Is het einde van Blu-Ray in zicht?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Is het einde van Blu-Ray in zicht?

Is het einde van Blu-Ray in zicht?

|
|

Laatste update:

De videoband verdween, de DVD begon een glorieuze opmars maar stortte in, en tegenwoordig kopen we films op Blu-Ray. Zit er nog leven in deze schijfjes of kunnen we onze speler al bij het grof vuil zetten naast de videorecorder?

Blu-Ray-discs bevatten meer data dan de ‘ouderwetse’ DVD, waardoor deze techniek geschikt is om films in hogere resolutie te tonen. Nu zowat iedereen een high definition-televisie heeft is dit format op het moment het meest gebruikelijke. Nieuwere televisies hebben nóg meer beeldpunten (en veel meer kleuren), waardoor ze wéér veel scherpere beelden kunnen tonen. Hiervoor is zelfs een Blu-Ray niet geschikt, dus is de opvolger van dit schijfje ook al een tijdje verkrijgbaar: de Ultra High Definition Blu-Ray.

Kijkend naar de cijfers ziet de toestand van de Blu-Ray en DVD er niet bijzonder goed uit. In de afgelopen vijf jaar halveerde(!) de markt voor films op disc. Niet vreemd, want streamingplatformen als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn een stuk goedkoper dan het starten van een Blu-Ray-collectie.

Waar is mijn film!?

Voor filmliefhebbers zijn films op een disc nog wél essentieel. Er zijn best wat filmklassiekers die niet op streamingplatformen staan, en zelfs online moeilijk te vinden zijn. De beeldkwaliteit van (Ultra High Definition) Blu-Rays is normaal gesproken beter dan die van gestreamde films. Daarnaast is het filmaanbod van streamers relatief beperkt (behalve als je overal een abonnement op neemt), en kan je favoriete film ook zomaar ineens verdwijnen. Zonder DVD- of Blu-Ray-speler kun je bijvoorbeeld onmogelijk Space Jam kijken, wat natuurlijk een bizarre situatie is.

Slecht nieuws is dat Samsung inmiddels een stuk minder enthousiast is geworden over de toekomst van Blu-Ray, en in elk geval in de VS geen nieuwe modellen meer uitbrengt. Het is niet helemaal duidelijk of dat is omdat ze geen toekomst meer zien in de schijfjes, óf omdat de concurrentie te sterk is. Philips, Sony, Pioneer, Panasonic en Sharp gaan vooralsnog gewoon door.

Daarnaast krijgen spelcomputers als de Playstation 5 en de Xbox Series X ook gewoon een Ultra High Definition Blu-Ray-speler, waar je óók DVD’s en Blu-Rays mee kunt kijken. Momenteel worden er relatief weinig UHD-Blu-Ray-spelers verkocht, wat slecht nieuws is voor de schijfjesfanaten. Een gelukje is dat spelcomputers meestal niet bij deze verkoopcijfers gerekend worden: in feite zijn er dus veel meer UHD-Blu-Ray-spelers in omloop dan je zou zeggen.

Het einde van Blu-Ray?

De komende jaren zit je dus nog wel goed met een (UHD) Blu-Ray-speler. Het format wordt nog gebruikt in de nieuwste apparatuur, waardoor het interessant blijft om films op deze manier uit te brengen. Als de verkoop van DVD’s en Blu-Rays hard blíjft dalen, dan komt het medium in een soort ‘dodemansspiraal’ terecht… Hoe minder spelers mensen hebben; des te minder films worden nog fysiek uitgebracht; des te minder spelers er verkocht worden (want het aanbod wordt schraal), en ga zo maar door.

Als filmdistributeurs zich gaan terugtrekken uit de Blu-Ray-markt (zoals bij het concurrerende HD-DVD) weet je dat je wél heel erg moet gaan uitkijken als je nog een Blu-Ray-verzameling wilt starten.

Lees verder