Wat levert Heel Holland Bakt de winnaars eigenlijk op?

Rutger Heel Holland Bakt
© EM-Press/Patrick van Emst

De winnaar van het nieuwste seizoen Heel Holland Bakt is bijna bekend. Wat gebeurt er eigenlijk als je wint? We checken het bij meesterbakkers uit vorige seizoenen. Wist je bijvoorbeeld dat Menno werd geveld door een burn-out en nu in een verzorgingstehuis werkt?

Menno zonder baard en bakkerscarrière

Voor HHB-winnaars is die BN’er status vaak wennen, dat zal niet anders zijn voor de winnaar van dit seizoen. Rutger uit seizoen 1 kan hier over meepraten. Hij schakelde noodgedwongen een manager in, omdat hij zich geen raad wist met alle vreemde verzoeken. De druppel: de vraag of hij niet iets met moedermelk kon bakken… Rutgers opvolger Menno kon die hulp ook meer dan goed gebruiken. Hij had zicht op een glansrijke carrière als tv-bakker. Tekende zelfs een contract bij 24Kitchen. Tot de Hagenees een burn-out kreeg. Hij keerde nog even succesvol terug met twee boeken, maar heeft zijn bakkerscarrière vaarwelgezegd. Inmiddels werkt hij in een verzorgingstehuis. Zonder baard.

Saaie Hans van de ijssalon

Bij de eindzege zijn wat optredens in het keukentje van Omroep MAX bij de prijs inbegrepen. Dat laat meteen zien dat koken op televisie écht een vak is. Neem nou Hans Spitsbaard uit seizoen 5. Deze goedgemanierde student technische bedrijfskunde van 23 woonde bij zijn oma en veroverde in no time de harten van de kijker. Tv-succes gegarandeerd. Tot hij in z’n uppie achter het fornuis stond. Hans bleek iets te saai. Tegenwoordig verkoopt hij zijn creaties vanuit een ijssalon in Ede. Liever saai, dan deze HHB-relschoppers... 

Mysterieuze Anna en haar Smaakatelier

Elizabeth Lopez, de winnares van het afgelopen seizoen, doet het beter op de buis. Ze is vast onderdeel van zondagochtendshow EO Life, gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Annemarie uit seizoen 4 deed het ook goed bij dezelfde omroep, in middagshow Van Harte. Zij raakte alleen net als de meeste meesterbakkers in de vergetelheid. Best zonde. Vooral van Anna Yilmaz, de wat mysterieuze winnares van de zesde reeks. Voor ons zonde. Want Anna zelf geniet inmiddels van haar uitstekend lopende Smaakatelier in Amersfoort.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

De bakstudio van Sarena en Anouk

Het gros knutselt nog altijd de meest bijzondere gebakjes in elkaar. Op Menno en Annemarie na. Tegenwoordig staat zij als basisschooljuf voor de klas. De rest profiteert nog dagelijks van de razendpopulaire bakwedstrijd. Sarena (seizoen 3) en Anouk (seizoen 7) hebben inmiddels zelfs een eigen bakstudio, waar ze anderen de kneepjes van het vak bijbrengen. Al moeten we voor het beste voorbeeld toch nog even terug naar Rutger. Hij toert nog door theaters, o.a. met De Verrukkelijke Kinderbakshow. Om nog maar te zwijgen over ál zijn kookboeken. Kortom: of de eindzege in de tent je leven verandert, dat willen we niet per se zeggen. Maar welke naam André van Duin – die nog grote zorgen had over dit seizoen - ook tot winnaar uitroept, het bakavontuur zal nog lang niet voorbij te zijn. Zo, en nu hebben we trek.

Heel Holland Bakt is op zaterdag te zien op NPO 1. In hoeverre zijn de deelnemers eigenlijk amateurs? We zochten het uit.

Tekst Sven de Laet. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.