Recensie ¿Quién mató a Sara? seizoen 2 - verslavende misdaadsoap in de versnelling

Seizoen 2 van Who Killed Sara? ¿Quién mató a Sara?

Het tweede seizoen van de Mexicaanse misdaadserie ¿Quién mató a Sara? (in het engels Who Killed Sara?) is een hyperactieve aaneenschakeling van plotwendingen en dat werkt verrassend goed.

Wekenlang stond ¿Quién mató a Sara? in de Netflix Top 10. Het mysterie rondom de dood van tiener Sara hield de kijkers aan de buis gekluisterd. In de laatste aflevering werd duidelijk wie haar had vermoord. Om de spanning weer op te voeren, wordt die uitleg in het tweede seizoen gelijk overboord gegooid. De dood van Sara is opnieuw een mysterie, maar de tiener blijkt helemaal niet zo onschuldig te zijn...

Lijk in de tuin

Hulpje Elroy biecht op dat de dood van Sara anders in elkaar steekt dan gedacht. Dat is niet de enige openbaring in het tweede seizoen. Álex ontdekt dat zijn lieve zusje heel veel geheimen had. Sara was paranoïde schizofreen en leidde een dubbelleven. Alsof dat nog niet voldoende drama was, ontdekt Álex een lijk in zijn tuin en moet hij zien te bewijzen dat hij niks met deze oude moord te maken heeft. 

Rampspoed

De problemen van Álex zijn nog maar het topje van de ijsberg. Ieder personage krijgt weer een lading rampspoed voor de kiezen. De makers houden zich niet in en gaan echt helemaal los. De gemiddelde soap is niks vergeleken bij het melodrama in ¿Quién mató a Sara?. Het is opmerkelijk dat de serie hier niet onder lijdt. Het tweede seizoen is zelfs beter dan het eerste!

Recensie ¿Quién mató a Sara? seizoen 2 - verslavende misdaadsoap in de versnelling

Tijdsprongen

De grootste verandering in seizoen twee van ¿Quién mató a Sara? is de vertelstructuur. Er worden meer tijdssprongetjes gemaakt. De chronologische volgorde is uit elkaar gehaald en het verhaal wordt in stukjes verteld. Je krijgt daardoor in het begin het gevoel alsof je iets belangrijks hebt gemist, maar niet veel later krijg je de gebeurtenis alsnog te zien. Soms ook uit een ander oogpunt. 

Vaart in het verhaal

Het is een slim trucje, dat we ook al zagen in Sky Rojo. Het zorgt voor meer vaart in het verhaal en bijna alles wordt op die manier een mysterie. Je moet daardoor wel je hoofd erbij houden. Als je even niet oplet, mis je een belangrijk onderdeel van het verhaal. Dat hebben de makers ook door en regelmatig herhalen ze een scène en verhelderen ze wat er precies is gebeurd.

Recensie ¿Quién mató a Sara? seizoen 2 - verslavende misdaadsoap in de versnelling

Graaf van Monte Cristo

Het drama wordt ook flink opgevoerd. Het eerste seizoen ging vooral om ex-gevangene Álex. Als een moderne graaf van Monte Cristo bedacht hij een plan om wraak te nemen op een louche familie, die hem op liet draaien voor de dood van zijn zusje Sara. In het tweede seizoen komt zijn strijd meer op de achtergrond te liggen. Het drama van de familieleden krijgt meer aandacht en zij zijn vele malen interessanter dan saaie Álex. 

Pulp

Realistisch is het allemaal niet. Het is pure pulp dat op een heftige manier in beeld wordt gebracht. In ieder aflevering komen ze iets verder van de werkelijkheid te staan. Dat gebeurt wel op een bedachtzame manier. De makers weten dat ze onzin verkopen en bereiden de kijkers in iedere aflevering alvast voor op vergezochte plotwendingen. 

Recensie ¿Quién mató a Sara? seizoen 2 - verslavende misdaadsoap in de versnelling

Conclusie

In mindere handen was ¿Quién mató a Sara? een grote puinhoop geweest. De makers weten de vele plotwendingen, tijdsprongen en melodramatische ontwikkelingen echter feilloos te balanceren. Dat is knap. Het tweede seizoen is ook beter dan het eerste. Dat is nog knapper. Toch ontstijgt de serie nooit het niveau van een lekkere misdaadsoap, waarbij je niet teveel na moet denken.

Recensie ¿Quién mató a Sara? seizoen 2 - verslavende misdaadsoap in de versnelling

¿Quién mató a Sara? is te zien op Netflix. Het derde seizoen is ook al aangekondigd. 

Bekijk ook deze tien topseries op Netflix. Wil je weten wat er in juni te zien is op Netflix? Lees dan alvast onze vooruitblik.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.