Natalie vs Chris: Wil de échte Thor opstaan?

Door Redactie
Natalie Portman en Chris Hemsworth in Thor: Love and Thunder
© The Walt Disney Company/Marvel Studios

We zagen Natalie Portman eerder in Thor-films, maar echt indruk maakte ze niet. Gelukkig kan de actrice binnenkort lekker knallen in Thor: Love and Thunder. Nóg harder dan Chris Hemsworth, want… moet-ie nou écht zijn hamer doorgeven?

Terwijl Natalie Portman de rol van Queen Amidala vertolkte in Star Wars: Episode II: Attack of the Clones, studeerde ze doodleuk aan Harvard. Ze won de Golden Globe voor Beste Vrouwelijke Bijrol in 2005 en versloeg daarmee niemand minder dan Meryl Streep. In 2011 scoorde Natalie Portman, één van de invloedrijkste en slimste actrices in Hollywood, een Academy Award for Beste Actrice dankzij haar rol in Black Swan. Daarmee vergeleken lijkt een rolletje als het vriendinnetje van Thor - in één van de mindere Marvel-films - niet zo boeiend. Maar als je Natalie fucking Portman bent, dan zorg je ervoor dat de rol zich aan jóú aanpast in plaats van andersom…

Sneaky voorstel

In Thor (2011) vertolkt Natalie Portman de rol van Jane Foster, een astrofysica die in aanraking komt met een mythisch, buitenaards wezen genaamd, jawel: Thor. Jane valt als een blok voor deze fitte man met gebleekte wenkbrauwen die zichzelf een dondergod noemt, en in de vervolgfilm, Thor: The Dark World, ontmoet ze braaf zijn familie en helpt ze hem een boze elf te verslaan.

Achter de schermen was Portman een stuk minder volgzaam… De voornaamste reden waarom ze The Dark World had toegezegd, was namelijk omdat Patty Jenkins (Monster, en later Wonder Woman) de film zou regisseren. Jenkins werd echter door Marvel en Disney ontslagen vanwege de bekende Hollywood-reden: ‘creatieve meningsverschillen’. Als iemand die zich regelmatig uitspreekt over vrouwenrechten in Hollywood, zowel achter de camera als voor de lens, viel het ontslag van Jenkins niet bepaald in goede aarde bij Portman. 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Wat de situatie extra pijnlijk maakte, was dat Natalie na de geboorte van haar kind in 2011 eigenlijk op ‘sabbatical’ wilde. Marvel wist haar te overtuigen om terug te keren met een onweerstaanbaar voorstel. De actrice mocht meebeslissen over de regie van Thor 2. Portman hapte en koos voor Patty Jenkins, deels omdat ze een vrouw de kans wilde bieden zo’n grote superhelden-blockbuster te leiden. Toen Jenkins werd vervangen door wéér een witte vent (Alan Taylor) voelde Natalie zich behoorlijk genept. 

Superheldhaftig goedmakertje

Ondanks deze faux pas heeft Portman zich nooit openlijk negatief uitgesproken over haar samenwerking met Marvel Studios. Toch was Jane Foster nergens te bekennen in Thor: Ragnarok (2016), de derde film over de donderprins van Asgard, geregisseerd door Taika Waititi. Portmans Marvel-personage was daarin gereduceerd tot niet veel meer dan een grap: ‘Hahaha, de almachtige Thor is gedumpt door een mens!’ 

Waititi nam het persoonlijk op zich om deze inschattingsfout weer recht te zetten. Na de grappen in Thor: Ragnarok zagen we Jane Foster nog kort in Avengers: Endgame (2019). Een rol die alleen bestond uit een paar door Portman ingesproken zinnen en wat ongebruikt beeldmateriaal van Thor: The Dark World. Des te verrassender was Natalie Portmans aanwezigheid tijdens San Diego Comic-Con in 2019 (het grootste geek-evenement ter wereld).

Op het grootste podium van deze conventie ging Taika Waititi tijdens Marvels presentatie op één knie voor Natalie. Met in zijn hand geen verlovingsring, maar Thors hamer. Dit gebaar stond symbool voor een belofte: dat Natalie Portman in Thor: Love and Thunder eindelijk een rol zou krijgen die waardig is voor een actrice van haar kaliber. Waititi heeft voor deze vierde Thor-film namelijk wél het script (deels) geschreven, anders dan in het geval van Ragnarok, en daarin een verhaallijn verwerkt waarin Jane Foster de ‘Mighty Thor’ wordt.

Dubbelwaardig

Is Portman dan een Thor uit een alternatieve dimensie? En wordt Chris Hemsworth vervangen door dit personage? Het antwoord op beide vragen is (hoogstwaarschijnlijk) nee. Mighty Thor is geen gender-swap of een ‘what if’-scenario, maar de daadwerkelijke hanteerder van Mjölnir, een ware dondergodin met alle superkrachten die daarbij komen kijken.

Portmans nieuwe rol zorgt voor een interessante en vooral complexe relatie met de Thor van Hemsworth. Jane draagt daarbij ook nog eens een ‘terrible hardship’ met zich mee, waardoor ze van volgzaam vriendinnetje in een gelaagde superheldin verandert. En zo geschiedde dat Jane Foster niet alleen Thor-waardig is geworden, maar ook eindelijk Natalie Portman-waardig.

Thor: Love and Thunder draait vanaf 6 juli in de bioscoop.

Tekst: Wouter Brugge

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets meer missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!