Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Door Redactie
Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Even voorstellen: filmredacteur Klaas vertelt over zijn filmliefde, zijn guilty pleasures en waarom hij zo houdt van maffe interviews.

Hij is onze man in Hollywood, zit regelmatig zij aan zij met iedereen van Angelina tot Leonardo en Zoomde er de laatste anderhalf jaar lustig op los met de A-list. Hoog tijd om Klaas Kaptijn eens aan de tand te voelen.

Vertel eens, wanneer werd jij verliefd op films?“Begin jaren negentig, toen ik het idee opvatte om vaker naar de bioscoop te gaan met een vriend. Ik was toen een jaar of zestien, zeventien. Ik vond films wel leuk, maar keek ze niet superveel. Maar het leek me een leuke bezigheid, vaker naar de bios, vaker naar de videotheek. Dat is dus een beetje uit de hand gelopen.”

Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Waarom viel je er zo voor?“Ik ontdekte hoeveel er was en hoe LEUK het was. Een film is iets om een paar uur in te verdwijnen. Je ziet fantastische bedenksels, bijzondere werelden. Ik werd vooral gegrepen door sci-fi, actie en thrillers, alles wat iets verder van de werkelijkheid af stond, met rare werelden en schepsels. Ik raakte verslaafd.”

En nu werk je alweer 21 jaar voor Veronica Superguide. Je eerste filmbaan óóit…“Mijn eerste betaalde filmbaan ooit, eerder maakte ik al een studentenradioprogramma over films, maar dat was puur voor de lol. Ik had toen de link nog niet helemaal gelegd dat ik qua werk ook iets zou kunnen met films, dat ik daarmee mijn geld zou kunnen verdienen. Aanvankelijk was ik biologie gaan studeren, maar na twee jaar maakte ik de overstap naar Filmwetenschappen. In 1998 kwam ik als stagiair binnen op de redactie van Veronica Magazine. Daar leerde ik op een hele andere manier naar film te kijken en er ook over schrijven. Dat vond ik erg leuk. In 2000 kwam ik uiteindelijk, na een tijdje uitzendkracht te zijn geweest, in vaste dienst."

Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Je hebt echt zo’n beetje iedereen mogen interviewen. Heb je zo je persoonlijke favorieten?“Mijn guilty pleasure zijn de 80’s actiehelden. Daar begon mijn filmliefde immers mee. Schwarzenegger, Stallone, dat soort lui. Daar heb ik altijd een zwak voor gehouden. En uiteindelijk heb ik ze ook allebei meerdere keren geïnterviewd. Dan is het wel iets moeilijker om je professioneel te gedragen. Als je er als fan zit, voelt het toch anders. Schwarzenegger is niet per se de leukste ster die ik ooit sprak, maar Terminator 2 is heel lang mijn favoriete film geweest en staat nog altijd in mijn top 10. Het was tof om eens van dichtbij hoogte van hem als man te krijgen. Voor zover dan kan, in een interviewsituatie.”

Heb je veel absurde Hollywoodverhalen over misdragende sterren, woede-uitbarstingen, divagedrag en zulkes?“Weet je, ik hoor van collega’s wel eens over hele slecht afgelopen interviews, maar dat zijn dingen die ik meestal alleen maar grappig vind. Dat levert een leuker verhaal op. Ik heb nooit meegemaakt dat een ster boos wegliep of journalisten met elkaar op de vuist gingen. Wel dat sterren zich heel raar gedroegen.”

Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Namen! Rugnummers!“Vin Diesel is bijvoorbeeld iemand die altijd probeert de tijd vol te praten, heel amicaal aan iedereen vraagt waar diegene vandaan komt. Hij presenteert zich op een hele vreemde manier, en zegt eigenlijk helemaal niets in interviews. Dat vind ik wel grappig, want het is onderscheidend, een promotiepraatje is ook vaak niet heel spannend.”

Heb je een bucketlist met droominterviewees?“Ik weet niet of het nog gaat gebeuren want hij is eigenlijk met pensioen, maar Jack Nicholson. En Robert de Niro, een grootheid die ik nooit heb geïnterviewd. Hij geeft trouwens berucht saaie interviews. Maar dat lijkt mij wel een uitdaging.”

De laatste anderhalf jaar is het niet reizen maar Zoomen geblazen voor het filmjournaille. Leuk of niet leuk?“Ach, Zoom heeft ook voordelen: het is meer casual dan als je helemaal naar bijvoorbeeld New York bent gekomen, van beide kanten. Als journalist lijkt het dan allemaal meer gewicht te hebben en voel je je meer opgelaten dan als je gewoon in je eigen huiskamer zit. De sterren zijn ook relaxter, niet helemaal opgedirkt, zij kunnen tussendoor ook even de hond uitlaten of met de kinderen bezig. Maar ik ben ook wel blij dat we weer langzaam teruggaan naar normaal. Er gaat niks boven iemand in de ogen kunnen kijken. En je verhaal krijgt ook meer details, couleur locale.”

Filmredacteur Klaas Kaptijn: ‘Arnold Schwarzenegger is mijn guilty pleasure’

Oké, laatste vraag: je mag één film tippen voor iedereen die dit leest. Dat is dan…“Terminator 2. Die is dit jaar precies dertig jaar oud. Het was toen de duurste film ooit gemaakt en de techniek ziet er nog perfect uit. Hij gaat prima mee, en het was ook een invloedrijke film voor alle moderne blockbusters, overal zit er wel iets van T2 in. Die film is echt bijna perfect, en het tempo is ook nog helemaal van nu. Het is gewoon echt een speciale film.”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.