Sneekweek

Veronica Superguide logo
Sneekweek

De 5 beste Nederlandse horrorfilms

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Met Moloch in de bioscoop en De Openbaring deze maand nog on demand groeit het aanbod van Nederlandse horrorfilms gelukkig weer een beetje. Want de beste NL horrorfilms zijn wat je noemt gruwelijk goed.

5. Sneekweek

Slasherfilms maken is formulewerk en dat zouden we niet anders willen. If it ain’t broke, don’t fix it, zeggen ze in het land waar dit horrorgenre is uitgevonden. Sneekweek past helemaal in het plaatje: dit is een superleuke en energieke film over een gemaskerde moordenaar die een groep tieners uitdunt. Plek des onheils is een prachtig vakantiehuis, waar een stel studenten komt feesten. Een geheim uit het verleden speelt ze al snel bloedig parten. In wezen is dit I Know What You Did Last Summer in Friesland, maar de humor en timing van de shocks zijn prima in orde.

4. De Kuthoer

Katja Herbers gaat als een komeet in Hollywood, maar gelukkig wilde ze wel eventjes terugkomen naar haar vaderland voor een hoofdrol in deze bloeddoordrenkte horrorfilm die je vanwege z’n titel al niet snel vergeet. Ze leeft zich heerlijk uit als een columniste, die op een dag helemaal klaar is met alle narigheid die ze via social media over zich heen krijgt. Drie keer raden wat haar plannen zijn voor de trollen en reaguurders…

3. De Poel

Er bestaat niet echt een traditie van subtiele horror in Nederland, maar met De Poel kwam er toch een film waarbij de kracht hem niet zit in ‘balls to the wall’-slachtpartijen. Toch pakt deze langzaam op je af sluipende film behoorlijk effectief uit. We zien hoe een gezinnetje, vergezeld door een vriend en zijn dochter, tijdens een kampeertrip de tenten opslaat bij een ven diep in de bossen. Het duurt niet lang voordat er rare dingen gebeuren. Een complete genrefilm met goed spel, zwarte humor en een paar fijne shocks.

2. Zwart Water

Een gezinnetje verhuist naar de Belgische villa van hun gestorven oma, waar de negenjarige Lisa zonder resultaat vecht voor de aandacht van haar moeder. Als ze haar dagboek vindt, waaruit blijkt dat mama ooit een tweelingzus had, slaat Lisa’s fantasie op hol. Dit fascinerende gegeven wordt heel behoorlijk uitgewerkt en loopt uit op een fijne ‘slow burn’; traag maar enorm spannend! Er is al een hele tijd een Amerikaanse remake in de voorbereidende fase en we snappen waarom: met zo’n lekker compact en treffend gegeven kunnen ze ook in Hollywood wel wat.

1. De Lift

De nederhorror heeft een heleboel te danken aan Dick Maas, de regisseur van Flodder, Amsterdamned en deze griezelige kaskraker uit 1984. Oké, veel scènes ogen vandaag de dag een beetje stram en de humor moet je binnen de context van z’n tijd zien, zullen we maar zeggen. Maar de opbouw van de spanning en manier waarop de gruwelscènes in beeld gebracht worden, hebben nog niks aan kracht verloren. Ook hier kwam een Amerikaanse remake van die Maas zelf regisseerde: Down. Maar die is niet om aan te zien, wat de kwaliteit van het origineel nog maar eens onderstreept.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder