Star Wars The Last Jedi

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Star Wars The Last Jedi

Toxic fanbases zijn franchises als Marvel en Star Wars aan het verpesten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Het internet heeft fans dichter bij Hollywood gebracht dan ooit tevoren. Regisseurs, acteurs en zelfs scripschrijvers zijn meestal direct bereikbaar, ook voor de smeerlappen die een pestcultuur in stand houden. Genoeg, vindt Superguide-redacteur Peter Koelewijn

Vlieg tuig

Heb je ooit in een vliegtuig met turbulentie gezeten, waarbij de bagagerekken openspringen en de stewardessen gauw de drankkarretjes wegrollen? Het zou zomaar kunnen, maar wat je hopelijk nooit hebt meegemaakt is dat een passagier opstond en zei: “Deze piloot bakt er niks van! Ik heb nog nooit een vliegtuig gevlogen, maar wie wil dat ik het vliegtuig bestuur?”

Toxic fanbases zijn franchises als Marvel en Star Wars aan het verpesten

‘Release the Snyder Cut’

Verschrikkelijk overdreven? Het is wel wat steeds vaker gebeurt met populaire filmseries. Zo wordt dit jaar de ‘Snyder Cut’ van de Justice League uitgebracht na een jarenlange campagne van fans. Zij vinden namelijk dat de bioscoopversie uit 2017 verpest is door Warner Bros., omdat regisseur Zack Snyder de film eerder moest verlaten vanwege een familiedrama.

Acteurs worden weggepest

Maar dat is nog mild vergeleken met wat Star Wars-fans deden. Zij waren het zo oneens met de gebeurtenissen uit Star Wars: The Last Jedi, dat ze meerdere petities organiseerden om de film te remaken. Naast regisseur Rian Johnson moesten ook de acteurs het ontgelden. In het bijzonder Rose Tico-actrice Kelly Marie Tran. Zij besloot zelfs van social media te gaan na de zoveelste kotscomment.

Toxic fanbases zijn franchises als Marvel en Star Wars aan het verpesten

The Rise of Bullies

En het ergste? Disney gaf de fans op veel vlakken gelijk in opvolger The Rise of Skywalker! De meeste gebeurtenissen uit The Last Jedi werden verzwegen of verzacht door oude personages zoals Darth Sidious en Luke Skywalker terug te brengen. Zelfs de kapotte helm van Kylo Ren werd gerepareerd in een hilarische scène die symbool stond voor de hele film. Maar hét bewijs dat Disney naar de boze fans luisterde? Rose Tico had amper iets te doen in de film. Kelly Marie Trans rol werd opgeofferd om de pestkoppen tevreden te houden.

The Alita Challenge

Ook de Marvel-tak van Disney heeft een slechte reputatie als het om vrouwelijke personages gaat. Zo duurde het tot Captain Marvel voordat een vrouwelijke superheld haar eigen Marvel-film kreeg. En ja hoor, een haatcampagne barstte weer los. En om te bewijzen dat de ‘fans’ geen vrouwenhaters waren, riepen ze op om naar Alita: Battle Angel te gaan: The Alita Challenge. Want het is een vergelijkbare science-fiction actiefilm met een vrouwelijk hoofdpersonage. Die film flopte…

Toxic fanbases zijn franchises als Marvel en Star Wars aan het verpesten

Kritiek hebben op een film is één ding: The Last Jedi, Justice League en Captain Marvel zijn zeker geen perfecte films. Maar de toxic fancultuur in deze populaire franchises is echt de laatste stem waar Hollywood naar moet luisteren. Als creatievelingen zich door haat en intimidatie laten leiden, gaan hun films er absoluut aan onderdoor. En belangrijker, het werk wordt er voor hen ook niet leuker door.

Lees verder