De grootste fouten op de set van Harry Potter

Door Robin Heerkens
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

De Harry Potter-franchise kent acht films dus je kan er donder op zeggen dat niet alles in het filmproces altijd vlekkeloos verliep. Van meurende kalkoenen tot een bijna-doodongeluk. Dit zijn de grootste fouten op de set van Harry Potter.

We onderzochten eerder ook al welke verhaalfouten er in de Harry Potter-films zitten.

Contactlenzen

Om de piepjonge Daniel Radcliffe zo veel mogelijk op de Harry uit de boeken te laten lijken, kreeg hij groene contactlenzen in. Een verkeerde inschatting. De lenzen irriteerden de ogen van Radcliffe zo erg, dat het acteren hem onmogelijk werd gemaakt. Een allergische reactie kun je niet even weg-avada kedavra'en en daarom werd in overleg met J.K. Rowling besloten om af te zien van het idee dat Harry Potter in de film dezelfde kleur ogen moet hebben als in de boeken.

Meurende kalkoenen en rottende zwijnen

Om het heerlijk ogende welkomstmaal in Harry Potter and the Philosopher’s Stone zo realistisch mogelijk te maken, gebruikte regisseur Chris Columbus echt voedsel. Alle hammen, zwijnen en kalkoenen die je ziet zijn dus gewoon eetbaar. Toch kreeg de cast en crew niet bepaald trek bij het zien van dit gigantische feestmaal. Onder de dampend hete studiolampen bedierf het vlees razendsnel, waardoor de stank op de set niet te harden was. In de latere films werd wijselijk besloten om geen echt voedsel meer te gebruiken in de eetzaalscènes.

Emma Watson geeft Tom Felton een échte rake hoek

In The Prisoner of Azkaban zit een geniale scène waarin een boze Hermione op Draco afstormt en 'm een klap op zijn muil geeft - sindsdien wist iedereen dat je niet moet fucken met Hermione. Op de set van The Chamber of Secrets besloot Draco-acteur Tom Felton alvast op Emma Watson af te stappen. Hij wist dat de 'slap' eraan zat te komen in de volgende film en stelde voor dat ze die scène alvast gingen oefenen.

Tom dacht dat-ie een 'movie slap' kreeg van Emma, maar hij drong er blijkbaar iets te veel op aan. Emma gaf 'm een echte veeg uit de pan. "And I walked away from that rather listening impaired with my tail tucked between my legs", zei Tom later tegen The Huffington Post.

Bijna-dodelijk stuntman-ongeluk

Dit is een fout van een héle andere orde. Op de Deathly Hallows-set ging het gigantisch mis bij de opnames van een vlieg-stunt. Daniel Radcliffe's stunt-double David Holmes, die er al vanaf de eerste film bij zat, werd tegen een muur aangeslingerd. Hij overleefde het horrorongeluk, maar brak zijn nek. Sindsdien zit David in een rolstoel en is praktisch alles onder zijn borstkas verlamd. Hij onderhoudt een hele goede band met Daniel, die samen met andere Harry Potter-sterren ooit een groot benefiet opzette om geld in te zamelen voor Davids medische rekeningen.

Daniel Radcliffe zorgt voor onderwaterpaniek

Er ging op een gegeven moment een schokgolf van paniek door de Goblet of Fire-set. Daniel Radcliffe moest voor de onderwaterstukken van het TriWizard Tournament allerlei signalen leren zodat hij de vele scubaduikers kon bereiken als er iets fout zou gaan tijdens het filmen. En... fout ging het! Toen Daniel even het 'I'm ok'-signaal moest uitbeelden, ging hij in plaats daarvan - per ongeluk - het 'I'm running out of air, get me to the surface NOW'-signaal gebaren. Grote paniek, alle scubadivers zwommen in sneltreinaart richting Daniel en... pas bij het naar boven halen van de acteur bleek dat hij de gebaren door elkaar haalde.

Check hieronder wat achter de schermen-beelden van het onderwaterfilmen. Let op: dit is met een aardappel gefilmd.

Lees ook onze ultieme ranking van de 10 Harry Potter én Fantastic Beasts-films.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.