Recensie The Witcher: Nightmare of the Wolf - Prima zoethoudertje voor seizoen 2

The wItcher: nightmare of the wolf

Henry Cavill doet in december zijn witte pruik weer op om monsterjager Geralt te spelen in The Witcher. Tot die tijd houdt Netflix ons zoet met een volwassen animatiefilm over Geralts mentor Vesemir. Een rare zet of toch een briljante?

Het is even slikken om de witharige Witcher niet in Nightmare of the Wolf te zien. Geen Geralt of Rivia, geen Yennefer, geen Ciri, er wordt zelfs geen spelletje Gwent gespeeld, hét kaartspel in de wereld van The Witcher! Het enige knikje naar fans van de computergames en het eerste Netflix-seizoen, is dat Witcher Vesemir (met de stem van Theo James) een dampende badscène krijgt voor wat eye candy. Het verhaal speelt zich lang voor het eerste seizoen van de serie af, wanneer Vesemir nog een jonkie is... van 70 jaar.

Goed verhaal, lekker kort ook

Witchers worden namelijk heel langzaam oud; het is een van de kleine stukjes informatie die Nightmare of the Wolf de kijker voert over deze duistere Middeleeuwse wereld. Een van de kritiekpunten die de Netflix-serie kreeg, was dat het een ingewikkeld verhaal vertelde met te weinig info over de Witcher-wereld gaf. Wat dat betreft is de animatiefilm een betere introductie in de Poolse boekenreeks dan het eerste seizoen.

Recensie The Witcher: Nightmare of the Wolf - Prima zoethoudertje voor seizoen 2

Wat zijn Witchers?

Vesemir behoort tot een orde monsterjagers, die als ongediertebestrijders worden ingehuurd om huizen, dorpen of zelfs hele wouden monstervrij te maken. Ze zijn door duistere magie sterker gemaakt met monsterlijke eigenschappen, en kunnen ook nog magie gebruiken en magische drankjes brouwen. Deze Witchers krijgen te maken met nieuwe mutaties van monsters, waardoor steeds meer reizigers in het koninkrijk Kaedwen om het leven komen.

Reden genoeg voor de bevolking om de Witchers te wantrouwen. De tovenares Tetra (Lara Pulver) beweert zelfs dat de monsterjagers een smerig spelletje spelen en de boel flessen. Ze stuurt op een oorlog, maar wordt opgezadeld met Vesemir om de bron van de nieuwe monsters te zoeken.

Meer sarcasme

Wat gelijk opvalt is dat Vesemir een stuk charismatischer is dan de norse Geralt. Dat is leuk voor oneliners tijdens de vele actiescènes, maar het gitzwarte sarcasme dat Henry Cavill in zijn Witcher stopte, mist toch wel. Het is gelukkig een kleine irritatie tegenover een verder verrassend goed geschreven mysterie. Bovendien is de echte showsteler de gruwelijke vechtscènes tussen de Witchers en de monsters.

Recensie The Witcher: Nightmare of the Wolf - Prima zoethoudertje voor seizoen 2

Van de makers van The Legend of Korra

The Witcher: Nightmare of the Wolf is geproduceerd door het Zuid-Koreaanse Studio Mir. Eerder waren zij ook verantwoordelijk voor de Netflix-series The Legend of Korra en Voltron: Legendary Defender. Je kunt dezelfde hoge kwaliteit animatie en actie verwachten, maar dan doordrenkt in bloed en afgerukte ledematen. Wie een sterke maag heeft vindt een uitstekende prequel op The Witcher in Nightmare of the Wolf.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Conclusie

Een uitstekend zoethoudertje tot The Witcher seizoen 2 verschijnt op Netflix. Nightmare of the Wolf heeft minder interessante personages, maar maakt dat goed door wat hoognodig achtergrondverhaal te schilderen in de wereld van The Witcher. Als je in de war raakt door de ingewikkelde tijdlijn van het eerste seizoen, kan dit zelfs een betere introductie zijn in de duistere fantasyserie.

Recensie The Witcher: Nightmare of the Wolf - Prima zoethoudertje voor seizoen 2

The Witcher: Nightmare of the Wolf is te zien op Netflix.