Recensie Reacher - Vergeet Tom Cruise en geniet van de échte Jack Reacher

Jack Reacher
© Amazon Prime Video

Na een geslaagde verfilming van The Wheel of Time komt Amazon Prime Video weer met een uitstekende boekverfilming. Dit keer wordt Jack Reacher tot leven gebracht in een spannende actieserie die niet alleen voor de fans is.

De Jack Reacher-films met Tom Cruise in de hoofdrol waren prima actiethrillers, maar fans van Lee Child's boeken vonden Cruise niet geschikt als de reusachtige actieheld. Amazon Prime Video doet een nieuwe poging met de serie Reacher en weet op voortreffelijke wijze het iconische personage tot leven te brengen.

Simpel, maar effectief

De verhalen rondom de voormalige militaire politieman volgen meestal dezelfde succesformule: Jack Reacher wandelt een klein stadje binnen, raakt met tegenzin betrokken bij een misdaad, ontdekt een complot en rekent op brute wijze af met de schurken. Het is simpel, maar effectief en uitermate geschikt voor een spannende actieserie.

Superman

Reacher is gebaseerd op The Killing Floor, het eerste verhaal in de boekenreeks en in Nederland bekend onder de titel Jachtveld. De boomlange landloper arriveert in het stadje Margrave, bestelt een stuk taart en voordat hij een hapje kan nemen, wordt de ex-militair gearresteerd voor moord. Om zijn onschuld te bewijzen, helpt Jack de politie een handje met het onderzoek, maar de zaak wordt al snel persoonlijk.

Sterk én slim

Een serie over een personage als Jack Reacher valt of staat met de casting. Hij is namelijk zo groot en sterk als Hulk Hogan en even briljant als Sherlock Holmes. Deze superman kan in één oogopslag zien dat iemand een gescheiden ex-roker is en weet dit op een heldere manier uit te leggen. En wie ruzie met hem zoekt, ligt binnen een paar klappen bloedend op de vloer. Alan Ritchson (Titans) is geboren om deze rol te spelen en weet beide kanten van de held geloofwaardig neer te zetten.

Jack wordt uitgedaagd

Om de spanning er een beetje in te houden, moet Reacher natuurlijk wel uitgedaagd worden en dat is prima in orde. De gepleegde moord wordt op een brute, maar ook geniale wijze uitgevoerd. De bloeddorstige dader heeft geen enkel bewijs achtergelaten en als Jack de moordenaar wil vinden, moet hij al zijn kennis gebruiken. Tijdens het spoorzoeken krijgt hij ook verschillende vijanden achter zich aan en sommigen zijn met een paar klappen uit te schakelen, maar niet iedereen is zo makkelijk te verslaan.

Reacher en de rest

Gelukkig hoeft Jack Reacher de zaak niet in zijn eentje op te lossen. Hij wordt omringd door sympathieke figuren, die misschien niet zo stoer zijn als de bottenbreker, maar wel net zo interessant. Bijvoorbeeld de vriendelijke agente Roscoe (Willa Fitzgerald), waar Jack al snel een zwak voor heeft, en de mysterieuze rechercheur Finlay (Malcolm Goodwin), die zijn best doet om de eigenzinnige speurneus in het gareel te houden. Daarnaast is de setting een personage op zichzelf en ook al bestaat het fictieve stadje niet, alles voelt wel echt aan.

Conclusie

Een goede boekverfilming maken is altijd lastig, want hoe prop je een verhaal van een paar honderd pagina’s in een film of serie? Reacher laat zien hoe dat moet. De sfeer en spanning uit de boekenreeks wordt op voortreffelijke wijze getransporteerd naar het kleine scherm. Maar de serie verdient vooral een pluim voor de casting, want Alan Ritchson ís Jack Reacher. 

4 Sterren

Reacher is te zien op Amazon Prime Video. 

 

Wil je nog meer brute actie zien op Amazon Prime Video? Check dan Cash Truck met Jason Statham of Tom Clancy's Without Remorse

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.