Oekraïne Kalush Orchestra Eurovisie Songfestival 2022 winnaar

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Oekraïne Kalush Orchestra Eurovisie Songfestival 2022 winnaar
SongfestivalTVNPO

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival dankzij publieksstemmen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Zojuist vond de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2022 plaats. Oekraïne wist het liedjesfestijn dankzij het publiek overtuigend te winnen! En dat was natuurlijk geen grote verrassing: Oekraïne werd al lang getipt als winnaar.

631 punten voor Oekraïne

Oekraïne is dus de grote winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022. Het land wist maar liefst 631 punten te scoren, waarvan het overgrote merendeel afkomstig was van het publiek. Oekraïne werd ook al langer getipt door de bookmakers. De échte strijd werd daarom gevoerd om de tweede plek. Noorwegen, Zweden, Spanje, Italië of toch het Verenigd Koninkrijk, dat bij de jury's als favoriet uit de bus kwam? 

We zetten de volledige top vijf voor jullie op een rijtje:

  1. Oekraïne – Kalush Orchestra met Stefania
  2. Verenigd Koninkrijk – Sam Ryder met Space man
  3. Spanje – Chanel met Slo-Mo
  4. Zweden – Cornelia Jakobs met Hold Me Closer
  5. Servië – Konstrakta met In Corpore Sana

S10 wordt elfde

S10 wist afgelopen dinsdag de finale van het Eurovisie Songfestival 2022 te bereiken. De presentatoren maakten het toen nog enorm spannend! Ook nu was het lang onduidelijk op welke plek S10 zou eindigen. Dankzij de jurystemmen belandde ze in eerste instantie op de achtste plek, maar toen moesten de punten van de kijkers nog uitgedeeld worden. Jammer genoeg bleef de teller bij het publiek steken op 42 punten. Uiteindelijk behaalde Stien den Hollander, zoals de zangeres echt heet, daarom de elfde plek.

Oekraïne is met dat torenhoge aantal publieksstemmen natuurlijk een terechte winnaar. Hoe corrupt het Eurovisie Songfestival echter soms kan zijn, lees je hier. Ook leuk: dit zijn de negen slechtste Nederlandse inzendingen ooit.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder