Recensie The Noel Diary – ‘Dit is geen mierzoete kerstfilm waar je tandglazuur pijn van doet’

Door Ruben Praster
The Noel Diary

Een bestsellerauteur uit de grote stad keert terug naar zijn vroegere woonplaats en ontmoet daar een vrouw die hem weer gelukkig maakt. Het klinkt als de zoveelste Hallmark-meuk, maar Netflix-kerstfilm The Noel Diary vertelt dit verhaal op een verrassend volwassen manier.

In tegenstelling tot Falling for Christmas en Christmas With You is The Noel Diary geen mierzoete kerstfilm waar je tandglazuur pijn van doet. Deze Netflix Original wil juist een diepgaand verhaal vertellen over een eenzame man die zijn traumatische jeugd onder ogen komt. Daar slaagt de film deels in, want na een sterke eerste helft valt ook The Noel Diary in de bekende valkuilen.

Nare herinneringen

De succesvolle schrijver Jake Turner (Justin Hartley) hoort rond de feestdagen dat zijn moeder is overleden en zij heeft hem het ouderlijk huis achtergelaten. De auteur had een gespannen relatie met zijn moeder en met tegenzin keert hij terug naar zijn oude stadje. Daar komen weer allerlei nare herinneringen naar boven en je komt langzaam meer te weten over zijn traumatiserende jeugd.

Een huis vol

Terwijl hij het overvolle huis schoonmaakt, staat er opeens een jonge vrouw voor de deur. Rachel (Barrett Doss) is op zoek naar haar biologische moeder en hoorde dat zij vroeger in het huis van de Turners woonde. Het blijkt dat haar moeder de oppas was van Jake, maar hij kan zich dat niet meer herinneren. De enige persoon die meer over de vrouw kan vertellen is Jake’s vader, die dertig jaar geleden is vertrokken.

The Noel Diary
© KC Bailey/Netflix

Op zoek naar antwoorden

Omdat hij Rachel toch wil helpen en het tijd wordt om zijn verleden onder ogen te komen, gaat Jacob met haar op zoek naar zijn vader. Dat is een prima uitgangspunt voor een zoetsappige roadmovie, maar The Noel Diary maakt al snel duidelijk dat het geen romantische comedy is. Rachel heeft gewoon een relatie en Jake is liever alleen. De twee zijn niet op zoek naar de liefde, maar naar antwoorden over hun verleden.

Kleine misverstanden

Door die zoektocht is de eerste helft van de film het best. Rachel en Jake zijn vreemden van elkaar en het eerste contact is een beetje onwennig. Daardoor ontstaan kleine misverstanden die op een realistische manier worden uitgewerkt. Zij weet bijvoorbeeld niet dat hij een succesvolle schrijver is en wanneer ze wat gaan eten, stelt zij voor om de rekening te splitten. Haar ouders zijn namelijk ook kunstenaars en ze weet dat kunst niet altijd veel verdient.

The Noel Diary
© KC Bailey/Netflix

De bekende weg

Na de sterke eerste helft slaat de The Noel Diary alsnog de bekende weg in. Tijdens de roadtrip lijkt de vonk toch over te slaan tussen de twee en dat doet het verhaal weinig goed. De poging om er een romantisch verhaallijntje in te proppen, botst met de rest van de film. De zoektocht naar Rachels moeder lijkt opeens een stuk minder belangrijk te worden en de confrontatie tussen Jake en zijn vader is niet zo intens als verwacht. Het plot staat opeens te veel in dienst van hun opbloeiende gevoelens en dat is erg jammer.

Conclusie

The Noel Diary begint heel sterk en de kerstfilm lijkt afstand te nemen van z’n mierzoete soortgenoten, maar halverwege wordt het toch weer een standaard romantisch filmpje. Dat is teleurstellend, want door deze plotwending is de Netflix Original geen diepgaand verhaal over eenzame mensen, maar een degelijk drama dat je daarna net zo snel weer vergeten bent.

The Noel Diary is te zien op Netflix.

Om in de kerstsfeer te blijven