7x Arnold Schwarzenegger, die werd onderschat en terugvocht

Het is geen toeval dat “I’ll be back!” zijn beroemdste uitspraak: Arnold Schwarzenegger wordt altijd onderschat en knokt zich altijd terug. Zeven voorbeelden van zijn winnaarsmentaliteit.

Fubar
© Netflix

Bodybuilder van formaat

Aangezien Arnold werd geboren met een hartaandoening, leek bodybuilden niet de beste sportkeuze voor hem, maar de Oostenrijkse Eik liet een genadeloos vechtersinstinct zien. Hij was vanaf het begin een ‘selfmade man’ en voor zo iemand is de VS een betere plek dan een dorp in Stiermarken. Om daar te komen, stortte onze Arnold zich met zo veel overgave op het bodybuilden dat hij tijdens z'n dienstplicht er tussenuit glipte om de Junior Mr. Europe-competitie te winnen. Daarna volgden nog meer titels, zoals Mr. Europe, Mr. Universe en Mr. Olympia. Die laatste twee titels sleepte hij zelfs als jongste winnaar ooit binnen, met slechts 20 en 23 jaar op de teller.

De tekst gaat verder onder de trailer

Filmster met accent

Als records brekende spierbundel kreeg Arnold de nodige aandacht en de titelrol in de film Hercules in New York (1970). De producenten vonden alleen zijn Engels te slecht en zijn achternaam te moeilijk, zodat hij werd nagesynchroniseerd en op de aftiteling staat hij vermeld als ‘Arnold Strong’. De critici lachten hem uit - tot hij doorbrak met zijn eigen accent en eigen naam in Conan the Barbarian (1982) en twee jaar later zijn sterrenstatus bevestigde met The Terminator. De nieuwbakken actieheld was wel zo slim zijn teksten kort te houden, wat resulteerde in klassiekers als “Get to the choppa!” in Predator en “Hasta la vista, baby!” in Terminator 2: Judgment Day.

Lid van de Kennedy-clan

De Amerikaanse Droom kwam uit: Arnold werd Amerikaans staatsburger en ging nog een stap verder door dikke mik te worden met de Kennedy-familie, wat zo’n beetje de Amerikaanse versie van royalty is. Hij gaf de zeurpieten weer het nakijken door in het luxueuze huwelijksbootje te stappen met Maria Shriver, nicht van de legendarische president Kennedy. Ze kregen samen vier kinderen, maar helaas kreeg paps ook nog een vijfde kind, notabene bij de huishoudster, en dat was het einde van dit sprookje. En zo’n beetje de enige grote nederlaag die onze favoriete klerenkast ooit heeft geleden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Fubar
© Netflix

Politicus met stembuspower

Door de omgang met zijn politieke schoonfamilie, kreeg Schwarzy het in zijn hoofd om gouverneur van Californië te worden. Weer lachte iedereen hem vierkant uit en weer knokte hij zich naar een overwinning. Hij had voor die baan een zwak cv, maar kreeg in 2003 bijna de helft van alle stemmen en drie jaar later werd ‘the governator’ met hetzelfde gemak herkozen. De verstokte republikein probeerde de twee politieke kampen dichter bij elkaar te brengen en ging daarom vaak voor de middenweg. Toen een brullende sinaasappel tot president werd gekozen, nam Arnold diens plaats in als presentator van The New Celebrity Apprentice. Hij kan helaas niet hetzelfde doen in het Witte Huis, omdat je daarvoor in de VS moet zijn geboren. Anders zouden we het hem zeker zien doen.

Vechtjas voor het klimaat

Arnolds motivatie om over de politieke grenzen heen te reiken, is simpel: volgens hem is de klimaatverandering het grootste probleem van deze tijd en kunnen we dat alleen samen oplossen. Dat is de bestaansreden van onder andere het Schwarzenegger Institute for State and Global Policy en van het Schwarzenegger Climate Initiative, dat een jaarlijkse milieuconferentie organiseert. De potige milieuactivist maakt ook goed gebruik van social media om mensen bijvoorbeeld aan te sporen minder vlees te eten en liet in de documentaire The Game Changers (2018) plantaardige alternatieven zien voor topsporters zoals hij zelf ooit was. Thuis geeft meneer het goede voorbeeld met zijn omgebouwde Hummers, die op waterstof, biodiesel en plantaardige olie lopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Fubar
© Netflix

Zakenman met volle zakken

De stoere alleskunner laat zien dat mensen met spieren wel degelijk hersens hebben. Arnold heeft een Bachelor in bedrijfskunde en marketing, en was op zijn 25ste miljonair. Niet alleen door zijn spieren te laten rollen, maar ook door zijn koppie te gebruiken. In 1968, begon hij een succesvol metselaarsbedrijf en later een postorderbedrijf voor fitness-apparaten. De opbrengsten daarvan stopte hij in vastgoed en dat ging eveneens als een tierelier. Daarnaast heeft hij een eigen uitgeverij, filmproductiebedrijf en het driedaagse Arnold Sports Festival voor bodybuilders. Met nog wat slimme investeringen op de beurs, is het duidelijk waarom deze gesjeesde zakenman een gul gebaar kon maken door af te zien van zijn gouverneurs-salaris van een miezerige 175.000 dollar per jaar.

Serieheld naast jonge blom

En net als je denkt dat deze gast zo’n beetje alles wel heeft bereikt wat hij kan of wil bereiken, komt de oude vechtersbaas met zijn eerste hoofdrol in een serie. In de Netflix-productie FUBAR speelt Arnold een CIA-agent die ontdekt dat zijn dochter een collega is - en zij ontdekt hetzelfde over hem. De volgende vraag is dan: wat hebben ze nog meer voor elkaar geheimgehouden? Dat basisgegeven is een slimme zet, want zo heeft de inmiddels 75-jarige acteur een jonge blom (van 32) naast zich, zonder dat het ranzig wordt. Het was ook een heel goed idee om die rol aan Monica Barbaro te geven, want zij trok vorig jaar de aandacht tussen alle mannetjes-putters in Top Gun: Maverick. En inmiddels maken wij niet meer de fout om de plannen van onze grote vriend te onderschatten. We vragen ons nu eerder af wat zijn volgende opvallende wapenfeit zal worden, want: he’ll be back!

FUBAR is nu te zien op Netflix

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!