kalush orchestra

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
kalush orchestra
Brandende VraagSongfestivalInterviewNPO

Wint Oekraïne het Songfestival?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Kim Buitenhuis

Volgens bookmakers is Oekraïne dit jaar de grote favoriet van het Songfestival. Wij vragen het verschillende Songfestival-experts: ‘Zonder de oorlog stonden ze nooit zo hoog.’

‘Op TikTok wordt het gebruikt als protestlied’

Oekraïne heeft met Stefania van Kalush Orchestra niet per se een winning song in handen, als je het vraagt aan songfestivaldeskundige Aran Bade (RTL Boulevard) “Het lied is een ode aan sterke moeders. Kalush Orchestra wilde in eerste instantie overbrengen dat moeders de kracht achter iedereen zijn. Maar op TikTok zie je dat mensen het gebruiken als protestlied tegen Rusland. Dankzij die combinatie met de actualiteit heeft dit nummer grote kans om te gaan winnen. Ze zeggen dat het Songfestival niks met politiek te maken heeft, maar het Songfestival en politiek zijn altijd met elkaar verweven.”

‘Eigenlijk hoort het beste liedje te winnen’

Songfestivalexpert en EenVandaag-journalist Lammert de Bruin zou het jammer vinden als Oekraïne wint: “Ik vind het een soort back to the zero’s nummer met een rappende nep-Eminem. En ik denk dat ze zonder de oorlog nooit zo hoog hadden gestaan. Mensen willen laten weten dat ze achter Oekraïne staan door op Stefania te stemmen. Ik vrees dat ze op die manier het Songfestival gaan winnen. Maar of dat een goede reden is? Eigenlijk hoort het beste liedje te winnen. Maar ik denk dat politieke overwegingen een grotere rol spelen dit jaar.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

‘Dit nummer had het sowieso goed gedaan’

Songfestivalkenner, presentator en verslaggever Koos van Plateringen deed jarenlang verslag van het Eurovisie Songfestival voor Shownieuws: “Ik denk dat dit nummer het – los van de oorlog – sowieso goed had gedaan op het Songfestival. Het refrein met ‘Stefania, Stefania’ is pakkend. Afgewisseld met moderne rap. Dat genre is heel populair in een gedeelte van het Oostblok.” Dit jaar doet naast Rusland nog een land waarschijnlijk niet mee.

Oekraïne is al het best scorende land

For the record: Oekraïne is nu al het best scorende land op het Eurovisie Songfestival. Ongeacht of ze de komende editie winnen. De tweede en laatste winst was in 2016. Toen won Jamala met 1944, dat ging over de vervolging van de Krim-Tataren. Aran: “Ik was erbij toen Jamala in Stockholm won. Dat lied had zoveel emotie en gevoel. Die avond voelde iedereen dat. Dit jaar zie je ook veel liedjes terug met dat sentiment: die traditionele klanken. Veel landen grijpen terug naar hun eigen roots.”

‘Daar staan straffen op’

Zijn de songfestivaldeskundigen niet bang dat het Eurovisie Songfestival deze keer één grote Oekraïneshow wordt? Aran: “Nee, al ligt daar ook een uitdaging voor onze commentatoren Jan Smit en Cornald Maas. Wat gaan zij erover zeggen? Het mag niet politiek beladen zijn. De organisatie doet iets met het thema vrede. Dan zal er wel een linkje komen naar de huidige situatie, maar het zal niet letterlijk benoemd worden. Maar als de jury z’n punten mag uitdelen, zullen sommige landen daar echt wel een boodschap in verwerken. Ook al wordt hen op het hart gedrukt dat niet te doen. Daar staan straffen op.”

‘Elke overwinning is er één’

Wat heeft het Oekraïense volk, dat zich momenteel in een oorlog bevindt, eigenlijk aan die mogelijke winst? Aran: “Ik dacht in eerste instantie: dat is symbolisch, het maakt voor hen niet zoveel uit. Maar dat onderschatten we. Kijk maar hoe blij wij Nederlanders waren met de winst in 2019. Veel mensen stonden met een biertje of vlaggetje voor de tv. Ik sprak die jongens van Kalush Orchestra bij Eurovision in Concert begin april in AFAS Live en ik merkte toen hoeveel het voor hen betekent. Ze zeiden: ‘Elke overwinning is er één.’ En ze vertelden dat ze een soort spreekbuis voor hun land zijn. En dat ook heel serieus nemen. Ze willen laten zien dat hun moederland kan winnen en sterk is. En zijn van mening dat winst veel kan betekenen voor het Oekraïense volk. Als ze die avond gehoord worden in heel Europa zal dat een zekere steun bieden.”

‘Het Songfestival wordt daar veel serieuzer genomen’

Lammert is het daarmee eens. “Voor ons was het al geweldig dat we eindelijk wonnen na zoveel jaar, maar het Songfestival wordt daar nog veel serieuzer genomen dan hier in het Westen. Voor Nederland is het toch meer een liedjeswedstrijd. Terwijl de Oostbloklanden hun land en cultuur willen laten zien. Ik was in 2017 in Kiev en dan zie je dat zo’n hele stad Songfestival ademt. Ze waren zo trots dat ze in 2016 hadden gewonnen. Het Songfestival is voor hen wat het WK voetbal voor ons is. Niet zomaar een liedjeswedstrijd; het gaat veel verder dan dat.”

‘Wij doen echt mee voor de punten’

Aran benadrukt nog even dat het niet altijd om het beste lied gaat. Wel om het lied waar de meeste mensen gevoel bij hebben die avond. “Dat vind ik ook meteen de kracht van het Songfestival. En vergeet niet dat de wedkantoren er de afgelopen jaren nog weleens naast hebben gezeten. Het kan zomaar zijn dat Moldavië ineens gaat winnen. Zij hebben een grappige act met drie mannen met een viool en accordeon. Of Noorwegen, met die twee mannen in wolvenpakken. Sowieso vind ik de landen die in de top 5 eindigen net zulke grote winnaars. Wat er voor hen te winnen is? Wat dacht je van populariteit in heel Europa? Landen die het nu goed doen, hebben overigens vooral ballads ingestuurd. Italië heeft een heel sentimenteel lied. Net als Zweden en Engeland. Die landen doen ’t goed en ja, daar hoort ‘onze’ S10 ook bij. We doen echt mee voor de punten. Spannend om te kijken hoe ver we komen.” Over onze S10 gesproken, die maakt niet alleen kans op de winst, ook op een nieuwe liefde…

De eerste halve finale kijk je dinsdag 10 mei, de tweede halve finale donderdag 12 mei en de finale op zaterdag 14 mei.

Tekst Thea Tijssen. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.

Lees verder