7 dingen die je moet weten voor je Raya and the Last Dragon gaat kijken

Door Alie Sierkstra
Raya and the Last Dragon Disney animatiefilm

Het is bijna zo ver: Raya and the Last Dragon verschijnt deze week op Disney+! Ter voorbereiding en vermaak vertellen we je alles wat je moet weten over deze animatiefilm.

1. Waar gaat Raya and the Last Dragon over?

Raya and the Last Dragon speelt zich af in het land Kumandra, waar mensen en draken lang geleden in harmonie leefden. Toen de Druun (een horde monsters) de wereld bedreigden, offerden de draken zichzelf op om de mensheid te redden. Nu, 500 jaar later, zijn de Druun teruggekeerd… Er is echter niets over van de harmonie in Kumandra. De vijf regio's (Fang, Heart, Talon, Spine en Tail) verkeren in chaos!

Prinseskrijger Raya besluit om de laatste overlevende draak te vinden in de hoop dat deze het gebroken land en de verdeelde mensen kan redden. Raya is echter niet de enige die de draak Sisu zoekt… Rivaliserende krijger Namaari heeft alleen wel hele andere plannen met het dier. Ook moet nog maar blijken of Sisu inderdaad kan helpen: de draak is namelijk niet zo formidabel als Raya had gehoopt. Misschien is er meer dan een draak nodig om de wereld te redden!

2. Wie zijn de hoofdrolspelers?

De cast bestaat voornamelijk uit Aziatisch-Amerikaanse acteurs, waaronder Kelly Marie Tran, die je kent als Rose in de Star Wars-franchise. Ze vertolkt de rol van Raya, de krijgerprinses uit de titel van de film. Naast haar zien we Awkwafina (Jumanji: The Next Level) als het andere titelpersonage: de laatste draak, genaamd Sisu.

Andere castleden zijn Gemma Chan (Raya's rivaal, Namaari), Sandra Oh (Virana, leider van de Fang en Namaari’s moeder) en Daniel Dae Kim (Raya’s vader). En dan is er nog Raya's reisgezelschap bestaande uit: Benedict Wong (krijger Tong), Izaac Wang (Boun, een jonge ondernemer), Thalia Tran (Little Noi, een baby-oplichter...) en Alan Tudyk (Raya haar ros Tuk Tuk).

3. De teasers en trailers

Nu je weet waar de animatiefilm over gaat en welke stemmen je allemaal gaat horen, wil je vast ook wel ontdekken hoe Raya and the Last Dragon eruit ziet! Er zijn tot dusver drie trailers uitgebracht voor de film. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

4. Van de makers van Frozen en Moana

De hoofdrol in Raya and the Last Dragon is zoals gezegd weggelegd voor Tran, die je kunt kennen van Star Wars: The Last Jedi. De animatiefilm wordt geregisseerd door Paul Briggs (Frozen 2), Dean Wellins (Moana) en John Ripa (Big Hero 6). Het script is geschreven door Adele Lim (Crazy Rich Asians) en Qui Nguyen.

Kijktips? Luister Bankplakkers!

5. De setting van Raya and the Last Dragon

De makers lieten zich voor Raya and the Last Dragon inspireren door Aziatische landen als Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam, Myanmar, Maleisië, de Filipijnen en Indonesië. Via IGN leren we dat de makers een heel team aan experts en consultants ingehuurd hadden om Zuidoost-Azië eer aan te doen. Net zoals Disney dat eerder deed voor Moana.

Je ziet de Zuidoost-Aziatische invloeden door de hele film terug: de architectuur, de kleding, de mensen en de omgevingen. Ook het verhaal is geïnspireerd door lokale legendes over vrouwelijke krijgers en draken. Fun fact: de naam Raya betekent zoveel als ‘viering’ in het Maleisisch en ‘geweldig’ in het Indonesisch.

6. De bijbehorende short: Us Again

Het is alweer een poos geleden, maar Disney kiest er gelukkig voor om Raya and the Last Dragon te combineren met een korte film. Ditmaal gaat het om de short Us Again, waarin dans en muziek een grote rol zullen spelen! Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wanneer Us Again te zien zal zijn. In landen waar Raya and the Last Dragon in de bioscoop draait, wordt de short voorafgaand aan de film getoond. Maar wij moeten er waarschijnlijk eventjes iets langer op wachten…

Disney short Us Again

7. De releasedatum op Disney+

En nu we het toch over releasedata hebben… Eigenlijk zou Raya and the Last Dragon vanaf 5 maart in de bioscoop draaien. In landen waar de bios gewoon open is, is dat ook zo. Hier gaat de film echter alleen op Disney+ in première, maar dan wel tegen extra betaling. Je moet eenmalig 21,99 euro betalen om de film te huren. Net zoals eerder bij Mulan dus. We weten nog niet precies wanneer Disney Raya and the Last Dragon toevoegt aan het normale aanbod.

Het is dus nog een paar nachtjes slapen totdat je deze animatiefilm (tegen extra betaling) op de streamingdienst kunt vinden! Wil je in de tussentijd nog wat leuks te kijken hebben? Hier vind je de beste series en de beste films op Disney+. Ook vertellen we je elke maand wat er nieuw wordt toegevoegd aan het aanbod.  

Op zoek naar meer vertier? Dan wijzen we jullie graag op onze podcast Bankplakkers, waarin we wekelijks met je doornemen wat er allemaal te zien is op de streamingdiensten!