Miljoenenfraude, mishandeling en moord met samoerai-zwaard: zo verging het de Power Rangers
Voor iedere millennial is het puur jeugdsentiment, de Mighty Morphin Power Rangers. Maar de nog altijd populaire franchise, die terug is met een reünie-special, heeft wel de nodige skeletten in de kast. Letterlijk!
Go go Power Rangers! Als je opgegroeid bent in de 90s hoor je nu direct het openingslied van ieders favoriete televisieprogramma uit die tijd. De Mighty Morphin Power Rangers, dus. Een serie die tussen 1993 en 1995 harten wist te veroveren en nog stééds van de spin-offs, films en specials aan elkaar hangt. De gezichten van de Rangers veranderden regelmatig en de film uit 2017 was bepaald geen succes. Toch zijn Zordon, Alpha 5, Rita Repulsa en de vijf kleurrijke tienerhelden uit Angel Grove nog zó geliefd, dat Netflix deze week met een tweedelige special (mét twee van de oorspronkelijke castleden) komt. Eigenlijk is dat best gek, want de Power Rangers liepen in hun drie decennia tegen de nodige controverse aan.
Racisme en homofobie
Het zou nu niet meer kunnen, zoveel is zeker. Maar toen de rode, roze, blauwe, zwarte en gele Power Rangers voor het eerst op onze beeldbuizen verschenen, leefden de makers kennelijk nog in ‘onschuldigere’ tijden. Dat het zwarte castlid de zwarte Ranger was, en het Aziatische castlid de gele Ranger, hebben ze zelf altijd op ‘toeval’ gegooid. Daar trapt natuurlijk helemaal niemand meer in, al helemaal niet omdat zwarte Ranger Zack ook nog eens als enige dol was op hiphop. Maar goed, andere tijden, waarin het de kijkers hopelijk niet eens opviel. Wat ze óók niet geweten zullen hebben, is dat blauwe Ranger Billy zo veel homofobie van de crew en producenten voor de kiezen kreeg dat hij jaren later zei: “Het eiste een enorme tol op mijn geestelijke gezondheid, tot op het punt dat ik suïcidaal werd tijdens mijn tijd bij de show.”
De tekst gaat verder onder de video
Barre omstandigheden
Zo ver wilden Austin St. John, Thuy Trang en Walter Emanuel Jones (de rode, gele en zwarte Rangers) niet gaan. Maar zij bleken achteraf ook klachten te hebben over de productie. Toen Mighty Morphin Power Rangers ooit begon, waren zij stuk voor stuk grote onbekenden. Toen de show een onverwacht groot succes werd, hadden ze al snel de buik vol van de ellenlange werkdagen, soms gevaarlijke werkomstandigheden en crimineel lage salarissen. Ze eisten meer geld, anders zouden ze opstappen. De producers wilden er niets van horen, en zo geschiedde dat drie van de vijf Rangers halverwege seizoen twee hun ontslag indienden. De kijkers merkten daar niet veel van: de productie gebruikte al geschoten beelden en de kostuums verhulden dat drie vijfde deel van de cast was opgestapt.
De vloek van de rode Ranger
Het zat het succes van de show niet echt in de weg. Die telde weliswaar maar drie seizoenen, maar die waren wel bijzonder lang, met in totaal 145 afleveringen en daarna nog allerlei spin-off-series en -films. Geen wonder dat er heel wat Rangers versleten werden. Identificeerde jij je vroeger vooral met de Red Ranger, dan hebben we slecht nieuws voor je. Die rol lijkt namelijk nogal vervloekt.
Austin St. John, de oorspronkelijke rode rakker, werd in 2022 opgepakt wegens miljoenenfraude. Hij zou op grote schaal hebben gesjoemeld met COVID-steun en staat later dit jaar terecht. Dat is nog niets vergeleken met collega-roodjes Pua Magasiva en Ricardo Medina trouwens. Die eerste pleegde in 2019 zelfmoord, waarna bleek dat hij zijn vrouw jarenlang bruut had mishandeld. De tweede vermoordde in 2015 zijn huisgenoot met een samoerai-zwaard tijdens een ruzie, waarna hij vijf jaar de bak in draaide.
Baas boven baas
Toch is het naarste Power Rangers-verhaal wel dat van kindacteur Skylar Deleon, die geen Ranger speelde maar wel in de eerste twee seizoenen te zien was. Skylar raakte aan lager wal toen het acteerwerk na zijn tienertijd opdroogde en kwam zó diep in de schulden te zitten dat hij geen uitweg meer zag behalve een stinkend rijk stel te overvallen. In 2004 vermoordde hij samen met zijn vrouw een koppel op hun boot, door ze aan het anker vast te binden en in zee te gooien. Hij bleek een paar jaar eerder ook al een man vermoord te hebben in Mexico. Skylar kreeg de doodstraf en zit anno 2023 nog steeds op death row in San Quentin State Prison.
De tekst gaat verder na de trailer
Rangers-goudmijntje
Hoe een serie dat allemaal overleeft en 30 jaar later nog steeds populair is (ook al is het in cult-kringen)? Noem het nostalgie, noem het andere tijden. Want nee: tijdens het kijken van de Power Rangers kreeg je hier natuurlijk niets van mee. En hoewel de oudjes nog maar wat graag komen opdraven voor reünie-specials, kunnen alleen de écht grote fans ze bij naam noemen. De franchise hangt niet van de grote namen aan elkaar, zullen we maar zeggen.
Al denken ze daar in bepaalde kringen uiteraard anders over. Menig voormalig Power Ranger boert tegenwoordig nog steeds goed op de diverse Comic-Cons, waar ze handtekeningen en foto’s verkopen. Zolang de Power Rangers in de VS nog twee eigen ‘Cons’ hebben (Power Morphicon en RangerStop, voor de liefhebber) zit het met hun Ranger-goudmijntje wel goed. Dat mag ook wel, want het moge duidelijk zijn dat helemaal niemand behalve de producers rijk is geworden van de serie zelf. Rita Repulsa kan er een puntje aan zuigen.
Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always staat vanaf 19 april op Netflix
Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!
Wat anderen nu lezen
Recensie A Beautiful Life – ‘Aan het einde van deze romantische dramafilm ben je fan van zanger Christopher’
Recensie Perfil Falso – ‘Je kijkt deze erotische thriller voor de naakte lijven en blijft kijken voor het verhaal’
Recensie Blood & Gold – 'Na een uur ben je vergeten waarom je moest glimlachen om de pulpy oorlogsfilm'
7x Arnold Schwarzenegger, die werd onderschat en terugvocht
Nieuw op Netflix in juni 2023
Nieuw op Netflix deze week: Manifest, Perfil Falso, A Beautiful Life en meer
Recensie Victim/Suspect – ‘Het onderwerp is heftig, maar de documentaire heeft iemand als Kees van der Spek nodig’
Recensie FUBAR – 'Deze mislukte comedyserie voelt aan als Arnold Schwarzeneggers begrafenis'
Recensie MerPeople – ‘De magische docu laat je geloven in zeemeerminnen’
Laatste kans: Netflix verwijdert déze films en series