HHB: zijn de kandidaten echt amateurs?

Heel Holland Bakt, Andre van Duin

Heel Holland Bakt is een programma over ‘thuisbakkers’, dus professionele bakkers en patissiers zijn uitgesloten van het populaire programma. Maar hoe ‘amateuristisch’ zijn de deelnemers van HHB nou eigenlijk? Kan elke keukenkneus zich zomaar opgeven?

 

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt gaat van start, en daarom denken we na over de vraag die veel mensen bezig houdt. Hoe goed zijn de thuisbakkers nou eigenlijk? Kan iedereen met een keukenschort zomaar meedoen?

Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt begon in 2013, en had het imago van ‘slow-tv’, waarin bakkers gemoedelijk hun taartjes bakten. De deelnemers in de beginperiode konden prima bakken, maar het niveau is door de jaren heen steeds een beetje gestegen. De winnaars uit de eerdere jaren konden vaak wél de stap maken naar een professionele bakcarrière (of schrijver van bakboeken); talent hadden ze allemaal.

Het meedoen aan Heel Holland Bakt is bijna een dagtaak. De opnames vinden plaats in de weekenden, maar doordeweeks horen de deelnemers al wat ze moeten maken. Kandidaten bakken voor de opnames de opdrachten vaak al een paar keer tot ze een recept helemaal in de vingers hebben.

De technische opdracht die ze elke week krijgen is wél een verrassing: die moeten ze ter plekke uit zien te vogelen.

Het inschrijfformulier

Als je je wilt opgeven voor Heel Holland Bakt krijg je een soort derdegraads kruisverhoor. Op het formulier vul je al je bakervaring in, beantwoord je persoonlijke vragen, én geef je aan of je dertien verschillende baktechnieken beheerst (van cakes maken tot het verwerken van chocolade).

Daarnaast moet je minimaal zes foto’s van taarten, cakes, koekjes of ander lekkers meesturen. Daarna kun je auditie doen, en als je gelukt hebt mag je daarna langskomen op de ‘bakdag’, waar je een opdracht doet voor de jury. Als je dáár allemaal doorheen komt dan ben je pas kandidaat in Heel Holland Bakt!

Maar zijn het pro’s?

Als Heel Holland Bakt-kijkers érgens een hekel aan hebben, dan is het valse concurrentie. Toen ze dachten dat bakster Maroeska een echte pro was, was de kritiek niet van de lucht. Ze had al een paar kookboeken (geen bakboeken!) op haar naam staan, waardoor ze hard op weg leek naar de eindoverwinning. Die won ze uiteindelijk niet: tot haar eigen grote opluchting.

Dat laat onverlet dat de deelnemers aan Heel Holland Bakt écht goed weten wat ze doen. Ze zijn ‘amateurs’ in de zin dat het niet hun dagelijkse werk is. Als je honderden taarten gebakken hebt, dan ben je nog geen professional, maar dan weet je écht wel waar je het over hebt! En dan nóg mislukken er wel eens dingen...

Je Ziet Heel Holland bakt elke zaterdag rond 20:25 uur op NPO1.