Recensie I Know What You Did Last Summer – de ideale balans tussen tienerdrama en brute moorden

I Know What You Did Last Summer tekst op de spiegel

I Know What You Did Last Summer heeft een make-over gekregen voor een jongere generatie en het resultaat is een smakelijke mix tussen Riverdale en Saw, waar vooral de echte horrorfans van zullen smullen.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste drie afleveringen.

I Know What You Did Last Summer was één van de populairste horrorfilms uit de jaren negentig, maar kids van nu gaan natuurlijk niet naar ‘oude’ films kijken en daarom komt Amazon Prime Video met een moderne versie. Het resultaat is een verrassend sterke combinatie tussen twee totaal verschillende genres.

Het boek, niet de film

Voor wie nu denkt dat dit de zoveelste remake is, hebben we goed nieuws. I Know What You Did Last Summer is niet gebaseerd op de gelijknamige film uit 1997, maar op de roman uit 1973. Het bekende verhaal is daarentegen wel grotendeels hetzelfde. Een groepje tieners rijdt iemand dood, ze dumpen het lijk en amper een jaar later worden ze allemaal een koppie kleiner gemaakt door een wraakzuchtige moordenaar.

Tienerdrama

Voor een slasher van anderhalf uur is dat een prima uitgangspunt, maar voor een serie die bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten is dat een mager verhaaltje. De makers van de Amazon Prime Video Original hebben dat probleem opgelost door er heel veel drama aan toe te voegen. Het grootste gedeelte van de afleveringen draait om ruzies, frustraties, jaloezie en verraad.

Recensie I Know What You Did Last Summer – de ideale balans tussen tienerdrama en brute moorden

Wie is de dader?

Dat klinkt niet direct als iets nieuws onder de zon, maar waarin I Know What You Did Last Summer verschilt, zijn de brute moorden die je met open mond achterlaten. Al het geruzie tussen de personages is leuk, maar je kijkt deze slasher vooral om bloed te zien vloeien en om als een amateurdetective uit te vogelen wie de geheimzinnige dader is.

Niet voor tere zieltjes 

De horrorfans worden ook niet teleurgesteld. Wanneer een personage het loodje legt, gebeurt dat op een creatieve manier en de camera kijkt ook niet weg. Je hebt een redelijk sterke maag nodig om de hele aflevering uit te zitten en I Know What You Did Last Summer is niet gemaakt voor tere zieltjes. Naast de moordpartijen zit de serie ook bomvol seks en drugs, waardoor dit verhaal over moord en doodslag volkomen ongeschikt is voor jonge kijkers.

Recensie I Know What You Did Last Summer – de ideale balans tussen tienerdrama en brute moorden

Alles voor de kills

Tegelijkertijd is dat ook het zwaktebod aan de boekverfilming. Alles draait om de kills en ook al krijgen de diverse personages een uitgebreid achtergrondverhaal, het doet er eigenlijk niet toe. Er is geen enkele reden om emotioneel geïnvesteerd te raken in een karakter dat het einde van de tweede aflevering niet eens haalt. Dat hebben de schrijvers ook door en de jeugdtrauma’s en toekomstdromen van de anti-helden worden even snel aangestipt, zodat het je tenminste nog een klein beetje raakt wanneer ze aan hun vroege einde komen.

Conclusie

I Know What You Did Last Summer weet met een sterke balans tussen drama en brute moorden meer te zijn dan de zoveelste remake van een bekende titel. Verwacht alleen niet veel meer dan dit. Het is en blijft een ongegeneerde slasher, waarin bloederige schrikmomenten en persoonlijke problemen elkaar afwisselen.

3 STERREN

I Know What You Did Last Summer is te zien op Prime Video. 

Wil je liever tienerdrama zonder bloedfonteinen? Check dan het verslavende Cruel Summer of de spannende serie Panic. Heb je geen Prime Video, maar heb je wel zin in een slasher? Bekijk dan de 20 beste horrorfilms op Netflix

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.