Recensie Candy - Het subtielste bijlmoorddrama ooit

Candy

Een waargebeurde moord uit 1980 in een doodgewone buurt vol vredige gezinnetjes vormt de basis van Candy. Maar wie sensatie verwacht, kan beter wat anders gaan kijken.

De grootste hit die Jessica Biel de laatste jaren had, was de serie The Sinner, waarin ze een vrouw speelde die schijnbaar uit het niets opeens een moord pleegt. Laat haar personage in Candy nou precies hetzelfde doen… Meer van hetzelfde dus? Zeker niet, want dit zijn twee hele verschillende series.

Dat hakt erin

Candy Montgomery (Jessica Biel) is een huismoeder die in een stadje in Texas woont met haar man en twee kinderen. De dag in 1980 die heel wat levens zal veranderen, begint heel normaal: haar dochter heeft een vriendinnetje te logeren, met wie ze naar de film gaan die middag. Het meisje heeft daarvoor nog wel zwemles, dus gaat Candy even langs bij haar moeder Betty (Melanie Lynskey) om haar badpak op te halen. Daar gebeurt iets gruwelijks: dat is wel duidelijk als Betty besmeurd met bloed weer naar buiten komt. Wat heeft ertoe geleid dat Candy deze vrouw, zo blijkt al snel, met een bijl heeft vermoord?

Rommelend huwelijk

In de vijf afleveringen die deze miniserie telt, komen we stukje bij beetje te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Candy en Betty hebben veel gemeen: het rommelt bij allebei in hun huwelijk, met mannen die de vrouwen onvoldoende aandacht geven. Ze gaan er wel heel anders mee om. Betty stopt haar verdriet weg en vereenzaamt; Candy kondigt op een avond doodleuk aan bij Betty’s man dat ze graag een affaire met hem wil beginnen

Candy
© Hulu

Diep in de materie

Als je zo leest wat er in de eerste paar afleveringen gebeurt, lijkt het klip en klaar hoe dit uit de hand is gelopen. Maar de makers van Candy zijn niet tevreden met simpele verklaringen en uitgekauwde motieven. Vanaf aflevering twee blikt de serie terug op de voorgeschiedenis van de moord en daar wordt uitgebreid de tijd voor genomen. We zien de verlatingsangst van Betty, de groepsdynamiek van alle moeders bij de kerkgemeenschap waar ze bij horen, de stille frustraties van de vrouwen die thuis zitten met ingedutte echtgenoten. Soms mag je je terecht afvragen hoe relevant het allemaal is.

Geduld en aandacht

Tussen het dode hout door komt gelukkig wel een interessant drama naar voren. Candy geeft een treffend beeld van een tijd waarin ouderwetse rollenpatronen langzaam losgelaten worden, waar mensen zich amper raad mee weten. Kijkend naar de afloop is dit een drama dat met verrassend weinig sensatiezucht inzoomt op zijn personages en daar weten de acteurs wel raad mee. Er is meer nodig dan een permanentje en een grote bril om Biel in een huismus te veranderen, maar die slecht onderdrukte sterkwaliteit past goed bij de vrouw die ze speelt. En zoals bijna alles waar ze in meespeelt, gaat Melanie Lynskey aan de haal met elke scène waarin ze verschijnt. Wie geduld en aandacht aan z’n series wil geven, heeft aan Candy een goeie.

Candy
© Hulu

Conclusie

Voor een serie die draait om een moord met een bijl is Candy verrassend subtiel. Soms wordt er iets te veel tijd genomen om alle sleutelfiguren bij dit vreselijke drama te positioneren, maar het levert wel een rijk ingekleurde serie op, die aandachtig kijken beloont.

Candy is nu te zien bij Disney+.

Disney+ heeft meer topseries en kwaliteitsfilms dan je denkt. Zoals de intense dramaserie The Bear, de waargebeurde misdaadserie Under the Banner of Heaven en de spannende thriller Prey.