Recensie Under the Banner of Heaven – True crime werkt goed als spannende fictie

Under the Banner of Heaven
© FX

Ga niet googelen naar de beruchte eighties moordzaak in een Mormoonse gemeenschap, maar bekijk het in de fijne nieuwe miniserie Under the Banner of Heaven.

 

In de Amerikaanse staat Utah bevindt zich het hoofdkwartier van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, een geloofsgemeenschap die vaak wordt aangeduid als de Mormonen. Uitgerekend daar vond in 1984 een geruchtmakende misdaad plaats: de Mormoonse Brenda Lafferty en haar baby Erica werden in koelen bloede vermoord.

Extra leut en drama

Dat verhaal kun je heel goed vertellen middels een ‘true crime’ documentaireserie, maar de makers van de miniserie Under the Banner of Heaven pakken het anders aan. Ze geven de waargebeurde zaak aan de fictieve rechercheur Jebediah Pyre (Andrew Garfield) en zorgen voor extra leut/drama door hem een lid van dezelfde geloofsgemeenschap als de slachtoffers te maken.

 

Vooral nieuwsgierig naar de dader

Terwijl we Pyre in Under the Banner of Heaven volgen op zijn zoektocht naar aanwijzingen, krijgen we met flashbacks ook het ontstaan van zijn geloof te zien. Dat is zeker interessant – al lijkt het soms een manier om het verhaal uit te rekken tot zeven afleveringen. En laten we wel wezen: de kijker is nieuwsgieriger naar de dader dan de religie van het hoofdpersoon.

Under the Banner of Heaven
© FX

Eigen kijk op de zaak

De serie vertelt ook al het nodige over de Mormonen, doordat Pyre erover praat met zijn partner Bill Taba (Gil Birmingham), die een Paiute-indiaan is en zo zijn eigen kijk heeft op de zaak. De cast in het ‘heden’ van Under the Banner of Heaven is ook sterker bezet dan die in het verleden, zodat je nog een reden hebt om snel terug te willen zappen naar het moordonderzoek.

 

Fijn meepuzzelen met de politie

Wees ook niet te nieuwsgierig en googel niet naar de dader, maar puzzel fijn mee met Pyre, dan heb je er de meeste lol van. Wie na het kijken van Under the Banner of Heaven nog meer wil weten, kan in plaats van wikipedia ook het gelijknamige boek van Jon Krakauer lezen, dat de basis was voor serieschrijver Dustin Lance Black - die zelf uit een Mormoons nest komt.

Under the Banner of Heaven
© FX

Conclusie

Het was een slimme zet om de kijker het verhaal van de echte moordzaak te vertellen aan de hand van een ingewijde rechercheur en een buitenstaander. Hoe goed de acteurs ook zijn; anders hadden we de rek in het verhaal gevoeld. En het verhaal zelf is zeker interessant genoeg om het zeven afleveringen te blijven volgen.

Under the Banner of Heaven is te zien op Disney+

Uiteraard is er nog meer true crime te zien en ook meer kwaliteit op Disney+.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.