Recensie La Noche Más Larga - Aan deze slome Spaanse thriller lijkt geen eind te komen

La Noche Más Larga

De langste nacht, is de vertaling van de titel van deze Spaanse Netflix Original. Zo heet-ie omdat het hele verhaal zich afspeelt in één lange nacht, maar is ook toepasselijk omdat deze slepende miniserie een eeuwigheid lijkt te duren.

De combinatie van Netflix en Spanje heeft ons al veel moois opgeleverd. La Casa de Papel is natuurlijk de beroemdste kijkcijferknaller in deze niche maar ook series als Élite en ¿Quién Mató a Sara? worden wereldwijd door heel veel mensen bekeken. Vandaar dat de nieuwste Spaanse toevoeging de nodige verwachtingen met zich meedraagt. Jammer genoeg worden die door de miniserie La Noche Más Larga niet waargemaakt.

Vrolijk kerstfeest

Simón Lago (Luis Callejo) is een seriemoordenaar van het groteske type dat zijn slachtoffers met drie tegelijk begraaft in het bos. Een goede zaak dus dat de politie deze engerd inrekent op kerstavond, maar het lijkt hem allemaal weinig te doen dat hij wordt afgevoerd naar Monte Baruca, een psychiatrische instelling. Daar zijn ze niet voldoende toegerust op het opsluiten van een crimineel van dit formaat en dat blijkt allesbehalve toeval als een groep gemaskerde mannen diezelfde avond nog proberen Lago te bevrijden.

 

Stress op stress

De man naar wie iedereen kijkt om deze penibele toestand tot een goed einde te brengen, is directeur Hugo (Alberto Ammann). Hij weigert de killer te laten gaan en daar nemen zijn tegenstanders uiteraard geen genoegen mee. Alsof hem dat nog niet genoeg stress oplevert, moet hij ook zijn twee jongste kinderen, die hij uit nood mee had genomen naar zijn werk, uit handen van de schurken en de gevangenen houden. De genadeklap komt als blijkt dat zijn oudste dochter in de buitenwereld gekidnapt is als ultiem pressiemiddel.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

La Noche Más Larga
© Netflix

Raadselachtige motieven

Het zal duidelijk zijn dat er genoeg druk op de ketel staat om voor flink wat spanning te zorgen. Die wordt nog wat verder opgevoerd door de raadselachtige motieven van de bad guys. Het lijkt er namelijk niet op dat de ploeg die Lago mee wil nemen in opdracht van hem handelt. Komen ze hem redden of juist onschadelijk maken? En hoeveel weet de seriemoordenaar zelf over wat hier aan de hand is?

 

Uitputtingsslag

Er is geen gebrek aan verwikkelingen, actie, moord en doodslag in La Noche Más Larga. Maar omdat de wendingen, die al in de eerste aflevering, zijn aangekondigd zo lang vooruitgeschoven worden, gaat het verhaal toch slepen. Daarbij helpt het ook niet dat er heel veel personages bij betrokken worden, waarvan het merendeel totaal inwisselbaar blijkt. En als ze wel aandacht krijgen, pakt dat niet in hun voordeel uit: Lago lijkt alleen kille bloeddorst als emotie te kennen en Hugo doet te veel domme dingen om de kijkers aan zijn kant te krijgen. Zo wordt deze nacht uitzitten voor hen net zo’n uitputtingsslag als voor de personages.

La Noche Más Larga
© Netflix

Conclusie

Alle ingrediënten voor een nagelbijtende misdaadserie zijn present in La Noche Más Larga, maar de makers rekken de wendingen te lang. Dat haalt de energie uit de serie, die met zijn oppervlakkige personages toch al niet heel boeiend is.

La Noche Más Larga is te zien op Netflix.