Recensie The Gray Man – Ryan Gosling is dodelijk cool

The Gray Man
© WW Entertainment

Alsof we dat na Drive en Blade Runner 2049 nog niet wisten, laat Ryan Gosling met The Gray Man weer zien waarom hij ieders nieuwe favoriete actieheld is.

 

Nu Tom Cruise de zestig heeft aangetikt, en de tachtigjarige Ford eindelijk zijn laatste Indiana Jones-film maakt (toch?), is het een mooie tijd voor nieuwe actiehelden. Met The Gray Man levert Ryan Gosling (41) zijn open sollicitatiebrief af. De veelzijdige acteur gaat verder waar hij met Drive en Only God Forgives was gebleven; übercool en dodelijk.

In de gevangenis wordt moordenaar Courtland Gentry (Ryan Gosling) door Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton) gerekruteerd voor de missies waar de CIA officieel niets mee te maken heeft. Onder de schuilnaam Sierra Six bouwt hij snel een reputatie op, maar als tijdens een opdracht iets misgaat, wordt hij zelf het doelwit van de koelbloedige Lloyd Hansen (Chris Evans).

 

Knokreizen à la James Bond

Hij krijgt hulp van CIA-agent Dani (Ana de Armas) en wordt tegengewerkt door haar baas Carmichael (Regé-Jean Page). Gentry moet niet alleen zichzelf in leven zien te houden, maar ook Fitzroy en diens nichtje. Die overlevingsstrijd leidt hem in The Gray Man als een soort James Bond langs allerlei locaties, zoals Frankrijk, Azerbeidzjan en het zonnige Californië.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

The Gray Man
© WW Entertainment

Acteurs die enthousiast doorvechten

Je kunt het met een gerust hart overlaten aan de regisserende broers Joe en Anthony Russo (onder andere Captain America: Civil War en Avengers: Endgame) om van dat stoere verhaal een vette actiefilm te maken. Ze gaan misschien iets te lang door, maar hun enthousiasme is aanstekelijk en ook de acteurs lijken niet moe te worden van de vele knok- en schietpartijen.

 

Regé-Jean is meer dan een sexy hertog

Chris 'Captain America' Evans is voor de verandering de psychopatische schurk en hij heeft daar in The Gray Man bijna te veel lol mee om echt bedreigend te zijn. Ana de Amas gaat verder op haar No Time to Die-tour als mooie meid die van zich afbijt. En Regé-Jean Page laat zien dat hij meer kan dan zijn Bridgerton-blouse uittrekken en doet het leuk als schurk van het verhaal.

The Gray Man
© Ww Entertainment

Boeken genoeg

Maar hoe fijn de andere acteurs ook bezig zijn; The Gray Man is hoe dan ook de film van Ryan Gosling. Hij zou hiermee wel eens zijn eigen Mission: Impossible-reeks kunnen beginnen. Zijn personage Court Gentry is immers afkomstig uit de populaire boekenreeks van Mark Greaney dus de scenarioschrijvers hebben voer genoeg - en dat is goed nieuws!

 

Conclusie

De regisserende Russo-broers laten het weer lekker spetteren, geholpen door een fijn stel acteurs dat er in stilstand al goed uitziet – laat staan in volle actie. Vooral hoofdrolspeler Ryan Gosling is dodelijk cool en gaat hopelijk snel in de herhaling met dit fijne personage.

The Gray Man is vanaf 22 juli te zien op Netflix

 

We leggen het einde van The Gray Man uit, vertellen waarom die film eerst in de bioscoop kwam - en toen pas op Netflix - en welke andere actiefilms op Netflix te vinden zijn.