Wie is Venom? Alles wat je moet weten over dit slijmerige monster

Door Redactie
Wie is Venom? Alles wat je moet weten over dit slijmerige monster

De langverwachte Spider-man spin-off Venom draait nu dan eindelijk in de bioscopen. Ook al wordt de film rond dit monsterlijke gedrocht door critici omschreven als… tja, als een monsterlijk gedrocht, dat zal de vaste Marvel-fans niet deren. Andere bioscoopgangers vragen zich echter wellicht af “Wie of wat is Venom?” Hierbij een stoomcursus met alles wat je weten moet over dit door Tom Hardy gespeelde Marvel-monster.

Wat heeft Venom met Spider-Man te maken?

Nou, eigenlijk alles. Het personage is om te beginnen afkomstig uit de Spider-man comics. Toen Marvel het in de jaren tachtig tijd vond voor een nieuwe outfit voor de webslingeraar, kwamen ze met een uit de ruimte afkomstig zwart pak dat naar Peter Parker’s gedachten luisterde. Na een aantal nummers bleek dit pak echter een eigen kwaadaardige wil te hebben. Spidey wist het van zich af te schudden door onder een kerkklok te gaan staan; dat klokkengelui, daar bleek het buitenaardse beestje niet tegen te kunnen. Een paar jaar later bleek dat de zwarte klodder dit incident overleefd had en dat hij een ‘symbiose’ was geworden met de verbitterde journalist Eddie Brock. Toen pas werd de zwarte substantie geïntroduceerd als Venom, compleet met de kenmerkende mond vol slagtanden en die grote slijmerige tong.

Wie heeft Venom bedacht?

Ook al worden tekenaar Todd McFarlane en schrijver David Michelinie vaak genoemd als de bedenkers van Venom, grappig genoeg is het idee van een buitenaards zwart Spider-mankostuum bedacht door een fan. Toen Marvel begin jaren tachtig een ideeënwedstrijd uitschreef won Comics-fan Randy Schueller 200 dollar met dit idee. Best wel een schijntje! Deze officieuze bedenker van Venom vertelde later in een interview dat hij het eigenlijk helemaal niet tof vond dat ze van zijn verzinsel later een schurk maakten.

Maakt deze Venom-film onderdeel uit van het Marvel Cinematic Universe?

Nee, helemaal niet. Sterker nog, Sony mocht voor haar Venom-film niet eens gebruik maken van Spider-Man, want die maakt wél onderdeel uit van het MCU. En dat was voor de filmstudio een flinke hindernis, want hoe maak je een film over een monster dat vrijwel letterlijk afgesplitst is van Spider-Man, zonder deze held hier zelf in te betrekken? Misschien dat daarom het eindresultaat niet is geworden waar de fans op gehoopt hadden.

Hebben we Venom niet al eerder gezien?

Jazeker wel! In Spider-Man 3 uit 2007 dook Venom ook al op, hij werd toen gespeeld door Topher Grace. Regisseur Sam Raimi had helemaal geen zin om dit personage in zijn film te verwerken, maar Sony drong aan. Met flinke tegenzin legde de filmmaker zich er toen maar bij neer. Het personage werd er dan ook met de haren, of beter gezegd tanden, bijgesleept. Daarnaast was Venom ook al te zien in allerlei Marvel-tekenfilms, waarin zijn stem onder meer verzorgd werd door Hank Azaria (bekend als stemacteur achter tal van Simpsons-personages) en Danny Trejo, de Mexicaanse cult-acteur die we onder meer kennen als Machete.

En wat krijgen we hierna? Een vervolg? Of nog een spin-off?

Voor Sony Pictures is het best wel “erop-of-eronder” met Venom: de studio is van plan om een hele zwik van dit soort Spider-man spin-offs te lanceren. Aangezien Venom & co niet mee mogen doen in het MCU,  hoopt Sony een eigen ‘Spider-verse’ te creëren met allerlei personages uit de Spidey-comics, zoals de sexy dievegge The Black Cat, de stoere huurlinge Silver Sable, de gestoorde jager Kraven The Hunter en de vampier Morbius. Als Venom een succes wordt dan kun je erop rekenen dat al die andere films groen licht krijgen. Mocht de film niet de verwachte klapper worden dan moet Sony wellicht terug naar de tekentafel, zoals Disney en Lucasfilm dat ook onlangs deden na het tegenvallend succes van Solo: A Star Wars Story.