Luther: The Fallen Sun – 'De actiefilm bewijst dat Luther beter werkt als serie'

Idris Elba ontkent al jaren dat hij de nieuwe James Bond wordt en eerlijk gezegd heeft de wereldster dat ook helemaal niet nodig. Hij speelt al een iconische Britse held die soms de regels breekt, in de vorm van John Luther. The Fallen Sun is de eerste film met de grimmige detective.

Luther The Fallen Sun

Als BBC-serie verzamelde Luther al een schare fans, door z’n duistere mysteries waarin de ergste seriemoordenaars van Groot-Brittannië opgespoord worden door John Luther (Idris Elba). De hoofdrol betekende de doorbaak van de Britse acteur en sindsdien timmert hij lekker aan de weg in Hollywood.

Bioscoopwaardige film

Nadeel daarvan was dat nieuwe seizoenen van Luther steeds langer op zich lieten wachten. Wel heeft Idris’ sterrenstatus nu voor een bioscoopwaardige Netflix-film gezorgd. Het extra budget is meteen te zien in Luther: The Fallen Sun. Daar staat wel een prijs tegenover…

De tekst gaat verder onder de trailer

Luther in de gevangenis

John Luther belandt eindelijk in de gevangenis nadat de politie hem voor de zoveelste keer betrapt op het breken van de regels. De hoofdinspecteur probeert zoveel mogelijk te denken als een crimineel om de gevaarlijkste misdadigers achter de tralies te krijgen. Dat wekt de interesse van techmiljardair David Robey (Andy Serkis), die een seriemoordenaar is en een wereldwijd netwerk griezels heeft opgebouwd. Serkis zorgt regelmatig voor kippenvel en speelt z'n griezeligste rol sinds Gollum uit The Lord of the Rings.

Grijze baard

Hij sart Luther via een radiozender nog steeds in de gevangenis en daagt hem uit om een groep gekidnapte kinderen terug te vinden. Idris moet inmiddels z’n grijze baard verven voor de rol, maar de rode stropdas van Luther staat hem nog perfect. Cynthia Erivo als Luthers nieuwe leidinggevende, Odette Raine, verdient ook een vermelding en kan zich prima redden als de tweede held van de film.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Luther: The Fallen Sun
© John Wilson/Netflix

Luther, John Luther

Het hogere budget levert daarbij veel meer actiescènes op, inclusief spectaculaire locaties zoals Piccadilly Circus en een geheime basis hoog in de besneeuwde bergen. De scènes in die laatste locatie zijn waarschijnlijk het dichtst dat we ooit komen bij een James Bond-film met Idris Elba.

Geen David Fincher-thriller

De 16+-rating van Luther: The Fallen Sun zorgt er ook voor dat de acteurs veel meer vloeken en dat er een paar verrassend schokkende moorden in beeld komen. Het niveau van een David Fincher-thriller, die het dolgraag wil zijn, lukt alleen nooit. Daarvoor voelt het script te volgepropt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Luther: The Fallen Sun
© John Wilson/Netflix

Beter als serie

Tussen alle actie door is er weinig tijd om het mysterie op te bouwen en Luther maakt in de tweede helft een paar hilarisch knappe logicasprongen over de identiteit en locatie van de seriemoordenaar. Zo blijkt toch dat Luther helaas beter werkt als een serie, waarin het mysterie en de personages meer kunnen ademen. En ook Idris Elba als 'James Bond' werkt minder goed dan gedacht.

Conclusie

Luther: The Fallen Sun is het kijken waard, alleen al voor Idris Elba en Andry Serkis die topwerk leveren. Maar verder vergeet de film een beetje waarom de BBC-serie zo’n hit was. We zagen liever een spannend mysterie dan een aardige actiefilm.

Luther: The Fallen Sun is te zien op Netflix.

Meer van Netflix