Recensie Raya and the Last Dragon - Disney+ heeft er weer een oogstrelende topfilm bij

Recensie Raya and the Last Dragon

Na Mulan en Soul gaat ook Raya and the Last Dragon rechtstreeks naar Disney+. Daarmee heeft de streamingdienst er weer een uitzonderlijke toptitel bij. 

Raya and the Last Dragon moest dé grote nieuwe Disneyfilm worden. Vanwege de dichte bioscopen gaat dat feestje niet door. Net zoals Mulan wordt de animatiefilm op Disney+ gezet en is het alleen beschikbaar voor leden met VIP-toegang. In tegenstelling tot Mulan is Raya and the Last Dragon het bedrag van 21,99 euro meer dan waard. 

Draken

Honderden jaren geleden was het magische land Kumandra één geheel. Toen kwade krachten het land aanvielen, offerden de draken zich op om de mensheid te redden. Dat had de verschillende volken in het land moeten verenigen, maar het zorgde juist voor meer verdeeldheid. De jonge krijger Raya gaat op zoek naar de laatste draak om een vloek op te heffen en brengt de mensen ook weer dichter tot elkaar.

Topkwaliteit

De lat ligt erg hoog voor Disney. Aan het begin van deze eeuw had de animatiegigant een flink aantal flops op z'n naam staan. Tegelijkertijd veroverde Pixar terrein met een reeks klassiekers. Met Frozen stond Disney in één klap weer terug aan de top en sindsdien leveren ze aan een stuk door topkwaliteit af. Raya and the Last Dragon is een van de beste animatiefilms in jaren en past naadloos in het rijtje van Big Hero 6 en Moana - in Nederland uitgebracht als Vaiana

Recensie Raya and the Last Dragon - Disney+ heeft er weer een oogstrelende topfilm bij

Een harige Aang

Het verhaal zelf is niks nieuws onder de zon en doet regelmatig denken aan Avatar: The Last Airbender, met de draak Sisu als harige versie van Aang. Daarnaast is heldin Raya een mixje van Indiana Jones, Mulan en The Mandalorian. En schurk Namaari doet denken aan een vrouwelijke variant van Black Panther's Killmonger. Is dat erg? Nee, helemaal niet! Want Avatar meets The Mandalorian en Black Panther is net zo awesome als het klinkt. 

Disney-sausje

Raya and the Last Dragon heeft gekeken naar de beste avonturenfilms en actieseries van de afgelopen jaren en heeft daar inspiratie uitgeput voor een eigen verhaal. Dat wordt ook nog eens overgoten met een Disney-sausje. Raya heeft een schattig dier, een jonge wijsneus zorgt voor wat lucht in het verhaal en om de film nog iets onschuldiger te maken, is er een superschattige baby die ook nog eens een meesterdief is. 

Recensie Raya and the Last Dragon - Disney+ heeft er weer een oogstrelende topfilm bij

Echte mensen

De originaliteitsprijs zal de film niet winnen, maar qua animatie is de film zo goed als onaantastbaar. Soul heeft de lat al enorm hoog gelegd met een levensecht New York, maar Raya and the Last Dragon evenaart dit. De cartooneske personages hebben zoveel subtiele gezichtsuitdrukkingen dat je soms bijna zou denken dat het echte mensen zijn met opvallend grote ogen.

Conclusie

Het is jammer dat de bioscopen dicht zijn, want op het grote scherm komt de prachtige wereld van Kumandra pas echt goed tot z'n recht. Voor Disney+ is het in ieder geval goed nieuws. De streamingdienst weet zich met exclusieve toptitels als Soul, The MandalorianWandaVision en Raya and the Last Dragon neer te zetten als de on demand service met de films en series die je echt niet mag missen, zelfs wanneer daar een VIP-prijskaartje aanhangt.