• Reality
  • TV
  • Temptation Island

Guilty Gluren: De geheimen van reality-tv

Door Redactie
Temptation Island: Love or Leave

Terwijl de kijkcijfers van reality-dating de afgelopen jaren sterk terugliepen, lijkt dit soort televisie op de streamingdiensten nauwelijks aan te slepen. Een kansloze poging om jongeren terug te lokken naar de tv, of weten die platforms iets wat wij niet weten? Een kijkje in de motorkamer der guilty pleasures

Temptation Island, Ex on the Beach, Lovestruck High, Eating with my Ex, Fboy Island, Love Match, Love in the Jungle. Al deze realityprogramma’s zijn met nieuwe afleveringen op de buis. De gemene deler is, en dat voel je natuurlijk al aan je water, dat het er heet aan toe gaat.

Beweging Below Deck

Wie een abonnement neemt op ViaPlay kan niet alleen Formule 1 zien, maar krijgt óók toegang tot Hayu. Deze streamingdienst is in Nederland zo klein dat Viaplay de volledige bibliotheek mag aanbieden. Hierbij horen o.a. Love Match en Below Deck. Deze laatste serie gaat over de avonturen van het personeel van superjachten over de hele wereld. De verdeling man/vrouw is fifty-fifty en de meesten zijn vrijgezel, dus het is niet moeilijk te raden hoe het er buiten werktijd aan toegaat…

Zelfs HBO Max en Discovery Plus slaan stevig op de reality-trom. HBO Max, toch vooral bekend van kaskrakers als Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, kondigde aan dat Fboy Island de eerste Nederlandse original wordt. In het programma, onder leiding van debuterend presentatrice Lisa Loeb (Slimste Mens 2021), moeten de vrijgezelle vrouwen uitvogelen welke mannen serieus belangstelling hebben en welke er alleen op seks uit zijn.

Discovery Plus ontleent zijn naam aan het chique Discovery Channel maar had daar nauwelijks verder vanaf kunnen staan. Kijkers moeten zich door verschillende menu’s worstelen om typische Discovery-titels als Deadliest Catch te vinden. 90 Day Fiancé en Eating with My Ex worden er in je gezicht gesmeten. De kans is klein dat we Matthijs van Nieuwkerk of Caroline Tensen met een voormalige geliefde zien eten. Het gros van de eters kennen we omdat ze ruzie liepen te maken in Temptation Island of Ex on the Beach.

André Hazes 

Barry Schneider is een van de mensen die realitytelevisie groot heeft gemaakt in Nederland. In het verleden was hij verantwoordelijk voor RTL5, waar o.a. Temptation Island werd uitgezonden. Nu is hij ‘hoofd non-scripted bij Videoland’. Non-scripted is alles zonder draaiboek, dus heeft hij wederom Temptation onder zijn hoede. “We wilden iets meer doen dan wat er al op tv te zien was en dat werd een seizoen van Temptation Island met stellen die al bekend waren, herinnert hij zich het moment dat reality in 2019 een vlucht nam op Videoland. “Daar hebben we veel nieuwe abonnees mee binnen weten te halen. En volgens mij is dat ook bij de concurrentie wel opgevallen, als ik zie hoeveel realitytitels zij lanceren.”

Waar oudere kijkers betrekkelijk loyaal zijn, zeggen veel jongere kijkers hun abonnement op als er een serie is afgelopen waar ze naar keken. Schneider noemt deze groep ‘meer in beweging’. Het verklaart waarom er zo véél reality-tv gemaakt wordt. Schneider: “We proberen ervoor te zorgen dat we het hele jaar rond dit soort programma’s in de aanbieding hebben. Als Temptation Island afloopt, is de volgende titel alweer begonnen. En elke aflevering heeft een goede cliffhanger waardoor je toch blijft kijken.” 

Sappige uitspraken

Jaap Hilhorst staat in Hilversum bekend als de beste cameraman voor realityprogramma’s. Zo vroeg André Hazes hem zelfs om zijn huwelijksaanzoek aan Monique Westenberg te filmen. Van dichtbij zag Hilhorst hoe het genre zich hier ontwikkeld. ‘De Amerikanen en Britten worden vaak geprezen, maar ik moet zeggen dat we in Nederland echt niet slecht zijn. Dat is ook logisch, want er zijn inmiddels best wel wat mensen die zich achter de schermen toeleggen op alleen reality. Tegelijkertijd helpt het dat de kandidaten social media gewend zijn. Zij gaan nu veel natuurlijker om met de camera’s. Je hoeft ook niet meer uit te leggen dat de interviewtjes tussendoor bedoeld zijn voor sappige uitspraken.’

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Heel simpel 

Wel houden de makers één hand op hun trukendoos. “Die ga ik natuurlijk niet allemaal vertellen, maar het lijkt me logisch dat we ervoor willen zorgen dat deelnemers scherp blijven. Als we het gevoel hebben dat ze te weinig laten zien, dan geven we ze even wat minder aandacht. Dat vinden ze kut en dan hoop je dat ze alsnog opstaan. Maar als het niet werkt, dan gaan we niet lopen rommelen. Het moet wel puur blijven.” 

Dat reality-dating zo’n succes is op de streamingdiensten vanwege de jonge kijker, heeft ook een keerzijde. Als streaming blijkbaar de beste manier is om die jongere doelgroep nog te lokken, is dat dan eigenlijk geen aanwijzing dat de traditionele tv ten dode opgeschreven is? Ooit zal de jonge kijker van nu immers de gemiddelde of zelfs oudere kijker zijn.

Hoe meer sterren, hoe meer vreugd?

Schneider denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Ik geloof niet dat alle entertainment zich uiteindelijk helemaal verplaatst naar de streamingdiensten. Traditionele televisie kan daar prima naast bestaan, al zal die vast steeds meer leunen op actualiteit, sport, grote evenementen. Tussen die bouwstenen blijft ruimte om nieuwe successen te lanceren. En ik vind het met de kijkcijfers op tv wel meevallen. Love Island deed het voor RTL5-begrippen eigenlijk heel goed, met zo’n 300.000 kijkers. Dat dat naar Videoland is verhuisd, was een strategische keuze.” 

Wie hoopt dat realitytelevisie een hype is die zal overwaaien, moet daar niet op rekenen, denkt Jaap Hilhorst. Nu er meer programma’s zijn, betekent dat automatisch dat er meer realitysterren zijn. En met méér sterren kun je ook weer nieuwe programma’s maken! Hilhorst: “Als er alleen Temptation was geweest, had je geen Eating with My Ex kunnen maken. Het is heel simpel: hoe meer ingrediënten je hebt, hoe meer gerechten je kunt bereiden!” 

Tekst: Rob Goossens

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Niets missen? Sluit dan een voordelig abonnement af!