The LEGO Movie

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The LEGO Movie

De 7 beste LEGO-films

|
|

Laatste update:

Op 5 augustus komt Disney+ met LEGO Star Wars Summer Vacation en dat is het zoveelste animatieproject rondom het populaire speelgoed. Een mooi excuus om de 7 beste LEGO-films te ordenen.

7. LEGO DC Comics Super Heroes: The Flash

De superhelden uit de stal van DC zijn goed vertegenwoordigd in LEGO-poppetjesvorm, zoals je zult gaan zien in deze lijst. Soms draaien de films om de hele Justice League en soms om één lid in het bijzonder, zoals in het geval van deze. De supersnelle Flash heeft hier zijn handen vol aan zijn boosaardige spiegelbeeld Reverse Flash, met wie hij vast zit in en tijdlus. De film richt zich duidelijk op een jonge doelgroep en hij zit wel erg vol met allerlei helden die voor het hoofdverhaal onbelangrijk zijn, maar hij is grappig geschreven.

6. LEGO DC Comics Super Heroes: Justice League – Cosmic Clash

De helden uit het voornaamste superheldenteam van DC, onder wie Batman, Superman en Wonder Woman, worden door toedoen van schurk Brainiac uitgestrooid door de tijd en hebben een film lang nodig om elkaar weer terug te vinden en terug te slaan. De plot houdt niet over qua inhoud en de speelgoedreclame ligt er dik bovenop, maar er zitten zat lollige dialogen in om het vol te houden.

5. LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite

Eén van de eerste voor video gemaakte LEGO-films in de wereld van DC, waarin Batman en zijn kameraden de handen ineen moeten slaan om de Joker én Lex Luthor te verslaan. Een taaie klus, die met veel korte bochten wordt geklaard. De humor komt ook hier weer een stuk beter uit de verf dan de plot, maar ook de animatiekwaliteit kan er absoluut mee door.

4. The LEGO Movie 2: The Second Part

De frisheid was er een beetje vanaf in deze voorlopig laatste LEGO-bioscoopfilm. Dat wordt deels gecompenseerd met een extra dot adrenaline en nog meer verwijzingen, waardoor dit bijna een soort filmquiz wordt. Door buitenaardse Duplo-indringers is het leven in LEGO-stad Bricksburg verre van awesome. Gelukkig blijft hoofdpersoon Emmet de super-positivo, want dat is hard nodig wanneer de blokkenoorlog losbarst. De film zit weer vol leuke details en oneliners die vaak (te) snel voorbijkomen.

3. The LEGO Ninjago Movie

Het begrip Ninjago is een bedenksel van de blokjesfabrikant zelf: een fantasiewereld met belangrijke rollen voor magie, martial arts en thema’s die opvallend veel lijken op die van Star Wars. In de film draait het om een jonge ninja, die al zijn vechttalent nodig heeft om zijn vader – een onverbeterlijke superschurk – op het rechte pad te krijgen. Deze animatiefilm is weer kundig gemaakt, vrolijk amusement, al had het met de bijdehante dialogen wel iets minder gemogen.

2. The LEGO Batman Movie

Batman kreeg altijd al de leukste oneliners in deze films: “Ik draag alleen zwart en soms heel, heel donkergrijs”. Die knipoog naar zijn sombere imago wordt nog veel vetter in zijn eigen film. De over het paard getilde vleermuisman moet het als vanouds opnemen tegen The Joker en wordt daarbij geholpen/gehinderd door zijn adoptiezoon Dick Grayson. Al voordat de film begint, wordt er naar hartelust de draak gestoken met de vaste Bat-elementen. De film mist de extra laag van The LEGO Movie, maar heeft wel diens aangename tempo en lengte.

1. The LEGO Movie

Als ultiem product placement-project heeft The LEGO Movie alle schijn tegen. Een film die zo overduidelijk bedacht is als een uit de kluiten gewassen reclamespot: dat kan toch nooit wat worden? Nou, wel dus! Het duo achter de eerste Cloudy with a Chance of Meatballs ging ermee aan de slag en het prettig gestoorde gevoel voor humor dat uit die film sprak, doet het met LEGO-poppetjes die hun blokjeswereld moeten redden, ook erg goed. Bovendien maken ze erg creatief gebruik van de – sorry – bouwstenen van dit LEGO-land. Het klikt gewoon en dat levert een grappige en mooi gedetailleerde film op.

Lees verder