De 5 beste vampiers in films

De 5 beste filmvampiers
© Sony

Nu Morbius de bioscoop in fladdert, zijn die koude vampiers opeens weer hot! Reden te meer om de vijf meest legendarische filmvampiers eens te ranken.

5. Blade

Net als Morbius is Blade een vampier uit de stal van Marvel en de twee hebben nog meer overeenkomsten. Anders dan hun meeste soortgenoten kunnen ze beiden gewoon in het daglicht rondstruinen en hebben ze het beste voor met ons zwakke mensjes. Blade is wel een stukje cooler dankzij zijn epische vechtkunsten en stijlvolle tenue.

Blade
© archief

4. Viago uit What We Do in the Shadows

What We Do in the Shadows is een hilarische comedy waarin een samengesteld ‘gezin’ van vampiers in docustijl gevolgd wordt. Een van de eeuwenoude bloedzuigers is Viago, een zestiende eeuwse dandy die nog steeds grote moeite heeft met het leven in de 21e eeuw en ordinaire dingen zoals de afwas doen en een flat delen met drie soortgenoten. Eigenlijk is elk personage een voltreffer, maar Viago wordt gespeeld door regisseur Taika Waititi en dat doet hij briljant.

What We Do in the Shadows
© archief

3. Lestat uit Interview with the Vampire

Schrijfster Anne Rice schreef meerdere verhalen over de geslepen vampier Lestat, maar het kwam helaas maar tot één fatsoenlijke film over hem: Interview with the Vampire. Daarin speelt Tom Cruise hem in een zeldzame schurkenrol. Het is een heerlijke filmfiguur: ijdel, doortrapt en theatraal. Wat hij allemaal flikt in dit verhaal, is niet mals, maar hij blijft een slechterik you love to hate.

Interview with the Vampire
© archief

2. Eli uit Let the Right One in

Van alle vampiers op deze lijst ziet Eli er het minst gevaarlijk uit, maar waarschijnlijk is ze de machtigste van het stel. Je ziet een meisje van twaalf, maar ze is een eeuwenoude bloeddrinker die in deze Zweedse film vriendschap sluit met een gepest jochie. Een relatie die zo z’n knelpunten kent, maar vaststaat dat pestkoppen je beter met rust kunnen laten met zo’n vriendin in je buurt. Als je deze film nog nooit gezien hebt: doe jezelf een plezier en maak dat zo snel mogelijk goed!

Let the Right One in
© archief

1. Dracula

Tja, er kan er maar één de Prince of Darkness zijn en dat is graaf Dracula. Er is niet één vampier over wie meer boeken, films en series zijn gemaakt. Zonder Dracula hadden we nooit zoveel verhalen over vampiers gehad, zo simpel is het. Er zijn heel wat varianten op de legende van Vlad the Impaler om uit te kiezen, maar onze favoriet blijft het gothische Bram Stoker’s Dracula uit 1992 met Gary Oldman als de eeuwenoude bloedzuiger, Winona Ryder als zijn grote liefde, Anthony Hopkins als zijn aartsvijand en nog veel meer grote sterren.

Bram Stoker's Dracula
© archief

Bekijk hier ons overzicht van de beste horrorfilms op Netflix.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Dirty Lines, Tokyo Vice en Single Drunk Female. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.