Recensie Extraordinary – ‘Een fijne draai aan de zoveelste muts zonder leuke baan of vent’

Hoe zou jij het vinden als iedereen een superkracht had, behalve jij? Waarschijnlijk niet leuk – maar dat is de nieuwe Britse serie Extraordinary wel!

Extraordinary
© Hulu

In de Disney-film Encanto was de hoofdpersoon de enige van de familie die geen superkracht had ontwikkeld. In de leuke nieuwe Britse serie Extraordinary is het zo’n beetje IEDEREEN die met achttien jaar een gave krijgt - behalve die arme twintiger Jen (Máiréad Tyers). En haar domme baantje in een feestwinkel maakt haar leven ook niet echt... euh... feestelijk.

Een man die in een kat verandert – of andersom?

Natuurlijk is dat allemaal metaforisch bedoeld, zodat wij in Extraordinary weer eens meeleven met een buitenbeentje. Het gegeven van lukraak ‘uitgedeelde’ krachten is ook een vruchtbare bodem voor zowel humor als drama. Een kat die in een man verandert – of is het andersom? – is bijvoorbeeld gênant, terwijl subtiel viool spelen lastig is als je supersterk bent.

Eindelijk een muts die nu eens geen doetje is

Het gaat in Extraordinary nooit erg diep, of ver over de top à la The Boys, maar het geeft wel een fijne draai aan het verhaal van de zoveelste muts die geen geschikte vent of baan kan vinden en zodoende een beetje door het leven fladdert. Het is ook verfrissend dat zij geen doetje is en zelfs een aantal minder fijne karaktertrekjes heeft - wat tevens het nodige verklaart.

Extraordinary
© Hulu

Geen coole of zelfs maar praktische superkracht

De leut wordt verhoogd doordat het in Extraordinary niet alleen om Jen gaat, maar ook om haar huisgenoot Carrie, die te veel over zich heen laat lopen en dat begint door te krijgen. Of huisgenoot Kash, die een superheldengroep wil beginnen om schurken te grijpen, maar ontdekt dat er weinig mensen met coole of zelfs maar praktische krachten zijn te vinden.

De ervaren acteurs geven de overledenen een stem

De hoofdrollen worden gespeeld door onbekende jonkies, terwijl de stemmen van overledenen (!) juist geleverd worden door ervaren acteurs, wat meteen een van de terugkerende grappen is. Extraordinary heeft geen concept om lang mee door te gaan maar wel genoeg om te hopen op een tweede seizoen – zeker gezien de cliffhanger van het eerste.

Conclusie

In de leuke Britse serie Extraordinary heeft iedereen zo z’n onhebbelijkheden en dat maakt van de personages een leuk, herkenbaar stel samen waar je met genoegen acht afleveringen lang mee optrekt.

Extraordinary is vanaf 25 januari te zien op Disney+

En er zijn natuurlijk nog meer leuke nieuwe titels op Disney+.