Recensie Five Live – Linda de Mol slaat verbitterd om zich heen in deze doodsaaie mislukking

Five Live

De komische dramaserie Five Live kwam in opspraak omdat een parodie op Angela de Jong binnen een minuut werd afgemaakt, maar dat is niet het enige dieptepunt van deze bittere mislukking.

Ooit was Linda de Mol dé tv-koningin die niks fout kon doen. Na de overstap naar Talpa ging het langzaam bergafwaarts met de presentatrice, met als dieptepunt de ophef rondom haar ranzige ex, die backstage The Voice onveilig maakte. Sindsdien probeert Linda de Mol haar imago te redden door verbitterd om zich heen te slaan en de flauwe serie Five Live is daar het zoveelste voorbeeld van.

Humor of commentaar?

Het verhaal speelt zich af op de redactie van de succesvolle talkshow Five Live. Het is een combinatie tussen Op1 en Jinek. Linda speelt presentatrice Sara Bannink en Waldemar Torenstra speelt haar collega én ex-man Roderick van Zuylen. De twee zijn al jaren uit elkaar, maar delen nog steeds een villa, waar ze wonen met hun puberkinderen. Dat werkt natuurlijk niet en Roderick neemt ook regelmatig een jonge date mee naar huis, waar Sara zich kapot aan ergert. Is dat humor? Of is het commentaar op haar vreemdgaande partner? Grappig of origineel is het in ieder geval niet.

Een overdaad aan plasgrappen

Wie wil lachen, moet deze flauwe comedy sowieso vermijden. In de eerste paar minuten wordt het uitgangspunt van de serie geïntroduceerd doormiddel van een interview met het tijdschrift Lekker Leven. De grap is dat het blad helemaal niks voorstelt en om goede sier te maken voor het interview, zijn een paar kippen losgelaten rondom Sara’s villa. Later in de aflevering blijkt er nog een kip rond te lopen. Dit is bedoeld als grap. Een andere running gag is dat Sara héél veel moet plassen. Maak er thuis een drinkspelletje van door iedere keer een slok alcohol te nemen als zij moet plassen. Wil je liever nuchter blijven, neem dan een slok wanneer je moet lachen om de deze flauwe grappen.

Niveautje schoolmusical

De personages zijn ook te flauw voor woorden. Het zijn geen karikaturen, wat leuk had kunnen zijn, maar het zijn personages zonder diepgang, die voortborduren op de bekende stereotypen. De presentatoren zijn ijdel, de visagiste is een ordinaire roddelkont, de eindredacteur is een stresskip en de stagiair is een verlegen studente. Het is niveautje schoolmusical en dat geldt ook voor de acteerprestaties. Dat ligt niet direct aan de cast, want dat zijn op zich getalenteerde mensen. Maar het is zo goed als onmogelijk om iets leuks te doen met het nietszeggende script.

Geen sympathie

Het verhaal kabbelt inhoudsloos voort zonder enige spanning. Roderick en Sara dreigen hun baan kwijt te raken omdat de talkshow jong en divers moet worden. Maar Roderick bereidt zich nooit voor en Sara is een egoïst die bepaalde gasten niet wil uitnodigen, dus als die twee vertrekken, zou het programma juist beter worden. Als kijker heb je daardoor geen sympathie voor het presentatieduo. Omdat er niks gebeurt en Five Live niet grappig is, komt het volledig uit het niets wanneer een parodie op Angela de Jong in beeld verschijnt en gelijk zwaargewond raakt door een vallende lamp.

Afrekenen met Angela de Jong

De hele aflevering wordt er door Sara gezeurd over Ellen Boetzelaer (Irene Moors). Ze weigert met Ellen aan tafel te zitten en vindt haar een zure columniste van niks. Wanneer de uitzending start, dondert er gelijk een lamp naar beneden en landt boven op de tv-criticus. Terwijl de paniek toeslaat, maakt Roderick zich druk omdat zijn haar onder het bloed zit. De bloederige scène wordt in beeld gebracht als humoristisch, maar de ‘grap’ staat haaks op de toon van Five Live. Dit zou hilarisch zijn in een aflevering van New Kids, maar niet in een serie waarin de hyperactieve blaas van Linda de Mol voor de meeste grappen moet zorgen. 

Conclusie

Five Live slaat de plank helemaal mis. Er is een blik aan topacteurs opengetrokken en Linda de Mol zou haar ervaring in de tv-wereld kunnen gebruiken om een aantal leuke verhalen te vertellen. Dan zou de serie op z’n minst nog lekker wegkijken. In plaats daarvan is het een bitter, saaie, ronduit valse miskleun geworden, waarin Linda de Mol op een passief-agressieve manier afrekent met iedereen die haar niet aanstaat.

Five Live is iedere zondag te zien op SBS6 om 21:30 uur. Een dag later is de aflevering terug te kijken op Videoland.