Recensie The Patient – 'Dit spannende acteerduel heeft genoeg aan de sterke cast'

The Patient

Mensen gaan naar de psychiater met de meest uiteenlopende problemen. Sams probleem is dat hij mensen wil vermoorden. Los dat maar eens binnen een spreekuur op...

Psychiater Alan Strauss (Steve Carell) luistert en praat voor de kost. Hij moet het ineens voor zijn leven doen, wanneer hij wordt ontvoerd door zijn nieuwe patiënt Sam Fortner (Domhnall Gleeson). Die rare snuiter heeft het in zijn hoofd gehaald dat Strauss hem in een paar sessies wel even van zijn moordneigingen af kan helpen. En zeg dan maar eens “Nee, dat kan niet”...

Nooit te lang

Wij weten, net als Strauss, dat je niet zo makkelijk van een dwangmatige neiging af kan komen en dat zorgt in de serie The Patient voor de nodige spanning. Het is goed dat de afleveringen variabele lengtes hebben, maar nooit erg lang zijn, want soms voel je dat de bedenkers na het originele basisgegeven minder inspiratie hadden voor de afwikkeling daarvan.

Dit duel heeft geen extra spanning nodig

In plaats van zich te richten op dat sterke idee en van The Patient een fiks (acteer)duel te maken, vonden ze blijkbaar dat er extra spanning nodig was. Waarom zouden ze Strauss anders nog een aantal verwikkelingen geven, zoals een net overleden vrouw, een van hem vervreemde zoon, een denkbeeldige psychiater, en een terugkerende nachtmerrie over de Holocaust?

The Patient
© Hulu

Steve Carell straalt weer sympathie uit

Gelukkig waren ze wel zo slim om Steve Carell de hoofdrol te geven, want die gast straalt zoveel sympathie uit, dat je meteen met hem mee gaat leven. Zijn tegenspeler Domhnall Gleeson is ook vakkundig genoeg om ons op de grens van medelijden en afschuw te houden. Aan die twee hadden we dus genoeg gehad - al had The Patient dan misschien wat korter geduurd.

Conclusie

Als je een paar goede acteurs bij elkaar zet met een fascinerend basisgegeven, heb je verder niet veel nodig om de aandacht vast te houden. Door het verhaal van The Patient vol te stoppen met allerlei andere zaken verzwakt de kern van de thrillerserie, maar gelukkig blijft de cast erg sterk.

The Patient is te zien op Disney+ Star.

Nog meer spanning op Disney+