Recensie From Scratch - Zakdoeken paraat bij dit degelijke drama

From Scratch

Het romantische drama From Scratch laat zien dat een verhaal dat al in heel veel sentimentele onzin is gebruikt ook best iets interessants kan opleveren.

Zoe Saldana is dankzij kaskrakers Avatar en Guardians of the Galaxy een populaire actrice die suffe niemendalletjes ruimschoots is ontgroeid. Op het eerste gezicht lijkt het daarom vreemd om haar te zien in de hoofdrol van de nieuwe Netflix-serie From Scratch, over een Amerikaanse studente die liefde vindt tijdens een studietrip naar Florence. Het is een duidelijk teken dat we hier ondanks dat verhaaltje niet te maken hebben met een niksige zwijmelserie, maar iets met meer inhoud.

Echte uitdagingen

Amy (Saldana) zet haar studie rechten op pauze om in het Italiaanse Florence een paar maanden te werken aan haar vaardigheden als schilder. Over aandacht van mannen heeft de mooie studente niks te klagen en er zit nog een bijzonder leuke vent tussen ook: chefkok Lino (Eugenio Mastrandrea), al duurt het even voordat ze definitief voor hem kiest. Lino verhuist op een bepaald moment zelfs naar Los Angeles voor haar, maar hun verschillende achtergronden maken samenblijven niet makkelijk. En dan hebben beiden ook nog ouders die hun kinderen veel liever met een traditionelere partner thuis zien komen. Maar de echte uitdagingen moeten dan nog komen.

De lach en de traan

De eerste aflevering van From Scratch beslaat het gedeelte van het verhaal over twee geliefden dat meestal een hele film in beslag neemt: kennismaken, verliefd worden, een korte crisis (hier is dat Amy’s besluiteloosheid) en daarna weer samenkomen. Het is leuk om eens te kunnen zien wat er daarna met zo’n filmkoppel gebeurt en daar besteedt de serie de meeste tijd aan. Op een serieuze manier, al is er ook best plek voor een beetje luchtigheid op z’n tijd. Dat verandert als de twee eenmaal getrouwd zijn en Lino ziek wordt. Dat laten de twee hun wens om een gezinnetje te beginnen niet in de weg staan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

From Scratch
© Netflix

Juiste knoppen

De grote lijnen van het plot zijn niet bepaald grensverleggend. Lastige schoonfamilie en cultuurbotsingen zijn vaste ingrediënten van verhalen over de liefde en hier krijgen we die volop. Ook als Lino doodziek wordt, krijgen we vertrouwde ontwikkelingen uit soortgelijke verhalen. Het zegt wat over de uitvoering dat die niet storend worden. From Scratch zoekt niet het randje op, maar weet wel de juiste knoppen te vinden om in te drukken voor een zakdoekendrama dat een beproefde formule effectief inzet. De sympathieke cast, met Saldana als capabele aanvoerder, doet de rest.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

From Scratch
© Netflix

Conclusie

From Scratch gebruikt vooral de gebaande paden bij het brengen van een tragisch maar ook hoopvol liefdesverhaal. Dat het toch een interessante rit wordt, komt voor rekening van de cast en de zorgvuldige uitwerking van de personages. Wie niet van dit genre houdt, zal er niet door overgehaald worden, maar voor de liefhebber is dit pico bello.

From Scratch is te zien op Netflix.

Meer van Netflix