Recensie Keep Breathing - Bijna doodgaan was nog nooit zo saai

Door Klaas Kaptijn
Keep Breathing
© Netflix

Neerstorten in de Canadese wildernis, mijlenver van de beschaving: het kan bijna niet dramatischer. Toch weet de miniserie Keep Breathing je ermee in slaap te wiegen.

Met het kolossale aanbod aan series van dit moment is het fijn om iets te kunnen kijken dat na zes afleveringen helemaal afgerond is. Keep Breathing is zo’n serie: het heeft een sluitend verhaal, dat met z’n afleveringen van ongeveer een half uur ook vlot doorkijkt. Daar nodigt-ie ook voor uit met z’n veelbelovende eerste aflevering. Helaas gaat het niveau daarna net zo snel omlaag als het vliegtuigje waar onze heldin mee crasht.

Overlevingstocht

Liv (Melissa Barrera uit Scream) is een advocaat die haar drukke bestaan even op pauze zet om naar het Canadese gehucht Inuvik te vliegen. Als haar vlucht geannuleerd wordt, lift ze mee met het propellortoestel van twee nogal schimmige mannen. Boven de bossen van het hoge noorden gaat het helemaal mis: het vliegtuigje stort neer, de mannen leggen het loodje en zo staat Liv er helemaal alleen voor in de wildernis. Dat wordt een bikkelharde overlevingstocht, met genoeg aanleidingen om terug te denken aan wat er allemaal in haar leven gebeurd is waardoor ze uiteindelijk hier beland is.

 

Mooie meid, brute toestanden

Keep Breathing is geen kneiterdure productie, maar de scènes waarin het vliegtuig te pletter slaat, kunnen er absoluut mee door. Ook al zijn er al heel wat films en series gemaakt die hun hoofdpersoon dumpen in de rimboe en confronteren met een uitzichtloze situatie, werkt het wel: je wilt toch zien wat ze gaat bedenken om hier levend uit te komen. Het kan ook zeker geen kwaad om een verschijning als Melissa Barrera de hoofdrol te geven. Ze viel al op binnen de grote cast van de musical In the Heights en is hier slim gecast. Het contrast tussen deze mooie meid en de brute toestanden waar ze mee geconfronteerd wordt, zet het drama nog wat extra aan. Helaas lijkt het erop dat de makers zich na deze goede start geen raad wisten met hun eigen ideeën.

Keep Breathing
© Netflix

Doorzichtige trucs

Vanaf het moment dat Liv aan het improviseren slaat in het bos, barst een invasie aan flashbacks los, die laten zien wat er allemaal voorafging aan haar besluit om de poolcirkel te passeren. Ze had een relatie met een collega, die vaak schudde op z’n grondvesten. Als kind ging haar moeder er vandoor om vage redenen. Haar vader stierf kortgeleden aan een ziekte. Dat is nogal wat zo alles bij elkaar en toch glijdt het allemaal van je af. Livs verhaal wordt compleet versnipperd, waardoor niks de kans krijgt te beklijven. Bovendien is die flashbackstructuur een doorzichtige truc om te verhullen dat er tijdens haar survival-avonturen maar bar weinig gebeurt.

 

Dat mag ranziger

Zelden zag een verhaal over eenzaam overleven in de woeste natuur er zo netjes uit. Liv gaat wrakduiken in een meer, peurt in berenkak op zoek naar eetbare bessen, raakt bekneld en wordt meegesleurd in een rivier. En toch wordt al dit afzien nergens zo lelijk als het zou moeten zijn. Veel Netflix-series hebben er geen enkele moeite mee om lekker ranzig uit te pakken, maar Keep Breathing wil het allemaal te mooi doen. Het resultaat heeft kraak noch smaak.

Keep Breathing
© Netflix

Conclusie

Ondanks een prima eerste aflevering, die een flinke dot drama en avontuur belooft, loopt Keep Breathing al snel vast in een brij van flashbacks buiten de bossen, die hopeloos in herhaling vallen. De survivalscènes werken al net zo min door een gebrek aan modder, bloed en andere broodnodige ellende in dit genre.

Keep Breathing is te zien op Netflix. 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Nog meer Netflix