The Polar Express

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Polar Express

De 10 beste films met treinen in de hoofdrol

|
|

Laatste update:

Brad Pitts nieuwe productie Bullet Train is niet de eerste met een coole trein; dit zijn per genre onze tien favoriete films met treinen in de hoofdrol.

1. Actie: Unstoppable (2010)

Laat het maar aan Tony Scott (Top Gun) over om een film te maken met de snelheid van een TGV, en met een acteur van Denzel-formaat zit ook het menselijke element goed. 1 op hol geslagen trein + 2 helden die de rem proberen te vinden = Speed met een trein.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Disney+

2. Animatie: The Polar Express (2004)

Een jochie wordt wakker door de trein die hem naar de kerstman op de noordpool brengt. Hoewel de ‘motion capture’-techniek voor wat houterige personages zorgt, ziet de trein er zo sprookjesachtig uit; je zou acuut in de kerstman gaan geloven als je dit op CS zag staan.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video

3. Comedy: Silver Streak (1976)

Raskomieken Richard Pryor en Gene Wilder waren ieder afzonderlijk al ontzettend lollig dus geen wonder dat ze gecombineerd voor de nodige leut zorgden. Hun beste film samen, draait om een man die tijdens een treinreis de romantiek vindt – en een moord ontdekt.

4. Horror: Train to Busan (2016)

Een man krijgt de kans te laten zien wat een goede vader hij is als de treinreis met zijn dochter erg link wordt. Net toen we dachten dat we zombie-moe waren, wekte deze film ons wakker – en hoe! Door een knettereng verhaal te vertellen, dat ook nog de traanklieren bespeelt.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video

5. Klassieker: The General (1926)

Deze film is bijna een eeuw oud en nog steeds indrukwekkend, want gemaakt ver voor de komst van computeranimatie dus die doordenderende trein is echt! Buster Keaton deed ook alle stunts zelf als de stoker die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wordt belaagd.

6. Misdaad: Murder on the Orient Express (2017)

Het beroemdste treinverhaal speelt zich af op de beroemdste trein, is geschreven door Agatha Christie en draait om een mysterieuze moord. Kenneth Branagh gaf zichzelf als speurneus Hercule Poirot een smakelijke rol en liet een hele rits sterren de andere passagiers spelen.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Ziggo, Disney+

7. Oorlog: Von Ryan’s Express (1965)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapt een stel geallieerde krijgsgevangenen door een trein te kapen. In de hoofdrol kon Hollywoodster Frank Sinatra extra de held uithangen doordat het einde voor de verandering juist depressiever was dan in het originele boek.

Te zien op: Prime Video, Disney+

8. Sciencefiction: Snowpiercer (2013)

Door een nieuwe ijstijd, zitten alle overlevenden op een trein met een strikte klassenscheiding. Voordat hij Oscars ging hengelen met Parasite, wist regisseur Bong Joon-Ho indruk te maken met deze vette film, gebaseerd op een stripboek, en zelf weer de basis voor een gelijknamige sciencefictionserie.

Te zien op: Pathé Thuis, Videoland

9. Thriller: Source Code (2011)

Jake Gyllenhaal wordt in een tijdlus gestopt om uit te vogelen wie een bom in de trein heeft geplaatst. Acteur en regisseur gebruiken weinig middelen om de kijker van zijn adempauze te beroven: Jake stapt keer op keer in de trein en beleeft dezelfde acht minuten vol spanning.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Disney+

10. Western: 3:10 to Yuma (2007)

Treinen zijn oud genoeg om ook al in westerns op te duiken. De film speelt zich als enige van dit rijtje niet op de trein zelf af, maar dat ding uit de titel is wel verrekte belangrijk. Een arme boer moet een schurk daar op zien te krijgen - en die laatste heeft andere plannen.

Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Disney+

Bullet Train is nu te zien in de bioscoop

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder