De 8 leukste films en series over bier!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 8 leukste films en series over bier!

De 8 leukste films en series over bier!

|
|

Laatste update:

In The Greatest Beer Run Ever - nu te zien op Apple+ TV - trekt Zac Efron naar Vietnam, om zijn vrienden in het leger een hart onder de riem te steken. Hoe doe je dat beter dan met een welverdiend biertje? In déze films speelt pils óók een belangrijke rol. 

Bier is één van de populairste dranken ter wereld. Thuis op de bank, op het terras, of na een dag hard werken gaat er weinig boven een koud pilsje om even lekker te ontspannen. Je zou verwachten dat er ontelbare films over ons geliefde bier zijn gemaakt, maar dat valt eigenlijk nogal tegen. Films over kansloos zuipen zijn er natuurlijk zat, maar déze films en series draaien om de goudgele godendrank zélf. Proost!

8. Brews Brothers

Twee broers werken samen in een bar en hebben één grote droom: het beste biertje ter wereld brouwen. Wilhelm wil ouderwets te werk gaan, terwijl zijn arrogante broer Adam de experimentele kant op wil. Rare smaken, drugs en zelfs urine komt (per ongeluk) in het biervat terecht.

Bier speelt een belangrijke rol in Brews Brothers, maar het hoogtepunt is het constante gekibbel tussen de twee ‘brouwmeesters’. De Netflix-serie bestaat uit één seizoen, dat net zo lekker wegdrinkt als een fris pilsje in de zomer.

Brews Brothers is te zien op Netflix.

7. Crafting a Nation

Bier en pils betekenden vroeger bijna hetzelfde, maar tegenwoordig zijn er zó ontzettend veel soorten bier dat het letterlijk niet meer bij te houden is. Brouwerijtjes, hobbyisten en café’s brouwen tegenwoordig hun eigen varianten: blond, herfstbok, IPA’s en noem het allemaal maar op. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar ‘craft brewing’ al jarenlang populair is. Crafting a Nation gaat over deze biermakers, die hun passie op bevlogen manier najagen.

Crafting a Nation is prima geschikt voor de die-hard bierliefhebber. De documentaire is helemaal te zien op Youtube.

6. Beer

Marketing is enorm belangrijk voor bier, vraag maar aan de bedenker van het alcoholvrije biertje Buckler, dat gesloopt werd door Youp van ’t Hek. In de comedy Beer heeft het biermerk Norbecker een flink imagoprobleem. Ze vinden drie extreem domme macho’s om het uithangbord van het merk te worden, en wonder boven wonder hebben ze nog succes ook! 

Beer is een satire op de cynische reclamewereld, en de hoofdpersonen worden (controversiële!) beroemdheden door hun denigrerende grappen over zwarte mensen, homo’s én vrouwen. Vermoedelijk is Beer een verplichte watch voor de redactie van Vandaag Inside!

5. Beerfest

Er zijn véél betere films over het drinken van bier (The Hangover, Animal House), maar in Beerfest (2006) speelt de drank óók een hoofdrol. De Amerikanen Jan en Todd worden tijdens een bierdrinkwedstrijd in Duitsland vernederd door Team Duitsland, en zweren wraak.  

Wat volgt is een enorm melige comedy/sportfilm, waarin Jan en Todd trainen om de Duitsers te verpletteren in de return. Er is óók nog een soort spionageplot over de diefstal van een geheim bierrecept.

4. The World’s End

Gezellig een biertje drinken met je vrienden is geweldig, maar naarmate je ouder wordt, worden die avonden steeds zeldzamer. In The World’s End probeert een vriendengroep nog één keer een legendarische kroegentocht af te maken die de vorige keer slecht afliep. De kans dat ze het dít keer wel halen lijkt groot, totdat er ineens bovennatuurlijke verschijnselen plaatsvinden.

Een avondje pilsen loopt in deze bizarre comedy totáál niet zoals gepland, en hoe minder je van tevoren weet hoe beter! Als je Shaun of the Dead leuk vond, dan moet je deze cult-comedy zeker een keertje checken.

3. Drinking Buddies

Deze komische dramafilm speelt zich af in een brouwerij waar collega’s Kate en Luke elkaar wel érg interessant vinden, ondanks dat ze allebei al een relatie hebben. Drinking Buddies werd opgenomen in een echte bar/brouwerij en de hoofdrolspelers (o.a. Olivia Wilde en Anna Kendrick) dronken tijdens de opnames bijna alleen maar bier

De film werd grotendeels geïmproviseerd en komt daardoor erg naturel over. De gezelligheid van bier drinken komt enorm goed over, maar de film heeft ook aandacht voor hoe alcohol mensen soms nét over het randje kan duwen. Een grote hit werd Drinking Buddies trouwens niet, maar het is wel één van de favoriete films van regisseur Quentin Tarantino.

Drinking Buddies is te zien op Netflix.

2. Strange Brew

De kwaadaardige bierbrouwer Brewmeister Smith (Max von Sydow) wil de wereld veroveren door drugs in zijn pilsjes te verstoppen. Iedereen die het drinkt wordt een hersenloze zombie, waarmee Smith de macht wil grijpen. Beroepslosers Doug en Bob (Dave Thomas en Rick Moranis) ontdekken het plan en proberen het uit alle macht te voorkomen.

Strange Brew zit boordevol bizarre twists (een leger ijshockeyers, Rick Moranis die bier absorbeert als een spons), maar is één van de leukere comedy’s waar bier een grote rol in heeft. Het helpt waarschijnlijk wél als je er zelf al een paar op hebt.

1. Smokey and the Bandit

Een rijke miljonair schakelt The Bandit (Burt Reynolds) en Snowman (Jerry Reed) in om binnen één dag 400 kratten bier uit een andere staat te smokkelen. Sheriff Buford T. Justice (Jackie Gleason) denkt dat Bandit een vrouw heeft ontvoerd, waarna er een spectaculaire achtervolging begint, ook al weet niemand precies waarom!

The Greatest Beer Run Ever

In The Greatest Beer Run Ever wil Zac Efron de jongens uit zijn buurt, die in de Vietnam-oorlog vechten, laten weten dat iedereen achter ze staat. Hij bedenkt een wild plan om biertjes naar ze te brengen. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van John ‘Chickie’ Donohue, die in 1968 écht zo’n reis naar het oorlogsgebied maakte.

Naast Zac Efron zien je in The Greatest Beer Run Ever o.a. Bill Murray én Russell Crowe. De film is vanaf vandaag te zien op Apple TV+.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder