Recensie Fleishman Is in Trouble – ‘De cast is sterk, maar de dramaserie vertelt niks nieuws'

Jesse Eisenberg is weer op dreef als eeuwige piekeraar in Fleishman Is in Trouble, maar wat moeten we met die uitleggerige voice-over?

Fleishman Is in Trouble

Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) dacht het voor elkaar te hebben, met zijn vrouw Rachel (Claire Danes) en hun kids. Het is dus even wennen als ze scheiden en hij na vijftien jaar weer vrijgezel is. Het is leuk dat Toby nu via dating-apps allerlei avontuurtjes heeft, maar minder leuk als hij in zijn uppie voor de kinderen moet zorgen, nadat Rachel ze niet is komen halen.

Cynisch commentaar met inkoppertjes

Rachel is een succesvolle zakenvrouw met rijke vrienden, die geen klik met Toby hebben – en dat is geheel wederzijds. Gelukkig heeft hij in Fleishman Is in Trouble nog twee ‘eigen’ vrienden: Seth (Adam Brody) en Libby (Lizzy Caplan). Die laatste doet ook de voice-over, waarmee ze geinig, cynisch commentaar op alles geeft, maar continu met inkoppertjes komt.

De tekst gaat verder onder de trailer

Woody Allen-achtig, met meer seks

We zien zelf wel dat Toby en Rachel absoluut niet voor elkaar geschikt zijn. Des te vreemder dat Toby in Fleishman Is in Trouble zo lang besluiteloos blijft als Rachel verdwijnt, waardoor je steeds minder medelijden met hem krijgt en wil roepen: “Doe iets!” Jesse Eisenberg zit hier lekker in zijn Woody Allen-achtige Joodse piekeraar-modus - maar dan met meer seksscènes.

Flashbacks zorgen voor een legpuzzel

We snappen steeds beter waarom zijn ex-vrouw – die ook niet erg aardig is – hem niet meer wil en steeds minder waarom hij zich blijft afvragen wat er misging in hun relatie. Om die leegte te vullen, krijgen we allerlei flashbacks, maar die zijn zo hap-snap dat je als kijker van Fleishman Is in Trouble continu bezig bent de legpuzzel van Toby’s leven in elkaar te zetten.

We kunnen het ook zelf wel uitvogelen

De flashbacks vertellen ons niks nieuws of verrassends; we zagen zelf al dat Rachel continu moet vechten om vooruit te komen. Libby’s stem voegt daar weinig aan toe; ze benoemt de gedachten en gevoelens die we op de gezichten kunnen zien. Fleishman Is in Trouble neemt veel te veel tijd om dingen te zeggen en te laten zien, die we zelf wel kunnen uitvogelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Fleishman Is in Trouble
© FX

Iedereen heeft het moeilijk

Fleishman Is in Trouble gaat eigenlijk niet om dit specifieke gezin, maar om de moderne mens in het algemeen. De serie laat zien hoe moeilijk het voor iedereen is – vooral voor vrouwen en zelfs voor de rijken van New York – om mee te doen met de ratrace. Alles is een competitie geworden: op het werk, in de vriendenkring, enz. Maar wisten we dat niet al?

Conclusie

Het is de sterke cast van Fleishman Is in Trouble die er voor zorgt dat we niet vooruit gaan skippen – en misschien wat leedvermaak om te zien dat de rijken het ook niet makkelijk hebben. Daar staat tegenover dat de voice-over dingen blaat zoals “Je moet ook de andere kant van de zaak bekijken”. Well, Duh.

Fleishman Is in Trouble is te zien op Disney+

Meer van Disney+