Goudkust

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Goudkust

Van de zeep naar de sterren - De zeven succesvolste ex-soapies

|
|

Laatste update:

In haar nieuwe film Speak No Evil laat Karina Smulders weer zien dat je voormalige soapsterren niet moet onderschatten – en ze is niet de enige die dat aantoont!

 

Vroeger werd lacherig gedaan over Nederlandse soapseries. Acteurs die zich daarvoor ‘leenden’, werden gezien als niet goed genoeg voor films of het Theater. Series als Goede tijden, slechte tijden, Onderweg naar morgen en Goudkust bleken echter uitstekende leerscholen te zijn en er zijn de nodige sterren uit deze zepige voedingsbodem voortgekomen.

1. Froukje de Both

Mariët Zoomers in Goudkust (1996-2000)

Ze snuffelde aan GTST en vond een nieuw thuis bij de serie Costa! Daarna werd ze een populaire tv-presentatrice en radio-dj. In 2005 was ze zelfs de eerste vrouwelijke dj met een langdurige contract bij een commerciële zender (Radio 538). De Both presenteerde allerlei RTL4-programma’s, zoals TV Makelaar, Ik kom bij je eten en De grote improvisatieshow. Momenteel is ze het gezicht van Eigen huis & tuin: lekker leven.

2. Winston Gerschtanowitz

Harm van Cloppenburg in Goudkust (1996-2000)

Na rolletjes in Pittige tijden en de film Shouf Shouf Habibi!, legde hij het acteerwerk naast zich neer en richtte een eigen productiebedrijf op. Hij was deelnemer van tv-programma’s (Dancing on Ice, Ranking the Stars) en werd presentator van Miljoenenjacht, The Voice of Holland en sinds kort Marble Mania. In films (Gooische vrouwen, Leve boerenliefde) en series (Zeg ‘ns Aaa, Divorce) ‘speelt’ hij nu zichzelf.

3. Jennifer Hoffman

Sam de Graaf in Westenwind (1999-2002)

Ze was amper klaar met de Havo en die overgang bleek best heftig te zijn. De werkdruk werd zo groot dat Hoffman een paar jaar stopte met acteren. Zodra ze het licht weer op groen zette, kon ze aan de slag in Dokter Tinus en De luizenmoeder. Naast de filmversie van die laatste was ze ook op het grote doek te zien in Hartenstrijd, Dummie de mummie en Familieweekend. Daarnaast is ze actief als presentatrice van 3 op reis en Van de week.

4. Reinout Oerlemans

Arnie Alberts in GTST (1990-1996)

Na zes jaar hield hij het acteursbestaan – op een gastrol in de serie All Stars na – voor gezien. Oerlemans ging liever aan de slag als producent (Flikken Maastricht, de New Kids-films), presentator (Idols, TV Show, Wedden dat...?) en regisseur (Komt een vrouw bij de dokter, Nova Zembla). Verder is hij ook actief als vastgoedmakelaar en heeft hij zijn eigen succesvolle productiebedrijf opgericht.

5. Katja Schuurman

Jessica Harmsen in GTST (1994-1999)

Samen met tegenspeelsters Babette van Veen en Guusje Nederhorst bestormde ze de hitlijsten als Linda, Roos & Jessica. Naast het luchtige spul van All Stars, Costa! en S1ngle, zat ze in het serieuzere spul van de films Oesters van Nam Kee en Interview, en de series Medea en Vlucht HS13. Op tv was ze verder te zien in Katja vs. Bridget, als deelnemer van Beter laat dan nooit en als presentatrice van Katja’s bodyscan.

6. Karina Smulders

Lotje Konings in Onderweg naar morgen (1996-1997)

Ze verliet de serie om naar de Amsterdamse toneel en kleinkunstacademie te gaan. Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij Toneelgroep Amsterdam en maakte ze films, zoals Bride FlightAlle tijd, en series als Familie Kruys, Keizersvrouwen, Divorce en Nieuwe buren. In die laatste twee werkte ze met haar man Fedja van Huêt. Ze gooien momenteel hoge ogen met hun gezamenlijke optreden in de sterke bioscoopfilm Speak No Evil.

7. Georgina Verbaan

Hedwig Harmsen in GTST (1997-2000)

Haar vertrek uit de serie was het startschot van een bloeiende filmcarrière met titels als Costa!, Volle maan, Alibi, Alles is familie en Brasserie Valentijn. Na haar optreden als jurylid bij het nationaal songfestival werd Verbaan vaker gevraagd voor tv-programma’s; als kandidaat en als presentatrice. Ze won Gouden Kalveren voor de films De marathon en De surprise, en daarnaast spreekt ze veel stemmen in voor animatiefilms.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder