So low! Solo: A Star Wars Story kent een stroef begin

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
So low! Solo: A Star Wars Story kent een stroef begin

So low! Solo: A Star Wars Story kent een stroef begin

|
|

Laatste update:

Han Solo vloog de Kessel Run in twaalf parsecs, maar trekt géén volle zalen. De Star Wars-film, met Alden Ehrenreich als de charmante ruimtepiraat, kende een teleurstellend openingsweekend.

Solo bracht sinds het premièreweekend ‘slechts’ 108 miljoen dollar op in de Verenigde Staten. Rogue One (met een stuk minder prominente hoofdpersonen) verdiende in dezelfde periode 155 miljoen. Aanvankelijk leek de start veelbelovend. Op basis van de voorverkoop rekende men op vergelijkbare cijfers als van Rogue One. Afgelopen weekend was het Memorial Day in de Verenigde Staten, en dan hebben nieuwe films het traditioneel moeilijk.

In de VS is er dus weinig reden tot vreugde, maar vooral internationaal valt de kaartverkoop zwaar tegen. 

China is bijvoorbeeld een belangrijke markt voor Amerikaanse films, maar Star Wars is er eigenlijk nooit echt aangeslagen. Solo bracht er zo’n 10 miljoen dollar in het laatje; een stuk minder dan Rogue One in het openingsweekend (31 miljoen). In totaal verdiende Solo internationaal gezien 65 miljoen dollar, voor een totaal van (ongeveer) 170 miljoen.

Rogue One harkte uiteindelijk ruim een miljard dollar binnen; als Solo zo doorgaat mag Disney zich in de handjes knijpen als ze quitte spelen op de film. Volgens schattingen zou hiervoor ongeveer 400-500 miljoen dollar voor nodig zijn. Het is overdreven om te spreken van een flop, maar de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Hoewel vermakelijk, vonden wij Solo een van de mindere Star Wars-avonturen.

Zegt u het maar? Te veel Star Wars in te korte tijd? Is een Han Solo-film zonder Harrison Ford gedoemd? Was het overal ter wereld lekker weer? Misschien heeft Boba Fett meer geluk? Of komen de nieuwe Star Wars-spin-offs hierdoor juist in gevaar?

Lees verder