Recensie Prey - Predator maakt een killer comeback

Door Klaas Kaptijn
Prey
© Hulu

Voor het eerst in de Predator-filmserie brengt de buitenaardse jager een bezoek aan onze planeet in het verleden. Dat loopt uit op heerlijke old school actie, in meerdere opzichten.

De predator is één van de coolste filmmonsters ooit, maar hij heeft nogal wat pech gehad met de films waarin hij beland is sinds zijn debuut in de film uit 1987. Predator 2 uit 1990 kon er prima mee door, maar daarna ging het van kwaad tot erger met films waarin zijn eigen planeet werd verkend, hij het moest opnemen tegen de xenomorf uit Alien en er predator-honden werden losgelaten. Prey is de nieuwste film uit de reeks en het feit dat deze z’n première beleeft op Disney+ doet het ergste vermoeden. Des te groter de blijde verrassing dus dat Prey de beste Predator-film is sinds deel twee.

Dodelijke kunsten

Het verhaal begint zo’n driehonderd jaar terug in de tijd in het gedeelte van Noord-Amerika waar de Comanche-stam woont. Naru (Amber Midthunder) is een jonge vrouw die erop gebrand is zich te bewijzen als jager, maar haar stamgenoten houden er nogal traditionele ideeën op na over de rollen van man en vrouw. Toch is zij de eerste die in de gaten heeft dat er een levensgevaarlijk wezen rondsluipt in de buurt van hun dorp. Deze buitenaardse bezoeker oefent zijn dodelijke kunsten op de lokale fauna, maar krijgt al snel door dat de echte uitdaging schuilt in de jacht op Comanche-strijders.

Prey
© Disney

Geen poespas

Als je leest wat er in grote lijnen gebeurt in Prey, lijkt het allemaal erg simpel en rechtlijnig. Dat is het ook, maar laat dat nou juist de belangrijkste kwaliteit zijn van deze film. Vooral Predator-fans die al die overvolle sequels hebben doorstaan, in de hoop eindelijk weer eens een lekker stevige actieknaller rondom dit fascinerende wezen te kunnen zien, zullen dat kunnen waarderen. Prey gaat terug naar de basis: een verhaal zonder poespas over de krachtmeting tussen een mens en een veel sterkere bezoeker uit de ruimte, die komt voor een trofeeënjacht.

 

Ongelijke strijd

Toch is Prey geen luie herhaling van zetten. De grootste kracht van een setting in het verleden is de nog grotere kloof tussen het meelijwekkende wapenarsenaal van de mensen en de supergeavanceerde jachtuitrusting van de predator. Dat leidt tot een ongelijke strijd, waarbij creativiteit belangrijker is dan ooit. Dat hebben de makers er volop ingestopt, met genadeloze actiescènes als gevolg. En dat zonder afbreuk te doen aan held Naru. Haar confrontaties met het monster werken als spektakel, zonder dat deze ongeoefende jager opeens in een halve superheld verandert.

Prey
© Disney

Conclusie

De makers van Prey hebben geleerd van de fouten van de vorige Predator-films en houden het verfrissend simpel. Met zo’n sterk concept kan dat ook en krijgen we een intense scifi-actiefilm, waar de fans eindelijk weer eens blij van worden.

Prey is te zien op Disney+.

Wil je meer goede films zien op deze streamingdienst? Wij hebben de tien beste films op Disney+ op een rijtje gezet.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.