Christian Bale in Thor: Love and Thunder

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Christian Bale in Thor: Love and Thunder
SuperheldenMarvel

Zet Christian Bale Marvel-schurken eindelijk in de spotlight?

|
|

Laatste update:

Iedereen is gek op de bekende Marvel-helden: wie liet er géén traantje toen Tony Stark stierf of Captain America met pensioen ging? Qua interessante schurken doen de Marvel-films het een stuk minder goed… Kan Christian Bale het tij keren in Thor: Love and Thunder?

Wie denkt er nog wel eens aan ‘Whiplash’ (Iron Man 2), ‘Malekith’ (Thor: The Dark World), ‘Ronan’ (Guardians of the Galaxy) en ‘één of andere gemene zakenman’ (Iron Man 1, Iron Man 2, Iron Man 3, Ant-Man)? Marvel probeert al een tijdje om zijn superschurken interessanter te maken, en dat lukt steeds beter. Christian ‘Batman’ Bale is klaar om in Thor: Love and Thunder de show te stelen!

Super-wegwerpartikelen

Het Marvel Cinematic Universe zet zijn helden subliem neer: hun verhaallijnen zijn vaak interessant en beslaan meerdere films. Tony Stark (Robert Downey Jr.) veranderde in de loop der jaren van een narcistische miljardair in… een narcistische miljardair met een hart van goud. Het afscheid van Iron Man in Avengers: Endgame kwam hard aan, maar we zagen hem dan ook in tien Marvel-films tussen 2008 en 2019.

Schurken gaan vaak maar één film mee, en zijn doorgaans alleen een excuus om de spectaculaire avonturen (en gebeeldhouwde buikspieren) van Captain America/Thor/Captain Marvel in beeld te brengen. Hoewel het MCU gerenommeerde acteurs strikt voor schurkenrollen, zijn de booswichten vaak niet… super. Chris Eccleston, Mads Mikkelsen en Hugo Weaving kunnen er over meepraten: Malekith, Kaecilius (Doctor Strange) en Red Skull (Captain America) was iedereen al vergeten vóór de film afgelopen was. 

Het MCU draait nu eenmaal om de helden: schurken die zich wél bleven ontwikkelen zoals Loki (Tom Hiddleston), Bucky Barnes (Sebastian Stan) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) veranderden langzaam zélf in (anti-)helden. De mindere goden zijn veroordeeld tot een korte carrière als superkrachtig wegwerpartikel. 

Marvel-baas Kevin Feige bevestigde een paar jaar geleden dat hij op de hoogte was van de kritiek. ‘Het draait om wat het verhaal nodig heeft én wat de superhelden nodig hebben om te groeien. We krijgen veel kritiek dat we té veel de nadruk op de helden leggen, en ergens klopt dat ook wel. Tegelijkertijd kun je zeggen dat Thanos de hoofdrolspeler was in Infinity War, dus dat hebben we iets anders aangepakt.’

(On)bekend maakt (on)bemind

In de opbouw naar Infinity War en Endgame stond het Marvel Cinematic Universe nog in de steigers. Het was best logisch dat Tony Stark bedreigd werd door ándere zakenmannen, Captain America door een ándere supersoldaat, en Thor het aan de stok kreeg met zijn bedrieglijke halfbroer. Nu het MCU gevestigd is - en kijkers weten wat er allemaal speelt - kan Marvel écht uitpakken met superschurken. Nieuwe slechteriken zijn altijd nodig, en dankzij het ‘multiversum’ kan een oude favoriet ook gemakkelijk weer tot leven komen. Een voorproefje hiervan zagen we al in het spectaculaire Spider-Man: No Way Home. Een favoriet als Green Goblin (Willem Dafoe) verscheen als ‘crowd pleaser’, en de schlemiel Electro (Jamie Foxx) kreeg een verdiende herkansing.

‘Dood aan alle goden!’

Christian Bale speelt in Thor: Love and Thunder de schurk Gorr The God Butcher. Deze alien woonde vóór zijn carrière als ‘godenslachter’ op een barre planeet, waar zijn familie nauwelijks kon overleven. Zijn vrouw en kinderen verhongerden één voor één, ondanks hun vrome gebeden richting de goden. Gedesillusioneerd zweert Gorr de goden af en loopt de woestijn in, in de hoop te sterven. Door een samenloop van omstandigheden ontdekt hij dat de goden écht bestaan, maar dat ze geen vinger uitsteken om normale stervelingen te helpen. Gewapend met een oeroud magisch zwaard begint Gorr een ambitieus plan: álle goden meedogenloos over de kling jagen.

Thor (Chris Hemsworth) ontdekt het plan van Gorr, en samen met zijn ex-vriendin Jane Foster (Natalie Portman) én de Guardians of the Galaxy begint hij aan een bizarre ruimtereis om de goden te redden. Tegelijkertijd is Thor zijn eigen goddelijke leven een beetje zat, en ondergaat hij een ‘superhelden-midlifecrisis’. De dondergod wordt óók nog uitgedaagd door rivaliserende Griekse goden onder leiding van Zeus (Russell Crowe). Onderling botert het helemaal niet in de godenwereld, en goden van Olympus vinden het pak slaag dat de Noordse goden in Thor: Ragnarok kregen om te gieren!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

‘Christian Bale is de beste Marvel-schurk’

Hoewel Marvel enorm goed is in het verspillen van acteertalent als het om schurken draait, zou Christian Bale wel eens een keerpunt kunnen zijn. Bale neemt ál zijn rollen serieus, en kan als geen ander een levensgevaarlijke psychopaat neerzetten. Hij deed het in American Psycho én op de set van Terminator: Salvation, waar hij zijn collega’s de huid volschold.

Regisseur Taika Waititi denkt zelfs dat ‘Christian Bale de beste MCU-schurk tot op heden’ is. Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd waarom een ‘almachtige God’ zo veel ellende toestaat op de wereld, of waarom multimiljardairs dure jachten kopen in plaats van hongersnoden op te lossen. Zoals de beste schurken uit de Marvel-films heeft Gorr ergens wel gelijk, maar is zijn oplossing véél te drastisch.

Marvel-schurken worden slechter/beter!

Marvel werkt sowieso al een tijdje aan het ‘schurkenprobleem’. Thanos was een indrukwekkende tegenstander en hetzelfde geldt voor o.a. Killmonger in Black Panther, Vulture in Spider-Man: Homecoming en Scarlet Witch in Doctor Strange and the Multi-Verse of Madness. Het is wél zo dat Gorr tot nu toe alleen in Thor-comics verscheen, waardoor hij weinig invloed heeft op het Marvel-universum als geheel… Het lijkt voor Christian Bale dus een enkele reis te worden, maar in het Marvel-multiversum is alles mogelijk!

Thor: Love and Thunder draait nu in de bioscoop.

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder