Humberto Tan boos om ‘racistische column’ Angela de Jong

Humberto Tan

De kritiek op Algemeen Dagblad-columniste Angela de Jong zwelt aan. Humberto Tan is verbolgen over een ‘racistische column’ over Op1-presentatrice Giovanca Ostiana.

Humberto Tan is niet blij met een column van televisieorakel Angela de Jong, over de talkshow Op1 met Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink. Na de uitzending van afgelopen dinsdag, schreef De Jong dat ‘ze van tevoren bang was dat het een ouderwets beeld op zou leveren van de ervaren witte man en een bevallige donkere assistente ernaast.’

Tan vond deze voorstelling van zaken nogal racistisch én vrouwonvriendelijk. Telegraaf-journalist Rob Goossens was het roerend met Tan eens: ‘Toen ik dit las dacht ik ook: zo, dan heb je een verknipt wereldbeeld, als je zo naar zo’n show kijkt.’ Tan sprak over de column in zijn nieuwe radioprogramma Humberto op Radio1.

Alle ballen op Angela

De Jong zelf zat vandaag op dezelfde radiozender bij het programma Spraakmakers. Ze vertelde op totáál niet-geïrriteerde toon dat haar critici gewoon jaloers waren. Ze wond zich wel terecht op over de geruchten dat ze zich zou laten betalen voor haar aanwezigheid in talkshows: daar klopt volgens het Algemeen Dagblad niets van. Toch kun je je afvragen of het verstandig is om aan te schuiven bij een strijdende partij in een zelfverzonnen talkshowoorlog.

Tussen Humberto en Angela botert het al een tijdje niet, nadat De Jong bijtende columns blééf schrijven toen RTL Late Night al min of meer doodverklaard was. Ook Gordon is de schrijfsels van de columnist al een tijdje zat, omdat ze ‘te veel op de man speelt’ en ‘Humberto Tan publiekelijk op de brandstapel zette’.

Volgens De Jong worden haar columns momenteel ‘beter gelezen dan ooit’, dus maakt ze zich niet zo druk om alle consternatie. Met alle kritiek van de afgelopen dagen lijkt bekend Nederland in elk geval flink van zich af te bijten.