outlander seizoen 5 cast jamie claire brianna roger baby

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
outlander seizoen 5 cast jamie claire brianna roger baby

6 dingen die je moet weten over Outlander seizoen 5

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Hoera, het is eindelijk zover! We hebben er lang op moet wachten, maar Outlander keert morgen terug voor een vijfde seizoen. Om je goed voor te bereiden op dit heugelijke feit, schreven we dit toplijstje. We zetten namelijk graag 6 dingen voor je op een rijtje, die je moet weten over Outlander seizoen 5.

1. Hoe eindigde seizoen 4 ook alweer?

Voordat we dieper ingaan op seizoen 5 blikken we eerst even terug. Wat gebeurde er ook alweer in seizoen 4 van Outlander?

Jamie en Claire besloten in Noord-Amerika te blijven. Gouverneur Tryon gaf Jamie een stuk land dat ze Frasers Ridge doopten. Dat betekende echter wel dat Jamie Tryon voortaan zijn loyaliteit verschuldigd was. Een groot probleem, aangezien Claire al weet dat de Britten de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog zullen verliezen. De situatie werd nog ingewikkelder toen bleek dat Murtagh lid was van de regulators, een groep rebellen die vechten tegen de exorbitante belastingen. Zodoende heeft Tryon Jamie opgedragen om Murtagh te doden.

Ondertussen reisden Brianna en Roger door de stenen. Na een ruzie stonden ze er allebei echter alleen voor. Dat leidde ertoe dat Brianna verkracht werd door Stephen Bonnet en uiteindelijk ook dat Roger verkocht werd aan een groep Mohawks. Nadat dit misverstand opgehelderd werd, besloten Jamie en Claire om Roger terug te halen. Ondanks dat Brianna mogelijk zwanger zou kunnen zijn van Bonnet, keerde Roger uiteindelijk toch terug naar Frasers Ridge.

Outlander seizoen 5 Jamie Claire dochter Brianna

2. En wat staat er in seizoen 5 te gebeuren?

Seizoen 5 gaat direct verder waar seizoen 4 eindigde. Zoals Claire maar al te goed weet, laat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog inmiddels niet lang meer op zich wachten… Ook nu al hebben de Britten grote moeite om de onrust – veroorzaakt door de regulators – de kop in te drukken. In dit spanningsveld vragen Claire en Jamie zich af hoe ver ze willen gaan om hun nieuwe thuis en familie te beschermen… Ze bidden in ieder geval dat het niet nodig zal zijn om de “fiery cross” aan te steken. Dat vurige kruis verwijst naar een oude Schotse oproep tot het opnemen van de wapens.

2. Seizoen 5 is gebaseerd op The Fiery Cross

Het vijfde seizoen van Outlander is (grotendeels) gebaseerd op het vijfde boek in de serie van Diana Gabaldon: The Fiery Cross. Toch wordt er her en der ook van dit bronmateriaal afgeweken. Dat komt onder meer omdat het boek enorm dik is… Zodoende is het simpelweg onmogelijk om alles te vertalen naar 12 afleveringen. Het grootste verschil tussen de boeken en de serie heeft echter alles te maken met Murtagh Fitzgibbons.

Outlander seizoen 5 Murtagh tante Jocasta

3. Meer Murtagh dan Gabaldon wilde

Diana Gabaldon liet Murtagh omkomen tijdens de slag om Cullodon. In de tv-serie leeft hij - tot groot genoegen van tante Jocasta! - echter nog. De makers besloten af te wijken van het boek, omdat de brombeer/goedzak enorm populair is onder de kijkers. Uiteraard heeft het in leven houden van een personage echter wel consequenties op het verhaal. De grootste impact wordt in dit geval gevoeld door Jamie, die dus behoorlijk lullig tussen Murtagh en Tryon in komt te staan… Wil je meer weten over het verhaal? Check dan ook vooral nog even dit toplijstje over het nieuwe Outlander-seizoen.

4. Trailers voor het vijfde seizoen

Nu je ongeveer weet wat je van seizoen 5 van Outlander mag verwachten, is het tijd voor wat trailers. Er zijn tot dusver twee (teaser) trailers uigebracht door Starz. Ook was er een leuke vooruitblik, waarin de acteurs je zelf meer vertellen over wat hen te wachten staat.

5. Er komt ook nog een zesde seizoen

Zie je alweer op tegen de volgende #droughtlander? We kunnen je in dat geval alvast geruststellen! Outlander is namelijk al verlengd met een zesde seizoen. En zoals je mag verwachten, wordt dat gebaseerd op het zesde boek van Diana Gabaldon: A Breath of Snow and Ashes. PS Gabaldon werkt inmiddels aan het negende boek in de serie. Mochten de makers willen dan kan Outlander dus nog wel even vooruit!  

6. Releasedatum Outlander seizoen 5

De eerste aflevering van Outlander seizoen 5 is op 16 februari te zien op Starz. In Nederland wordt de serie uitgezonden op Ziggo. Gelukkig met slechts een dagje vertraging! Met andere woorden: het vijfde seizoen van Outlander is vanaf 17 februari wekelijks te zien op Ziggo.

Outlander seizoen 5 is vanaf 17 februari te zien op Ziggo.

Lees verder