• Hollywood
  • Star Wars

Rupert Friend: ‘Elke dag hetzelfde doen lijkt me doodeng!’

Door Redactie
Rupert Friend

Streaming Stars: waarin we elke week een (toekomstige) grootheid in streamingland bespreken.

Tekst: Claudia Witteveen

Van schandaalpoliticus tot kostuumdrama-hunk en van koele Homeland-killer tot Star Wars-superschurk. Rupert Friend kan het allemaal. "Elke dag hetzelfde doen lijkt me doodeng!"

Rupert Friend (40) moet het niet van zijn ultra-bekende kop of naam hebben. De Brit mag dan de nodige awards hebben gewonnen, hij schuwt de spotlights enorm. Een nawee van zijn vijf jaar aan de arm van Keira Knightley. Momenteel spot je hem in Netflix-hit Anatomy of a Scandal en in de fonkelnieuwe serie Obi-Wan Kenobi op Disney+. Al zul je in die laatste lang moeten zoeken, zelfs als je wél helder hebt hoe Friend eruitziet. Als Grand Inquisitor is hij tot aan de oogleden bedekt met make-up.

Beetje knap wezen

Met zijn entree in het Star Wars-universum belooft Friend dan toch eindelijk een bekende naam te worden. Dat hij goed is in zijn werk, was al veel langer bekend. Met zijn eerste filmrolletjes na zijn acteursopleiding won hij direct al prijzen voor beste nieuwkomer, dus volgden al snel klinkende namen. Zo zat hij onder andere in Pride & Prejudice (die uit 2005 met Keira Knightley) en oorlogsdrama The Boy in the Striped Pyjamas. Maar zijn échte grote doorbraak kwam in seizoen twee van Homeland, zijn televisiedebuut, waarin hij Peter Quinn speelde. “Met die serie heb ik ontzettend veel geluk gehad”, zegt Friend er zelf over. “Daarvoor werd ik steeds gevraagd voor shows waarin ik knap moest wezen en het meisje kreeg. Daar heb ik dus geen interesse in.”

007-dromen

Nog eentje in de categorie ‘dingen waar Rupert Friend geen interesse in heeft’: de rol van James Bond. Of nou ja… hij kreeg op zijn 22e een auditie aangeboden voor de superspion, na het vertrek van Pierce Brosnan. Toen vond hij zichzelf nog te jong en onervaren, dus die kans liet hij aan zich voorbijgaan. Hij wordt trouwens ook nu weer genoemd in de strijd om de rol na het vertrek van Daniel Craig. Misschien ziet hij het op zijn 40e meer zitten? Hij moet er dan wel even tijd voor vinden, want zijn balboekje loopt de laatste tijd wel heel erg vol. Aan de ene kant viel hij als een blok voor regisseur Wes Anderson. Na een kleine cameo in The French Dispatch zit hij ook in Andersons nieuwe film Asteroid City, die dit jaar nog moet verschijnen. En heeft hij óók al getekend voor de Roald Dahl-Netflix-film van de regisseur, The Wonderful Story of Henry Sugar, naast Benedict Cumberbatch. Dat belooft zijn tweede Netflix-hit te worden, want ook de serie Anatomy of a Scandal doet het hartstikke lekker. O, en dan komt er nog een derde Netflix-momentje aan: Friend heeft de hoofdrol in de nieuwe Zack Snyder-film Rebel Moon, die in 2023 verschijnt.

Lekker veelzijdig

Maar het is natuurlijk zijn rol in Obi-Wan Kenobi die momenteel het meest in de spotlights staat, zoals dat gaat met films en series in de Star Wars-familie. Friend maakt op Disney+ zijn debuut als de Grand Inquisitor, maar wie weet waar die nog meer zal opduiken. Enerzijds kijkt hij ernaar uit (“Het is ontzettend geweldig om deel van zoiets groots uit te maken wat zó geliefd is bij de fans”). Anderzijds… zijn al die protheses en make-up toch wel heel pittig voor de lange termijn. Friend: “Mijn kostuum weegt zestien kilo en is extreem zweterig, net als de protheses. Mijn gezicht stond steeds blank van het zweet, waardoor ik er aan het einde van elke werkdag uitzag als een zeer verlepte clown. Meer zweet en lijm dan man. Maar: worth it.”

Friend geniet met volle teugen, van zijn nieuwe Star Wars-roem maar vooral ook van de veelzijdigheid van zijn klussen op dit moment. Politici, intergalactische schurken, Zack Snyder, Wes Anderson… niemand zou ze snel op één hoop gooien. En dat is nou precies zijn bedoeling. “Daarom wilde ik juist acteur worden, omdat ik dan elke dag weer iets anders kan doen. Het idee dat ik elke dag hetzelfde moet doen vind ik doodeng. Al was ik astronaut, dan nog zou het me snel gaan vervelen."

4x Friend on Demand

1. Obi-Wan Kenobi (2022)

(seizoen 1 nu op Disney+)

 

Jedi Master Obi-Wan Kenobi waakt over een jonge Luke Skywalker en ontkomt aan Jedi-hunters op Tatooine. Friend speelt de Grand Inquisitor, slecht nieuws.

 

2. Anatomy of a Scandal (2022) 

(1 seizoen op Netflix) 

Een prominente Britse politicus wordt betrapt op een buitenechtelijke affaire. Dan wordt hij beschuldigd van verkrachting en neemt het schandaal een wending. Met Friend als de politicus in kwestie.

3. Homeland (2012-2017)

(Disney+) 

Een bipolaire CIA-agent is ervan overtuigd dat een teruggekeerde oorlogsheld nu voor Al-Qaeda werkt. Friend speelt CIA-agent Peter Quinn.

4. Pride & Prejudice (2005)

(Pathé Thuis) 

Het beroemde kostuumdrama, dit keer met Keira Knightley en Matthew Macfadyen (Succession). Met Friend als de glijerige George Wickham.