De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Door Peter Koelewijn
Daenerys Targaryen

Ja oké het einde van Game of Thrones was één grote fout, maar wat ging er verder nog mis op de set van de HBO-serie? Meer dan je denkt! We zetten de grootste fouten op de set van Game of Thrones voor je op een rij.

Hopelijk gaan de opnames beter van de Game of Thrones-prequel: House of Dragon. Lees hier alles over die aankomende serie.

Starbucks in Westeros

De fout die de hele wereld overging moeten we natuurlijk opnieuw noemen: die vervloekte Starbucks koffiebeker in het laatste seizoen van Game of Thrones! Tijdens het overwinningsfeest in Winterfell, is er een kort shot waarin er overduidelijk een koffiebeker naast Daenerys Targaryen staat. Een van de acteurs was vergeten zijn cafeïneshot weg te zetten voor de camera draaide en ook de filmmakers in de montagekamer zagen de beker over het hoofd. En er zijn nog meer fouten in shots gevonden...

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

De magische vlecht van Daenerys

De blonde lokken van Daenerys-actrice Emilia Clarke zijn zo nep als haar CGI-draken. De actrice is in het echt een brunette, dus de pruikenindustrie boerde goed tijdens de opnames van Game of Thrones. Maar zelfs deze haarmagiërs maken fouten, want in het laatste seizoen zie je regelmatig Daenerys haar vlechten anders dragen tussen takes door. Maar Emilia Clarke heeft nog veel genantere herinneringen aan haar tijd op de set.

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Vast op het bebloede toilet

In het eerste seizoen van Game of Thrones ondergaat Daenerys een test voor haar Dothraki echtgenoot Kal Drogo. Ze moet een rauw paardenhart opeten en hoewel het gelukkig een nephart van gelei is, vond Emilia Clarke het 'eten' nog steeds te ranzig voor woorden. Haar braakneigingen zijn dan ook 100% echt.

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Maar een fout mag je het natuurlijk niet noemen, dat gebeurde pas na de opnames toen ze naar de wc ging. Al het plakkerige nepbloed zorgde ervoor dat ze vastgeplakt raakte aan de wc-bril en om hulp moest roepen!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Nog meer koffiebekers?!

Oh ja, er zijn er nog veeeeel meer, want Game of Thrones was een zware productie. Koffie vloeide dan ook als nepbloed op de set. Tijdens een scène in het vierde seizoen heeft Jaime Lannister zelfs zijn hand aangegroeid en houdt hij een koffiebekertje vast. Je ziet hem hier linksonder.

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Na Starbucks-gate hadden de acteurs geleerd en probeerden ze hun dorst te lessen met doorzichtige waterflesjes. Uhu, slim hoor, maar plastic bestond nog niet in Westeros! Kijk maar naast het been van Samwell Tarly, daar zie je gewoon een waterflesje staan.

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Maar onze favoriet moet toch wel de laptop oplader bij het been van Stannis zijn, tijdens zijn emotionele sterfscène. Sorry dat we dit moment nu voorgoed verpest hebben...

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Misschien maar gewoon een moderne Game of Thrones maken? Ben je gelijk van al dit gezeik af, en HBO heeft trek genoeg in meer Game of Thrones spin-offs.

RIP Jon Snow-acteur Kit Harington

Nee Kit Harington leeft nog steeds en hij is ook al over zijn post-Game of Thrones dip heen. Maar het had niet veel gescheeld als we de lijst aan ongelukken zien die op de set gebeurde. Veel acteurs moesten even langs de ziekenboeg, want zeker de laatste seizoenen zitten bomvol moeilijke actiescènes. En niemand moest er zoveel opnemen als onze held Jon Snow maar gelukkig zitten er ook wat genante momenten tussen waar we lekker om kunnen lachen (als je dit leest, sorry Kit!)

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

Zo plette de acteur bijna een van zijn ballen tijdens een intense vlucht op een van de nepdraken. Ook kreeg hij een safeword tijdens de beruchte Battle of the Bastards. De actie in die veldslag was zo intens dat de regisseur anders niet zeker wist wanneer hij de opnames moest stilleggen. Zo vaak lag Jon Snow onder de mensenlichamen!

Veel loopscènes in seizoen 3 van Game of Thrones zijn trouwens door een stunt double gedaan. Kit Harington had in zijn vrije tijd z'n enkel gebroken, nadat hij probeerde om in zijn appartement te klimmen omdat hij de sleutel vergeten was. Wat is de acteur toch lekker gewoon gebleven...

George W. Bush' hoofd op een spies

Voor het einde dat iedereen haatte was de meest controversiële fout van Game of Thrones al in seizoen 1 te vinden. Tijdens de scène waarin Sansa Stark naar het hoofd van haar overleden vader gedwongen moet kijken, zijn er nog meer hoofden op spiezen te zien. Overbodige wassen beelden worden in Hollywood gebruikt voor dit soort vrolijke scènes... maar niemand had door dat het hoofd naast Ned Stark dat van George W. Bush was!

De grootste fouten op de set van Game of Thrones

De Amerikaanse ex-president wordt door een pruik wat verborgen maar je kan hem nog steeds goed zien. Na deze onthulling boden de makers vliegensvlug hun excuses aan dat ze dit niet doorhadden en het shot is bij latere uitzendingen aangepast. Tja, je kan je politieke serie ook te politiek maken...

Meer grappige setfouten uit iconische fantasyfranchises gebaseerd op boeken nodig? Wauw, jij hebt een specifieke smaak. Maar vooruit, hier zijn fouten vanaf de set van Harry Potter!