‘Falling for Christmas is de belangrijkste film van het jaar’

Door Ruben Praster
Falling for Christmas

De belangrijkste film van het jaar is niet de zoveelste superheldenfilm of een indrukwekkende arthousefilm, maar een voorspelbaar kerstfilmpje dat een grote hit is op Netflix. Recensent Ruben Praster legt uit waarom Falling for Christmas, met Lindsay Lohan in de hoofdrol, er véél meer toe doet dan je misschien zou denken. 

Ik moet iets opbiechten: ik heb een zwak voor Lindsay Lohan. Niet omdat mijn hart sneller gaat kloppen van haar rode haren of omdat ik als klein jochie opgroeide met haar kinderfilms. Om eerlijk te zijn, vond ik haar vroeger best irritant en snapte ik niet wat er zo bijzonder was aan Lindsay. Totdat ik als volwassen filmliefhebber een keer uitgebreid ging zitten voor Mean Girls.  

Wereldvreemde tiener

In de rol van Cady Heron speelt Lindsay op voortreffelijke wijze een wereldvreemde tiener die overdonderd wordt door het leven op een Amerikaanse highschool. Om een paar mean girls aan te pakken, infiltreert ze in het groepje, maar dat bevalt haar best goed en ook de lieve Cady verandert in een gemene meid. Natuurlijk leert ze aan het einde van de film een belangrijke les en komt alles goed. Tijdens het kijken naar Falling for Christmas, waar ik ook een recensie over heb geschreven, moest ik regelmatig terugdenken aan deze classic en werd ik herinnerd aan hoe goed Lindsay eigenlijk is.

De gunfactor

Mean Girls heeft een topcast, met onder anderen Rachel McAdams, maar het is Lindsay die opvalt omdat ze op een geloofwaardige manier Cady in een bitch kan laten veranderen, zonder echt onsympathiek te worden. En dat is iets wat terugkomt in veel van haar films. Het maakt niet uit wat voor rol ze speelt, ze blijft sympathiek. Daardoor hebben haar personages een gunfactor en je hoopt dat aan het einde alles goed komt. Dat geldt ook voor Lindsay zelf. Hoeveel rotzooi ze ook uithaalt, je blijft hopen dat het goed komt. En ze heeft héél veel rotzooi uitgehaald. 

Slechte reputatie

Het ging mis met Lindsay in 2006. De 20-jarige actrice was wereldberoemd en werd op handen gedragen. Dat ging gepaard met veel uitgaan en leidde tot een drugs- en alcoholverslaving. Lindsay kreeg een slechte reputatie en niemand wilde meer met haar werken. Ze moest genoegen nemen met zo nu en dan een televisierolletje of een kleine cameo in een film. Lindsay deed pogingen om haar leven weer op orde te krijgen en iedere rol werd aangepakt om terug in de spotlights te komen. 

Lindsay blijft het proberen

De films waar ze mee terug probeerde te komen, stelden niet veel voor en werden door recensenten neergesabeld. Wel was er altijd één overeenkomst in de reviews. Lindsay werd geprezen omdat er toch nog iets van talent in haar zat. Maar haar persoonlijke problemen bleken stukken interessanter dan haar hoofdrol in tv-film Liz & Dick of een bijrolletje in Scary Movie 5

Losgeslagen superster

En ook al heb ik veel sympathie voor Lindsay, ik kan de roddelbladen geen ongelijk geven. Weinig sterren zijn zo losgeslagen als Lindsay Lohan op haar ergst. Ze is meerdere keren opgepakt omdat ze dronken achter het stuur zat en belandde een paar keer in de gevangenis. Heel lang hoefde ze niet te zitten want de gevangenissen waren iedere keer overvol. Wel kreeg ze nog een elektronische enkelband die haar alcoholgebruik in de gaten moest houden en daar maakte ze dan weer een fashion-item van.

Losse handjes

Maar zelfs als ze niet achter het stuur zat, vond ze manieren om in de problemen te komen. In 2011 jatte ze een halsketting uit een juwelierszaak en werd ze aangeklaagd door de eigenaar van een zonnebankstudio die nog 40.000 dollar van haar kreeg. Een jaar later reed ze iemand aan en mepte ze een vrouw tijdens het uitgaan. En in 2013 lekte ook nog eens een briefje uit waarin stond met welke beroemde mannen ze het bed had gedeeld. 

Naar Europa

Combineer die schandalen met een overdaad aan plastische chirurgie en een fotoshoot in Playboy, waarin ze een mislukte poging deed om op Marilyn Monroe te lijken, en je snapt waarom de roddelbladen gek op haar waren. Om aan de roddelpers te ontkomen, ontsnapte Lindsay Lohan naar Europa en woonde van 2014 tot 2016 in Londen, waarna ze verhuisde naar Dubai. In 2018 deed ze nog een poging een nachtclub te openen in Griekenland - daar werd ook een realityserie van gemaakt - maar die club sloot al na een jaar

Netflix to the rescue 

De carrière van Lindsay Lohan leek voorbij. Tot Netflix aanklopte met een deal voor meerdere films, waarvan Falling for Christmas de eerste is. De verwachtingen voor deze Netflix Original waren niet al te hoog. Een kerstfilm met problem child Lindsay Lohan, wie zat daar nou op te wachten? Maar het resultaat mag er zijn en dat is te danken aan Lindsay, die in de rol van verwende socialite bewijst dat zij het acteren niet is verleerd en nog steeds die gunfactor heeft.

De grote comeback

Inhoudelijk stelt Falling for Christmas natuurlijk niks voor, maar de Netflix Original is meer dan alleen een kerstfilmpje. Het is de comeback van Lindsay Lohan die haar tanden zet in een ééndimensionaal personage en deze Sierra Belmont niet speelt als domme socialite, maar als een jonge vrouw die niet weet wat zij wil met haar leven. Daardoor is de voorspelbare transformatie tot zelfverzekerde powervrouw geen uitgekauwd cliché, maar een geloofwaardige groei. 

IJzersterke comeback

Meerdere keren zag ik in Falling for Christmas de getalenteerde Lindsay uit Mean Girls. Toen was ze nog die rising star en lag Hollywood aan haar voeten. Het is goed om te zien dat de actrice het nog steeds in zich heeft en het zal mij niks verbazen als Hollywood opnieuw aan haar voeten zal liggen - ze heeft zelf in ieder geval interesse in een vervolg op Freaky Friday. Dat je na een zware periode sterker terug kan komen, heeft voormalig bad boy Robert Downey jr. bewezen met Iron Man. En ik gun Lindsay net zo’n ijzersterke comeback. Met Falling for Christmas is de basis gelegd en daarom is het in mijn ogen de belangrijkste film van het jaar.

Falling for Christmas is te zien op Netflix.