Joker succesvolste superheldenfilm ooit!

Hoera voor Joker! De film is de meest winstgevende superheldenfilm ooit!

De psychologische thriller Joker heeft een belangrijke mijlpaal behaald. De film waarin Joaquin Phoenix verandert in Batmans grootste vijand is de meest winstgevende superheldenfilm ooit!

Avengers: Endgame werd dit jaar de film met de hoogste opbrengst ooit, meer nog dan het hypersuccesvolle Avatar (na een vergezochte rerelease). Endgame, dat volgende week op Disney+ verschijnt, behaalde een opbrengst van bijna drie miljard dollar. Hoe verhoudt het relatief kleine Joker zich daarmee? Qua opbrengst kan de film niet op tegen The Avengers, maar qua winstgevendheid is Joker Marvels helden eenvoudig de baas.

Avengers: Endgame werd gemaakt met een budget van ongeveer 350 miljoen dollar, waar ook nog 200 miljoen dollar aan marketing bijkwam. Joker werd gemaakt voor ‘slechts’ 62,5 miljoen, en leverde tot nu 960 miljoen dollar op. Het ‘arty’ Joker is daarmee véél winstgevender.

Joker

Hoogstwaarschijnlijk haalt Joker het miljard ook nog wel, maar de film is nu al de meest winstgevende superheldenfilm ooit. Arthur Fleck versloeg Venom (850 miljoen) en Deadpool (780 miljoen) met gemak! Het budget van Venom was ietsje hoger dan dat van Joker, en dat van Deadpool ietsje lager. Officieel heeft Joker zijn budget al ruim vijftien keer opgebracht.

Op zich is dat al razend knap, maar Joker is óók nog een ‘16+’-film. Deze films doen het doorgaans veel minder goed dan films die voor alle leeftijden geschikt zijn, omdat een deel van de geïnteresseerden de film niet mogen bezoeken. Normaal gesproken zakken de bezoekcijfers van een film vrij snel na de première in, maar Joker bewijst lange benen in zijn clownsschoenen te hebben.

Op zich is het erg leuk om te zien dat een kleine film als Joker en passant de meest winstgevende superheldenfilm wordt, of niet? Van Marvels gescherm met alle Avengers-records werden we eerlijk gezegd een beetje moe.