De 10 beste actiefilms op Netflix (januari 2023)

Een goede actiefilm verveelt nooit. Gelukkig heeft Netflix meer dan genoeg titels in de aanbieding die bol staan van adembenemende achtervolgingen, spectaculaire stunts en keiharde knokpartijen. Wij zetten de beste actiefilms op Netflix voor je op een rijtje!

Door Redactie
The Gray Man

10. Triple Frontier (2019)

In deze lekker ouderwetse heistfilm besluit een stel legermaatjes om een Braziliaanse drugsbaron te overvallen. Maar de vrienden komen er al snel achter dat hun plan niet bepaald waterdicht is en al snel vliegen de kogels hen om de oren. Acteurs als Oscar Isaac, Ben Affleck en Charlie Hunnam zorgen met hun acteerskills voor de nodige diepgang in deze stoere machofilm vol actie en avontuur.

9. Carter (2022)

Voor dikke actiefilms vol verwoestende explosies en denderende achtervolgingen moet je nog steeds in Hollywood zijn, maar als het gaat om creatieve stunts en vuistgevechten zetten Aziatische actiefilms de toon. Een recent voorbeeld daarvan is de Zuid-Koreaanse knokfilm Carter. Vanaf het moment dat onze titelheld wakker wordt zonder enige benul wie hij is, moet de mysterieuze man op de loop voor allerlei moordlustige types. Zijn enige bondgenoot is een vrouw die hem via een oortje vertelt wat hij moet doen. 

8. Okja (2017)

Mija wil haar zeekoe-varken Okja redden uit de klauwen van een kwaadaardige multinational. Zo’n verhaal valt of staat bij de liefde tussen kind en dier. Die is hartverwarmend, vooral omdat de schattige Okja – gemaakt door de Nederlandse visual effects-held Erik-Jan de Boer – zo goed gelukt is. De film heeft een anti-bio-industrie-boodschap en zit vol met toffe actiemomenten.

7. Extraction (2020)

Een van de grootste verrassingen van 2020 was de keiharde actiefilm Extraction. Hierin speelt Chris Hemsworth een huurling die naar Bangladesh afreist om het ontvoerde zoontje van een drugsbaron te bevrijden. Het dunne verhaaltje is een prima excuus voor een vlotte aaneenschakeling van adembenemende achtervolgingen en kick-ass knokpartijen. Hemsworth is uitstekend als Thor, maar het is ook leuk om hem voor de verandering te zien als serieuze kontschopper.

6. The Hitman’s Bodyguard (2017)

Huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) besluit te getuigen tegen zijn voormalige baas. Hiervoor moet hij van Londen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zien te komen. De beste bodyguard in de wereld Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet hem beschermen, maar de twee mannen hebben een bloedhekel aan elkaar. Ze moeten hun verschillen opzij zetten om te overleven. Reynolds en Jackson hebben een geweldige chemie samen en zorgen alleen al met hun one-liners voor voldoende vuurwerk.

5. Red (2010)

Voormalig CIA-agent Frank (Bruce Willis) geniet van zijn pensioen wanneer er plots een team huurmoordenaars opduikt om hem van kant te maken. Het is gelijk gedaan met de rust en hij moet vrezen voor zijn leven. Hij schakelt de hulp in van zijn oude team en de actiehelden op leeftijd blijken nog steeds extremely dangerous te zijn. Het verhaal is redelijk basic, maar dat geldt niet voor de cast bestaande uit toppers als Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren, die de film naar een hoger niveau tillen.

4. The Gray Man (2022)

Ryan Gosling bewees met Drive dat hij niet veel tekst nodig heeft om een stoere badass te zijn en in The Gray Man is hij opnieuw de stille, coole held. Als geheim agent reist hij de wereld rond om af te rekenen met allerlei gespuis totdat hij zijn eigen organisatie tegen zich krijgt en moet vluchten voor zijn leven. Chris Evans speelt een psychopatische killer en heeft voor de film een lekkere foute snor laten staan, die bijna net zo onvergetelijk is als de sensationele actiescènes. 

3. Atomic Blonde (2017)

Atomic Blonde wordt ook wel het vrouwelijke antwoord op John Wick genoemd, want MI6-agente Lorraine Broughton (Charlize Theron) is net zo gevaarlijk als de gepensioneerde huurmoordenaar. Wanneer tijdens de Koude Oorlog belangrijke informatie wordt gestolen, reist Lorraine naar Berlijn om met de dief af te rekenen. Ze krijgt direct de KGB achter zich aan en ook haar bondgenoten zijn niet te vertrouwen. Gelukkig kan de topspion prima voor zichzelf zorgen.

2. Taken (2008)

I will look for you, I will find you and I will kill you”, waarschuwt voormalig CIA-agent Bryan Mills de ontvoerders van zijn tienerdochter. Dit is het startschot van een dodelijk kat-en-muis-spel in de straten van Parijs. De plot heeft weinig om het lijf, maar regisseur Pierre Morel houdt de vaart er goed in en Liam Neeson is in bloedvorm als de vasthoudende vader, die zijn ontvoerde dochter probeert te redden. Er verschenen twee vervolgen op deze actiefilm, die net zo sterk zijn.

1. John Wick (2014)

Een voormalig huurmoordenaar komt opnieuw in actie nadat een stel doorgesnoven gangsters zijn hond hebben afgemaakt en dit lieve dier is ook nog eens het laatste aandenken aan zijn overleden vrouw. De talrijke knokpartijen en vuurgevechten zijn oogstrelend in beeld gebracht, maar het is Keanu Reeves in de titelrol die ervoor zorgt dat deze stijlvolle wraakfilm de concurrentie ver achter zich laat.