Eurovisie Songfestival

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Eurovisie Songfestival
Songfestival

Hoe corrupt is het Eurovisie Songfestival precies?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Isabel Ockers

Vanavond kijken we massaal naar de finale van de 66e editie van het Eurovisie Songfestival. Popcorn klaar en genieten maar. Al is er ook altijd veel ophef rondom het liedjesfestijn, maar hoe corrupt is het songfestival nou eigenlijk echt? 

 

Gesjoemeld met stemmen 

Waar het Eurovisie Songfestival in eerste instantie opgericht werd om het verscheurde Europa na de wereldoorlogen bijeen te brengen, heeft niet iedereen zo’n pure intentie. Zo wordt er volgens boze tongen nog wel eens gesjoemeld met de stemmen. 

 

Zwitserland op zichzelf gestemd

Tot 1975 had het Songfestival twee juryleden per land. In 1956 lukte het Luxemburg alleen niet om twee juryleden voor te dragen, dus koos gastland Zwitserland ervoor om twee extra leden uit eigen land toe te voegen aan de jury. Normaal gesproken mag je uiteraard niet op jezelf stemmen, maar er werd nu een uitzondering gemaakt. Toen de Zwitserse Lys Assia er met de hoofdprijs vandoor ging, was daar dus aardig wat ophef over.

Publieksfavoriet Cliff Richard verloor met 1 punt 

In 1968 was het Songfestival voor het eerst in kleur op televisie te zien. Er was een duidelijke publieksfavoriet: de populaire Britse popster Cliff Richard. Zijn nummer Congratulations werd meteen een nummer 1-hit in Groot-Brittannië. Toch verloor Richard met 1 punt van de Spaanse Massiel met haar nummer ‘La, La, La’.

Spaanse dictator kocht Oost-Europese landen om 

Hij beschuldigde de Spaanse dictator Franco van manipulatie. Veertig jaar later kwamen Spaanse documentairemakers erachter dat Franco waarschijnlijk écht gesjoemeld heeft met de uitslag. De dictator zou juryleden van omroepen van Oost-Europese landen omkopen met aanvragen voor programma’s. De documentairemakers denken dat hij hoopte dat dit het Spaanse toerisme een boost zou geven en hij hierdoor in een goed daglicht zou komen te staan. 

Vriendjespolitiek

Vriendjespolitiek is een hot topic als het gaat om het songfestival. Oost-Europa heeft nogal de reputatie dat buurlanden vooral op elkaar stemmen. De Universiteit in Twente besloot in 2006 uit te zoeken of dit gerucht klopt en onderzocht het stemgedrag van de voorgaande dertig jaar.

Buurlanden stemmen vaker op elkaar 

En ja hoor: landen uit dezelfde regio stemmen inderdaad vaker op elkaar. Niet alleen Oost-Europa maakt zich hier schuldig aan. Uit het onderzoek bleek dat voor in de Baltische Staten buurlanden vaak op elkaar stemmen. Maar ook Nederland en België supporten elkaar vaker dan andere landen en idem dito voor Cyprus en Griekenland. Het zou te maken hebben met de historische band tussen landen. 

Technische storing in Nederland

De blunders en schandalen liggen zeker nog niet achter ons. Vorig jaar ging er ook nog iets flink mis. Twitter ontplofte van de klachten, omdat veel Nederlands een foutmelding kregen met stemmen. Ze kregen de boodschap: 'Helaas is de voting al afgelopen', terwijl ze binnen het tijdslot van 23.00 tot 23.45 uur stemden. De organisatie zei na afloop dat deze technische storing geen invloed heeft gehad op de uitslag van het Songfestival.

Winnaar 2022

Vanavond zien we wie de winnaar wordt van het Eurovisie Songfestival 2022. Oekraïne wordt op dit moment getipt als winnaar. Erg spannend, maar de Nederlandse S10 doet het in ieder geval goed bij de bookmakers!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder