Jeroen Rietbergen erkent The Voice-beschuldigingen, stapt op als bandleider

Jeroen Rietbergen en Linda de Mol

UPDATE: Lees hier ook het statement van coach Ali B.Jeroen Rietbergen, de man van Linda de Mol, stapt op als bandleider van The Voice of Holland. Hij is volgens BNNVARA één van de vermeende daders van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland.

Dat meldt de omroep in een persbericht. Er werd o.a. met Jeroen contact gezocht voor een reactie op de aankomende uitzending van Tim Hofmans YouTube-programma BOOS. "Deze zaterdag ontving de redactie een bekentenis en spijtbetuiging van de bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen. Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct neer te leggen."

Uitgebreide reactie Jeroen

Jeroen gaf later vandaag een uitgebreide reactie aan RTL Boulevard. "Mij is gevraagd om te reageren op diverse anonieme berichten van vrouwen, die er op neerkomen dat ik mij schuldig heb gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in het kader van een machtspositie die ik binnen The Voice of Holland zou hebben", luidt zijn statement. "Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte whatsappberichten uitgewisseld. Mijn betrokkenheid bij The Voice of Holland was als pianist en bandleider. Voor mijn gevoel was er destijds geen sprake van een machtspositie, ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien." Hij erkent nu dat zijn perceptie "helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen". Het volledige statement, waarin hij ook aangeeft dat hij en Linda enige tijd uit elkaar waren en dat hij in therapie ging, kun je hier lezen. "De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen", voegt hij daar ook nog aan toe.

Meer vermeende daders

BOOS is als sinds het voorjaar van 2021 bezig met de zaak. Jeroen Rietbergen zou niet de enige zijn tegen wie aanklachten werden ingediend. "Er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice. Het gaat daarbij niet alleen om aanklachten tegen Jeroen Rietbergen, maar om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma."

RTL zegt in een reactie tegen BNNVARA niet op de hoogte te zijn geweest van de aantijgingen. Wel is de zender een onderzoek gestart en gaan de The Voice of Holland-uitzendingen voorlopig niet door. Ook hebben coaches Waylon en Glennis Grace inmiddels een reactie gegeven op de zaak. Lees hier ook de reactie van presentatrice Chantal Janzen.

De uitzending van BOOS over vermeend machtsmisbruik en vermeend seksueel overschrijdend gedrag is aanstaande donderdag te zien op het YouTube-kanaal.