• Heel Holland Bakt
  • TV

Dít is de winnaar van Heel Holland Bakt!

De finale van Heel Holland Bakt

Na wekenlang bakken, koelen, mixen en decoreren bleven er drie kandidaten over in Heel Holland Bakt. Zeinab, Enzo en Tom zouden in de finale bepalen wie het negende seizoen van HHB zou winnen. Enzo trok aan het langste eind!

De finale begon met Zeinab en Enzo als topfavorieten, en Tom als gevaarlijke ‘outsider’. Zeinab won drie afleveringen, Enzo twee, maar Tom won de halve finale en was dus ‘de man in vorm’.

De technische opdracht begon met de cryptische aankondiging ‘bak zes kersjes’. Een moeilijke opdracht, want als deze gebakjes niet hard gekoeld worden breken ze in de vorm. ‘Het wordt spannend’, zei jurylid Robèrt van Beckhoven.

Zeinab in Heel Holland Bakt
© Omroep Max

Tom maakt iedereen nerveus!

Zeinab en Enzo werden tijdens deze opdracht een beetje nerveus van Tom, die bliksemsnel te werk ging. Ging de Vlaming er op de valreep toch nog met de winst vandoor? Het leek er wel op, want de gebakjes van Enzo en Zeinab waren niet op tijd gekoeld. Gelukkig wilde Tom wel een paar kersjes met de andere kandidaten delen. Enzo: ‘We gaan in ieder geval met een grafstemming de volgende opdracht in.’

Het spektakelstuk

De volgende opdracht was een compleet bruidsbuffet met een taart, bonbons, bladerdeeghapjes, macarons én mini-bolgebakjes. Tom en Zeinab gingen goed van start: Enzo had wat moeite met de macarons, omdat hij die nog niet vaak gebakken had. 

Enzo en Tom in Heel Holland Bakt
© Omroep Max

De bakkers gingen voortvarend van start, maar ze verloren toch wat tijd op hun bakschema. Dit werd tegen het einde duidelijk, toen de verschillende elementen samengevoegd moesten worden. Enzo had problemen met het afsmeren van zijn taart, Toms chocolade koelde te snel af en Zeinab kreeg ruzie met haar botercrème. De kou in de tent vormde een belangrijk obstakel! Door de achterstand op hun schema's konden ze hun bruidsbuffet niet supermooi afwerken. Robèrt: 'Als je tijd tekort hebt wordt het chaos, en chaos... kost tijd!'

De finale!

Robèrt en Janny waren enthousiast over de creaties van Enzo. Behalve zijn macarons waren al zijn creaties (in elk geval qua smaak) geslaagd. Enzo bakt veganistisch en dat haalde Janny er bijna niet uit.

De jury bij Enzo in HHB
© Omroep Max

Ook Tom kreeg een dikke veer in zijn bips geprikt door Robèrt en Janny. Zeinab kon door de (relatief) korte tijd voor de opdracht niet ál te perfectionistisch werken, en had daar een beetje moeite mee.

De jury benoemde dat Enzo veel nieuwe bakkers inspireerde met zijn veganistische baksels, en híj werd tot de Winnaar van Heel Holland Bakt uitgeroepen. 

Enzo Wint Heel Holland Bakt
© Omroep Max

Enzo wint Heel Holland Bakt

We zijn benieuwd naar het receptenboek dat Enzo over een tijdje waarschijnlijk uitbrengt. Veganistisch bakken is nog een tandje lastiger dan normaal bakken, en voor veel thuisbakkers kan Enzo dus een grote inspiratiebron zijn!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Mocht je geïnspireerd zijn door de culinaire battle tussen Enzo, Zeinab en Tom: het volgende seizoen van HHB zoekt nog enthousiaste kandidaten. Denk hier niet te ligt over: zelfs om je in te schrijven moet je al een halve banketbakkerij vullen.